Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας: Έδωσε το παρών σε συζήτηση για την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας στο ΚΠΣΙΝ

Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας: Έδωσε το παρών σε συζήτηση για την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας στο ΚΠΣΙΝ

Την συζήτηση διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

vasiliko_zeygos_niarxos__7_
Στην Ελλάδα θα βρίσκεται μέχρι αύριο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας κατόπιν προσκλήσεως της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το σημερινό πλούσιο πρόγραμμά τους ξεκίνησε από το φουαγιέ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί ήταν που έλαβε χώρα μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Την συζήτηση διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της σημειώθηκε ανταλλαγή καλών πρακτικών, εφαρμοζόμενων πολιτικών και δράσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα, ο Ολλανδός υφυπουργός Υγείας Maarten van Ooijen, experts από τις δύο χώρες, καθώς και στελέχη του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ.

Ομιλητές ήταν η προεδρος της Δημοκρατίας, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ο Ολλανδός υφυπουργός Υγείας, Ευημερίας και Αθλητισμού Maarten van Ooijen, η διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ευγενία Τζώρτζη, η Διευθύντρια του Moviera-Action against domestic violence Eva Scholte, ο πρόεδρος της Action Aid Ηλίας Γαληνός, ο αστυνομικός Διευθυντής της περιοχής Midden- en Nederland κ. Martin Sitalsing, το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και νομικός Ειρήνη Σιώζου, και τέλος το στέλεχος της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900- Βία κατά των γυναικών, Μαρία Κωτσάκη.

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε πρώτη υποδεχόμενη το βασιλικό ζεύγος. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας της Διευθύντριας της World Press Photo Joumana El Zein Khoury με τίτλο “ Resilience, stories of Women inspiring change”, («ανθεκτικότητα: ιστορίες από γυναικες που εμπνέουν την αλλαγή»). Σε αυτήν εκτίθενται 36 έργα φωτογράφων της World Press Foundation τα οποία βραβεύτηκαν στην διοργάνωση “World Press Photo Contests 2020-2021”.

Η συζήτηση ξεκίνησε με συντονίστρια την Σία Κοσιώνη. Πριν από αυτήν, όμως, ο βασιλιάς και βασίλισσα χαιρέτησαν τους παρευρισκόμενους στα ελληνικά με ιδιαίτερη άνεση. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην παρέμβαση της εξήγησε πώς «οι γυναίκες που κακοποιούνται, λεκτικά ή σωματικά, φέρουν σιωπηλά το τραύμα τους για χρόνια, μην τολμώντας να το καταγγείλουν, παγιδευμένες στην ντροπή, τον εξευτελισμό και ακόμα και την ενοχή, καθώς τα θύματα συχνά νιώθουν υπεύθυνα για την κακοποίησή τους λόγω ενός μηχανισμού αυτοενοχοποίησης. Ωστόσο, η διανοητική και σωματική εξάντλησή τους επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια και διαχέεται στην κοινότητα. Τα παιδιά που ανατρέφονται σε περιβάλλον οικογενειακής βίας διατρέχουν και τα ίδια τον κίνδυνο κακοποίησης, έχουν προβλήματα προσαρμοστικότητας, μαθησιακές δυσκολίες, αυτοκαταστροφικές τάσεις και, καθώς μεγαλώνουν, τείνουν να επαναλάβουν κακοποιητικές συμπεριφορές, σε ρόλους είτε θύτη είτε θύματος. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και ακόμα και οικονομικές συνέπειες, που διαβρώνει, μολύνει και αρρωσταίνει την κοινωνία».

Από την πλευρά τους το βασιλικό ζευγάρι παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, παρεμβαίνοντας με διευκρινιστικές ερωτήσεις σε ένα ζήτημα που ταλανίζει όλο τον κόσμο, δίχως η Ολλανδία να αποτελεί εξαίρεση.

«Η Ελλάδα και η Ολλανδία συνεργάζονται στενά για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών, το επιβεβαιώνει αυτό» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα κατά την ομιλία της.

Κλείσιμο
Το πρόγραμμα του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ και Μάξιμα συνεχίστηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα» και σε σχολική μονάδα και δομές φιλοξενίας ανηλίκων. Αργότερα, θα παραθέσουν δεξίωση προς τιμήν της προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε φωτογραφίες:
vasiliko_zeygos_niarxos__16_
vasiliko_zeygos_niarxos__15_
vasiliko_zeygos_niarxos__14_
vasiliko_zeygos_niarxos__13_
vasiliko_zeygos_niarxos__12_
vasiliko_zeygos_niarxos__11_
vasiliko_zeygos_niarxos__10_
vasiliko_zeygos_niarxos__9_
vasiliko_zeygos_niarxos__8_
vasiliko_zeygos_niarxos__7_
vasiliko_zeygos_niarxos__6_
vasiliko_zeygos_niarxos__5_
vasiliko_zeygos_niarxos__4_
vasiliko_zeygos_niarxos__3_
vasiliko_zeygos_niarxos__2_
vasiliko_zeygos_niarxos__1_


Ειδήσεις σήμερα:

Ζητείται κηπουρός για τους κήπους του Βασιλιά Κάρολου στο Μπάκιγχαμ - Η αμοιβή του

22χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ρόδο είχε χάσει πατέρα και παππού στην άσφαλτο

Το κινητό πρόδωσε τον «δράκο με το τατουάζ» - Ήταν έτοιμος να φύγει από την Αλβανία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης