Κακοκαιρία στην Κρήτη - Λέκκας: «Σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή, ήταν σαν να πέρασε τσουνάμι»

Κακοκαιρία στην Κρήτη - Λέκκας: «Σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή, ήταν σαν να πέρασε τσουνάμι»

Ο καθηγητής εξήγησε πως η ένταση των φαινομένων οφείλεται στην κλιματική κρίση - Πρόκειται για την «χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 100 ετών» σημείωσε ο  Περιφερειάρχης Κρήτης

κρητη737281111
«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως την λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος σήμερα έφτασε εκτάκτως στην Κρήτη.

Ο κ. Λέκκας αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».

Τι αναφέρει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για την φονική καταιγίδα στην Κρήτη


Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».

Τα νερά της βροχής παρέσυραν στη θάλασσα ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους
Κλείσιμο


Παράλληλα, ο καθηγητής διαχείρισης Καταστροφών τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού, αλλά και κυρίως, επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».

Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Κακοκαιρία στο Ηράκλειο Κρήτης


Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κέντρο Σητείας πριν λίγο

Posted by Sitia on line on Saturday, October 15, 2022


«Είναι η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 100 ετών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Τις πληγές της μετράει η ανατολική Κρήτη από το πέρασμα της κακοκαιρίας το μεσημέρι του Σαββάτου με απολογισμό ένα 50χρονο νεκρό, αλλά και μία αγνοουμένη γυναίκα  ύστερα από παράσυρση αυτοκινήτου  στην Αγία Πελαγία.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ως μία  βιβλική καταστροφή και ένα ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο που είχε να καταγραφεί στην Κρήτη για περισσότερο από 100 χρόνια.

Κακοκαιρία στην Σητεία


«Στην Αγία Πελαγία που βρίσκομαι η κατάσταση είναι τραγική. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι ζημιές τεράστιες, αλλά αυτή την ώρα προέχει η προστασία των πολιτών. Δυστυχώς, θρηνούμε την απώλεια ενός συμπολίτη μας και αναζητούμε μία γυναίκα που είναι αγνοούμενη. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Επιχειρούν δύτες για τον εντοπισμό της» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Δραματικές στιγμές στην Αγία Πελαγία - Ανδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούν να ανασύρουν τον νεκρό


«Μιλώντας με καθηγητές που έχουν συγκεντρώσει μετεωρολογικά στοιχεία σας μεταφέρω ότι μου είπαν: Τέτοια ύψη βροχής και τόσο μεγάλη ένταση δεν είχε δει η Κρήτη τα τελευταία 100 χρόνια. Ακόμα και σε αυτή την κατάσταση οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να πειθαρχούν στις οδηγίες των Αρχών. Προέχει η προστασία των ανθρώπων και των ζώων».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Σητεία είπε τα εξής: «Μου μεταφέρουν δύσκολες καταστάσεις από εκεί. Μου είπαν πως πλημμύρισε μεγάλο μέρος της πόλης και 50-60 αυτοκίνητα επιπλέουν μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ».

Ειδήσεις σήμερα

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Με χειροκροτήματα ο τελευταίος αποχαιρετισμός - «Αθάνατος» φώναζε ο κόσμος

Κακοκαιρία στην Κρήτη - Συγκλονιστικό βίντεο: Το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 50χρονος

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Μητέρα δύο παιδιών η 50χρονη αγνοούμενη στην Αγία Πελαγία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης