Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Δεν έχει λάβει εντολή να φύγει ο Λουπασάκης - Πιθανή συνάντηση με τον Ιερώνυμο

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Δεν έχει λάβει εντολή να φύγει ο Λουπασάκης - Πιθανή συνάντηση με τον Ιερώνυμο

Τι συνέβη μετά τις αποκαλύψεις για το ιστορικό του - Ποιους αφορούσε το «τελεσίγραφο» του Αρχιεπισκόπου για αποχώρηση από το μοναστήρι

agioi-isidoroi-papa-dimitris
Κανονικά χωρίς καμία μετάθεση συνεχίζει να λειτουργεί στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό ο παπά-Δημήτριος Λουπασάκης ο οποίος πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε από την Κρήτη όπου είχε πάει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο ιερέας δεν έχει λάβει καμία γραπτή εντολή για να αποχωρήσει από την εκκλησία ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα ακόμη μια συνάντηση – η τρίτη κατά σειρά- με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά του εφημέριου, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο από την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο που να εμποδίζει τον π. Δημήτριο Λουπασάκη να λειτουργεί και να κάνει το κήρυγμά του, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας επισημαίνουν ότι όλα θα αποφασιστούν στην επερχόμενη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις που έγιναν με τον Ιερώνυμο αφορούσαν κυρίως τα 16 άτομα, ηλικίας 25-30 ετών που πλαισιώνουν τον πατέρα Λουπασάκη προκειμένου να ακολουθήσουν το μοναχισμό τους σε ένα παλιό μοναστήρι στη Βάρη κι όχι στο Λυκαβηττό, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Η συνέντευξη του Ιερώνυμου για τον παπά-Δημήτρη

– Υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία συμπεριφορές που απομακρύνουν τους πιστούς; Το θέμα στους Αγίους Ισιδώρους τι είναι και πώς θα αντιμετωπιστεί;

– Οσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά, κάνουν ένα λάθος. Νομίζουν ότι πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο. Πολλές φορές έχει γίνει. Οι χριστιανικές οργανώσεις έτσι ξεκίνησαν, απλώς ήταν πιο ευγενικές. Εδώ υπάρχει πολλή αλαζονεία. Το ’50-’60 όλη η Ελλάδα κυβερνιόταν από τις χριστιανικές οργανώσεις. «Ζωή», «Σωτήρας», Καντιώτης κ.λπ. Ολοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν. Ετσι ξεκινάει κι αυτό τώρα. Εχει όμως μια αλαζονεία, δεν ξέρουμε με ποια ελατήρια. Μας απασχόλησε και μας απασχολεί. Πολλοί άνθρωποι που πονάνε πήγαν εκεί και έρχονται εδώ απογοητευμένοι. Είναι φαινόμενο που ήρθε και θα φύγει. Η Εκκλησία έδωσε εντολή στον άγιο Λαρίσης, τότε αρχιμανδρίτη, και έκανε μια έρευνα πολύ καλή και τον παραπέμπει στα δικαστήρια. Πολύ σκληρό κείμενο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα. Ηρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι; Στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε παιδί που παρεκτρέπεται, δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλέψετε; Είπα να σηκώσω ένα βάρος, αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός, είναι 16 παιδιά, 25-30 ετών. Μια κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξη. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά, τους είπα «θέλετε να γίνετε μοναχοί, εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι». Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;

– Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που λέει ότι η θεραπεία βρίσκεται σε έναν σταυρό που ανήκει προσωπικά σε αυτόν, όχι στην Εκκλησία.

– Φαίνεται ότι πείστηκαν να φύγουν, θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό μοναστήρι, με νόμο, παρακολούθηση κ.λπ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου. Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε πέντε μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν «μένουμε εδώ», θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του κράτους.

Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του σταυρού. Θα μπει σε μια προθήκη στη μονή που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει.

– Αυτό που φημολογείται ότι έχετε δεχθεί πιέσεις από ισχυρά πρόσωπα για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων ισχύει;

– Ποτέ.

Χωρίς απόφαση η Ιερά Σύνοδος για τον παπά-Δημήτρη στο Λυκαβηττό

Με απόλυτη ουδετερότητα συμπεριλαμβάνεται στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η υπόθεση του «θαυματοποιού» εφημερίου Δημήτρη Λουπασάκη στο ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού. Το μόνο που εμμέσως δηλώνεται, είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το μέλλον του παπα-Δημήτρη.

Το θέμα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ αλλά και την ιεραρχία της ελληνικής Εκκλησίας το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από τη διαρροή της απόρρητης ανακριτικής πρότασης εις βάρος του κ. Λουπασάκη, αναφέρεται λακωνικά και απλώς τυπικά, ως υπ' αριθμόν 7 ζήτημα μεταξύ αρκετών άλλων, στο επίσημο δελτίο τύπου της ΔΙΣ, ως εξής:

Κλείσιμο
«Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως ο οικείος και αρμόδιος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ο οποίος εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα».

Αυτή είναι η παράγραφος σχετικά με τους Αγίους Ισιδώρους, η οποία απλώς καταγράφει το γεγονός σε άχρωμο, υπηρεσιακό τόνο, χωρίς να αποκαλύπτει το παραμικρό νέο στοιχείο. Όπως πχ τι περιέλαβε η ενημέρωση στην οποίαν προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν υπήρξε συζήτηση επί του θέματος, τοποθετήσεις ιεραρχών κ.ο.κ.

Το μόνο σχετικά ενδιαφέρον και σχετικά νέο δεδομένο, είναι ότι επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά και, θα έλεγε κανείς πως τονίζεται, η προσωπική ευθύνη του Αρχιεπισκόπου για οτιδήποτε συμβαίνει στους Αγίους Ισιδώρους. Παρόλ' αυτά, από την επιλογή των λέξεων δεν εκπέμπεται κανένα διακριτό μήνυμα προς οποιονδήποτε παραλήπτη -εκτός, βεβαίως, των μυημένων στους κώδικες της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το αληθινό νόημα του ανακοινωθέντος.

Ειδήσεις σήμερα:

Με τον Κέρι τα είπε ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο - Παρέμβαση για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο - Ελπίδες ότι βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας

Παρατείνονται οι κυρώσεις κατά Τούρκων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης