Φωτιά στην Πεντέλη: «Μας έσωσε την τελευταία στιγμή μια υδροφόρα»

Φωτιά στην Πεντέλη: «Μας έσωσε την τελευταία στιγμή μια υδροφόρα»

«Το σπίτι μου κάηκε και κανείς δεν ήταν εκεί να το σώσει» από τη φωτιά στην Πεντέλη, λέει κάτοικος  – «Δεν είχαμε νερό να ρίξω και έριχνα άμμο» - Οδοιπορικό του protothema.gr στα καμένα στην Πεντέλη, την Ανθούσα και το Ντράφι

penteli2334
Συγκλονίζουν οι περιγραφές των ανθρώπων στο protothema.gr που δεν εγκατέλειψαν ούτε λεπτό τα σπίτια τους και «πάλεψαν» με τη φωτιά για να σώσουν τους ανήμπορους γονείς τους και τις περιουσίες τους.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε κατοικίες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στην περιοχή της Πεντέλης. Δεκάδες κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να παραδίδονται στις φλόγες, σήμερα μετρούν τις πληγές τους από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος της Ανθούσας Γιώργος Μάρκουλης σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έκανε σήμερα, αναφέρει στο photothema.gr ότι τα σπίτια που έχουν καεί στην Ανθούσα είναι περίπου τριάντα. Τα είκοσι από αυτά είναι κατοικήσιμα ενώ τα υπόλοιπα δέκα ήταν εξοχικές κατοικίες.
Μαρτυρίες κατοίκων της Πεντέλης (1)

«Μας έσωσε μια υδροφόρα» δηλώνει κάτοικος της Ανθούσας

«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Είδαμε τις φλόγες 25 μετρα ύψος να απειλούν το σπίτι μας. Τρομοκρατηθήκαμε αλλά δεν εγκαταλείψαμε ούτε λεπτό την περιουσία μας. Με τον πατέρα μου και την αδερφή καταβρέχαμε από νωρίς την αυλή για να μην πλησιάσει η φωτιά. Πνιγήκαμε από τους καπνούς αλλά δεν κάναμε το λάθος να φύγουμε γιατί θα καιγόταν το σπίτι μας. Δεν υπήρχαν πυροσβεστες. Μόνο μια υδροφόρα ήρθε από την Νέα Σμύρνη και πραγματικά μας έσωσε την τελευταία στιγμή αλλιώς θα καιγόμασταν μαζί με το σπίτι» λέει στο protothema.gr μια γυναίκα, κάτοικος της Ανθούσας που έδωσε μάχη με τις φλόγες για σώσει το σπίτι της και τους γονείς της.

Κλείσιμο
Μαρτυρίες κατοίκων της Πεντέλης (2)


«Έχει μαυρίσει η ψυχή μου» λέει κάτοικος στο Ντράφι που έχασε το σπίτι της


«Έχει μαυρίσει η ψυχή μου» λέει η κ. Ηλέκτρα η οποία δεν μπορεί να πιστέψει ότι η μόνιμη κατοικία της στο Ντράφι έγινε στάχτη.

Το μεγάλο της παράπονο είναι ότι κανένας δεν ήταν εκεί για να το σώσει. Μέσα από το καμένο σπίτι της βγαίνουν ακόμα καπνοί ενώ η ίδια λυγίζει μπροστά στην εικόνα του κατεστραμμένου σπιτιού της.


Έσβηναν τη φωτιά με άμμο στην Ανθούσα

Ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ, καμένα αυτοκίνητα αλλά και σπίτια που μέσα σε λίγες ώρες έγιναν στάχτη συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Στην Ανθούσα, μια ημέρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους ενώ τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών καταγράφουν τις ζημιές που προκάλεσε στα κτίρια το πύρινο μέτωπο.

Ανθούσα φωτιά (1)



Ανθούσα φωτιά (2)




«Οι φλόγες ευτυχώς σταμάτησαν στο παράθυρο. Επειδή όμως είναι ξύλινο το γύρω-γύρω μπήκε μέσα καπνός. Είναι μαύρο το σπίτι μέσα όλο. Επίσης, δεν έχω νερό γιατί έχουν σπάσει οι σωλήνες από τις υψηλές θερμοκρασίες και έλιωσαν όλες οι αποχετεύσεις. Όλα έχουν λιώσει από τη ζέστη. Μπανιέρα, λεκάνη, θα φύγουν όλα. Ούτε τουαλέτα δεν μπορούμε να πάμε», λέει στο protothema.gr ο κ. Νίκος, ο οποίος είδε τις φλόγες να μπαίνουν στην αυλή του σπιτιού του τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Όπως λέει, το σπίτι αλλά και ολόκληρη η γειτονιά δεν είδε νερό με αποτέλεσμα να παλεύει με τη φωτιά ρίχνοντας άμμο...
anthousa1__1_
anthousa1__5_
anthousa1__6_
anthousa1__7_
anthousa1__8_
anthousa1__9_

«Δεν είχαμε νερό να ρίξω και έριχνα άμμο. Έκανα κάτι εργασίες και είχα άμμο στο σπίτι. Και με αυτή έτσι προσπάθησα να τη σβήσω. Το σπίτι μου κάηκε γιατί ο διπλανός δεν είχε καθαρίσει το οικόπεδο», εξηγεί και τονίζει πως το σπίτι του σώθηκε από τύχη καθώς εκείνη την ώρα τα πυροσβεστικά επιχειρούσαν σε μεγαλύτερες εστίες.

Πέρα από τις ζημιές στο σπίτι του, ο κ. Νίκος είδε τον οικιακό αλλά και τον επαγγελματικό του εξοπλισμό να γίνονται αποκαΐδια. Τώρα, περιμένει τις αποζημιώσεις ώστε να μπορέσει, τουλάχιστον, να δουλέψει ξανά.

Στο επόμενο τετράγωνο, στην οδό Γυθείου, το ισόγειο μιας διπλοκατοικίας κάηκε ολοσχερώς καθώς οι φλόγες έσπασαν τα τζάμια και πήδηξαν στο σαλόνι.
anthousa1__4_
anthousa1__2_
anthousa1__3_

Μια εκκλησία γλίτωσε την τελευταία στιγμή

Ακριβώς δίπλα υπάρχει μια εκκλησία η οποία γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τη μανία της φωτιάς. Οι ιδιοκτήτες μιλούν για ένα θαύμα που έσωσε τον Ιερό Ναό από την καταστροφή.

«Ένα σπίτι που κάηκε αλλά η εκκλησία δεν κάηκε. Εδώ υπάρχει το θαύμα. Η φωτιά περνάει μέσα, καίγεται το ξύλο και σταματάει στο ύψος της κουρτίνας», περιγράφει στο protothema.gr ο κ. Αλέξανδρος, ιδιοκτήτης του σπιτιού που κάηκε.

Από θαύμα σώθηκε και η μητέρα του ή όποια εκείνα τα κρίσιμα λεπτά βγήκε από το σπίτι και είδε τους καπνούς μέσα στην αυλή της.

«Εδώ γονάτισε η γιαγιά. Η μάνα μου που είναι και καλόγρια. Έφυγε και είπε 'Παναγία μου βοήθησέ μας'»...

Παρόμοιες εικόνες καταστροφής και στα υπόλοιπα στενά της Ανθούσας. Στην οδό Αμαλιάδος, δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα έχουν γίνει καμένα σίδερα ενώ από τις υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν ακόμη και οι αλουμινένιες ζάντες.


Ειδήσεις σήμερα:

Λεπτό προς λεπτό η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής στην Πεντέλη - Έρευνα εισαγγελέα για πιθανό εμπρησμό


Ξεκινά καύσωνας με 42άρια από αύριο, προειδοποίηση για δέκα νομούς


Απορρίπτει και το Κρεμλίνο τις φήμες για την υγεία του Πούτιν - «Είναι ψευδείς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης