Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Εμφανής η μείωση της παρουσίας τους στις ελληνικές θάλασσες - Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα - Τα συμπτώματα - Δείτε χάρτη

Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου
Οι μωβ μέδουσες παραμένουν στις ελληνικές παραλίες, την ώρα που πολλοί έχουν ξεκινήσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, και έχοντας ξεκινήσει και περισσότεροι πολίτες τις διακοπές τους, βλέπουμε μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρόλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.

Δείτε τον χάρτη:

Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου


Σύμφωνα με το JellyReport λοιπόν, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες για τις μέδουσες, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.

Κάποια από αυτά είναι στα σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου, ωστόσο εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου
Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 22 Ιουλίου μέχρι και 31 Ιουλίου) στην πλατφόρμα του iNaturalist

Σημειώνεται πως η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή παρατηρούνταν πριν από την κλιματική αλλαγή περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια).

Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, στην Μάλτα επικράτησε η πληθυσμιακή έκρηξη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

Φέτος, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα.

Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Κλείσιμο
Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλί-καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Η αναγνώριση γίνεται από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή τι χρώμα είναι, αν έχει βούλες ή ρίγες στην καμπάνα της, αν φαίνονται οι γονάδες τις και τι σχήμα έχουν (για διάφανες μέδουσες, όπως π.χ. οι Aurelia sp.), πως είναι τα πλοκάμια τους σε σχήμα και αν έχουν κάποια χρώματα διαφορετικά ή λωρίδες στα πλοκάμια ή στην καμπάνα τους.

Μωβ μέδουσες: Χρήσιμες συμβουλές

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Μωβ μέδουσες: Τα συμπτώματα τσιμπήματος

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή-τσίμπημα από τη μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα-εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.


Ειδήσεις σήμερα:

Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων - Τι προβλέπει η σχετική απόφαση

Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί

Θρίλερ στην Αίγινα: «Άφαντο» πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της 20χρονης που βρέθηκε κρεμασμένη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης