Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος γονατίζει στον τάφο του Καζαντζάκη – Δείτε φωτογραφίες

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος γονατίζει στον τάφο του Καζαντζάκη – Δείτε φωτογραφίες

Μια κίνηση με έντονο συμβολισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

arxiepiskopos-kritis-xr
Τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη, με την αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του. 

Το τρισάγιο τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, ο οποίος αποτίνοντας τιμές στον κορυφαίο Κρητικό λογοτέχνη γονάτισε μπροστά στο λιτό μνημείο του, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους παρισταμένους.
eygenios2
eygenios

Η κίνηση αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα ιστορική, έχει έντονο συμβολισμό, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης διά του προκαθημένου της, 65 χρόνια μετά αναγνωρίζει το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη και αποδίδει τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο και τον στοχαστή.

Κλείσιμο
Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη.

Υπενθυμίζεται πως τη δεκαετία του ’50 η Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε διαδικασία αφορισμού του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει στην πράξη. Το Βατικανό το 1954 ανέγραψε το μυθιστόρημά του Ο τελευταίος πειρασμός στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης, απαντώντας στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του, έγραψε σε επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ’στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ.».

Η ταφή του Νίκου Καζαντζάκη έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, διότι η ταφή του σε νεκροταφείο απαγορεύτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Πώς ένα μαρούλι νίκησε την πρωθυπουργό Τρας


«Θέλω να κάνουμε σεξ»: Τι είπε ο στρατιωτικός στον 15χρονο που παρενόχλησε στον Χολαργό


Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Πού αναμένονται βροχές

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης