Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερα περιστατικά λοίμωξης στη Θεσσαλονίκη

Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερα περιστατικά λοίμωξης στη Θεσσαλονίκη

Οι ασθενείς είναι ηλικίας 65 έως 78 ετών - Οκτώ δήμοι στη Θεσσαλονίκη και ένας στη Λάρισα έχουν επηρεαστεί από τον ιό - Η μετάδοση και τα συμπτώματα

shutterstock_1656628360
Τέσσερα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, και οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι ηλικίας 65 έως 78 ετών. Μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό που γίνεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό και επισημαίνεται κάθε χρόνο από τους επιστήμονες, ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι μεγαλύτερος, καθώς σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης, καθώς στις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα δεν επιτρέπονται αιμοδοσίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κατά το τρέχον διάστημα, οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές στην επικράτεια περιλαμβάνουν 8 δήμους από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Κορδελιού – Ευόσμου, Θέρμης, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου) και 1 δήμο από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμος Τεμπών).

Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (κάτω από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Κλείσιμο
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

«Όχι» από Αθήνα στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Μητσοτάκης από Πεντέλη: Το σημείο και η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννούν εύλογα ερωτήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης