ΕΟΔΥ: Στα 20 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

ΕΟΔΥ: Στα 20 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Τα περιστατικά αφορούν όλα σε άνδρες, ηλικίας 24 έως 59 χρόνων - Από αυτούς, οι 11 (ποσοστό 55%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό κατά τον χρόνο επώασης της νόσου

evlogia_pithikon
Στα 20 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα περιστατικά αφορούν όλα σε άνδρες, ηλικίας 24 έως 59 χρόνων. Από αυτούς, οι 11 (ποσοστό 55%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό κατά τον χρόνο επώασης της νόσου.

Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 είχαν καταγραφεί 10.604 κρούσματα της νόσου σε 36 διαφορετικές χώρες. Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Πως εντοπίζονται και διερευνώνται τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτουν βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2022.

«Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου» δευκρινίζει ο ΕΟΔΥ στην έκθεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλον Μασκ: Έγινε meme η φωτογραφία του στη Μύκονο - Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου

Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

Θάνατος 49χρονου στην Πάτρα: Με βαρύ «κατηγορητήριο» ο πειθαρχικός φάκελος της νοσηλεύτριας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης