Τρίτη ημέρα ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς - Οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τις ρίψεις

Τρίτη ημέρα ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς - Οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τις ρίψεις

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στο εθνικό πάρκο - Κόπασαν οι άνεμοι και έκαναν πιο αργή την εξάπλωση της φωτιάς - Στρατός, Περιφέρεια και υλοτόμοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για αντιπυρικές ζώνες

dadia-mak
Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η καταστροφική πυρκαγιά στο οικοσύστημα της Δαδιάς του Έβρου με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν όλη τη νύχτα δύσκολη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα το παρθένο δάσος.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Δείτε φωτογραφίες από το  νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς στη Δαδιά και τη βορειοανατολική πλευρά όπου η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη
dadia-1
Το νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς στη Δαδιά. Η προσπάθεια των πυροσβεστών εστιάζεται στη δυτική, νοτιοδυτική πλευρά
dadia-2
Σαφώς καλύτερη εικόνα στη βορειοανατολική πλευρά


Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη μπήκαν 4 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα του στρατού. Σύμμαχος τους όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο καιρός καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει και οι ριπές τους δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ με αποτέλεσμα η εξάπλωση της φωτιάς να είναι πιο αργή.

Στη Δαδιά επιχειρούν 2 Tractores, 2 CL415, 1 AB214 και ένα Erickson  και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες δυσκολεύονται πολύ λόγω περιορισμένης ορατότητας στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο οι προσπάθειες της Περιφέρειας και του Στρατού με τα μηχανήματα και τα πεζοπόρα τμήματα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να καταπολεμηθεί η φωτιά.

Δείτε το βίντεο με τις δύσκολες συνθήκες που επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο δάσος της Δαδιάς, λόγω πυκνότητας δάσους αλλά και γεωμορφολογίας του εδάφους. Η ζώνη δημιουργήθηκε  στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου

Κλείσιμο
Φωτιά στη Δαδιά


Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτομοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταίστρες προς το δρόμο Δαδιας - Λευκιμης.

Οι υλοτόμοι κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατυνουν την περιμετρική έξω από το χωριό Δαδια, για κάθε ενδεχομενο. Αλλοι 10 υλοτομοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Το βράδυ υπήρξαν φόβοι μήπως οι φλόγες απειλήσουν το χωριό της Δαδιάς ή της Λευκίμης, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν φτάσει από πολλά σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο από Θράκη και Μακεδονία και μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τις προσπάθειες συντονίζει από χθες που έφτασε στην περιοχή ο υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ελλάδας, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Κούκουρα.

Χθες το απόγευμα οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στην δημοσιότητα συγκλονιστικές εικόνες από την μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας και λόγω του δύσβατου της περιοχης (πυκνή τραχεία πεύκη) πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα ελικόπτερα του στρατού

Δαδιά φωτιά


dadia_2
dadia1Μάχη μέχρι το πρωί σε τρία σημεία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι  δυναμεις της πυροσβεστικης έκαναν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά).

Αναπτύχθηκαν  πεζοπόρα τμήματα και Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων και έπιασαν το βορεινό κομμάτι. 

Με το πρώτο φως άρχισαν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια μέσα (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Ακολούθησαν  3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων που θα φτάσουν από την Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.


Δαδιά 1

Δαδιά 2

dadia
dadia333_2
dadia333Στον Εβρο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα

Για την πυρκαγιά  στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων .

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.


Δείτε φωτογραφίες από την αναζωπύρωση

Anaz_evr1
Anaz_evr2


dadia


fwtia_dadia__1_
fwtia_dadia__2_
fwtia_dadia__3_
fwtia_dadia__4_
fwtia_dadia__5_
fwtia_dadia__6_


Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.


dasos_dadias__1_


Η μεγάλη φωτιά στο Δάσος Δαδιας κοντά στη Λύρα Σουφλίου(20:30) Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια των εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cllxqumteqox)


Αγώνας για να ελεγχθεί η φωτιά στο Σουφλί


Στο μεταξύ, δυνάμεις του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

5648979
evros__2_
evros__3_
evros__6_
evros__1_
evros__4_Μαίνεται η φωτιά στη Λύρα Σουφλίου


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκίνησε καύσωνας «διαρκείας» - Κυριακή και Δευτέρα οι πιο «καυτές» ημέρες, πού θα δούμε 40άρια

Τέσσερα χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Οι συγγενείς των θυμάτων δεν ξεχνούν και ζητούν Δικαιοσύνη

Σκηνικό έντασης στα Εξάρχεια - Δεκάδες προσαγωγές

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης