Καιρός τύπου Hot Dry Windy: Επικίνδυνο διήμερο για φωτιές

Και η Αττική στο χάρτη υψηλής επικινδυνότητας για φωτιές από την Παρασκευή - Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία:  «Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!»

fotiatora-kairostora-pirkagiestora-fotiaathina
Ο χειρότερος συνδυασμός για τις πυρκαγιές  είναι: καιρός  θερμός και ταυτόχρονα ξηρός, με συνοδεία υψηλής θερμοκρασίας  και ανέμων - το λεγόμενο Hot Dry Windy Weather. 

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

Ειδικότερα: Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία. Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Έβρο (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαδιάς), και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται στις βορειότερες νήσους των Κυκλάδων.

pyr1
pyr2



Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής,

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας),

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)

Κλείσιμο
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης) και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).




Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πώς θα κυλήσει ο καιρός σήμερα - Προειδοποίηση για έντονη κεραυνική δρστηριότητα στα βόρεια 

Με μια διαταραχή από τα βόρεια Βαλκάνια να περνάει και από τη χώρα μας αναμένεται να κυλήσει η σημερινή ημέρα.

Μετά την έντονη ζέστη των τελευταίων ημερών φαίνεται πως θα ακολουθήσει έντονη αστάθεια από την Πέμπτη το μεσημέρι με μπουρίνια και επικίνδυνες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας φαινόμενα που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι  και έντονους κεραυνούς.

Εν τω μεταξύ, μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία την Πέμπτη 28/07, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, με τις τιμές της όμως να παραμένουν, για μία ακόμη ημέρα, σε υψηλά επίπεδα στην ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

Ο καιρός με μια ματιά

-Σχεδόν αίθριος με περιορισμένη αστάθεια κεντρικά και βόρεια . Πιό έντονη η αστάθεια σήμερα Πέμπτη στα βόρεια
-Η θερμοκρασία με μέγιστες τιμές περί τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου
-Οι άνεμοι θα έχουν μέγιστη ένταση τα 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ

Δείτε χάρτη του weather.us  - Στο «κόκκινο» οι περισσότερες περιοχές της χώρας

kairossimera-kausonas-pirkagies-fotiatora-weatherus


Σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα, τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 28/07, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και συγκεκριμένα περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες από 35 έως 37 °C, ενώ αθροιστικά περίπου 9 εκατομμύρια, θερμοκρασίες άνω των 35 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

kairossimera-kairostora-thermokrasiespempti-meteo

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται την Πέμπτη 28/07, όπως υπολογίστηκαν από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr και ο αριθμός του πληθυσμού που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασιών.


Παράλληλα, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Πέμπτης 28/07, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, προβλέπονται όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες  κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς επίσης και στα ορεινά της Μακεδονίας και πιθανόν της Θεσσαλίας.



Ο καιρός σήμερα

Στη Μακεδονία, την Ήπειρο και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και απο το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία παρά τη μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

kairos-kairossimera-vroxes


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Στη Μακεδονία μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στη Θράκη βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικα 6 μποφορ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά και τις μεσημβρινές τις απογευματινές ώρες στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στα νησιά του Ιονίου γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 και στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στη Θεσσαλία πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 και από το βράδυ έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναμένεται «βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής - Μέχρι αύριο η ανακοίνωσή τους


Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Από σήμερα οι αιτήσεις - Οι επιδοτήσεις για αυτοκίνητα και δίκυκλα

Gov.gr Wallet: Ταυτότητα και δίπλωμα με ένα «κλικ» στο κινητό μας - 17 ερωταπαντήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης