Οπτική δορυφορική εικόνα του meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης 20.07.2022 07:40.
Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19.07.2022 στην περιοχή Νταού Πεντέλης και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 20.07.2022, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ενημερώνει:
Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, αλλά και όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση, οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σημαντικά από τις πρώτες πρωινές ώρες (02:30/03:00) της Τετάρτης 20.07.2022, πνέοντας μέχρι αυτή τη στιγμή (20.07.2022, 07:00) με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 90-100 km/h (Εικόνα 1).
Από τις καταγραφές του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ / meteo.gr στην Παλλήνη, προκύπτει απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε την περιοχή. Ειδικότερα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 (20.07.2022), εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου (Εικόνα 2).
Εικόνα 1. Μέση ένταση ανέμου (μπλε γραμμή) και ριπές (κόκκινη γραμμή) στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ / meteo.gr στην Πεντέλη.
Κλείσιμο
Εικόνα 2. Θερμοκρασία στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ / meteo.gr στην Παλλήνη.
Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.
Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Παλιά, η ψυχαγωγία ήταν κάτι απλό. Ένα βιβλίο, μία ταινία, μια κούνια στην αυλή, φίλοι στη γειτονιά. Αυτές οι στιγμές μας έκαναν να νιώθουμε μαζί, να φτιάχνουμε εικόνες και μνήμες όλοι μαζί. Στο μέλλον θα δίνει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι».
Στο νησί που το ελληνικό καλοκαίρι συναντά το πολυτελές lifestyle και οι κοσμικές παραλίες συνυπάρχουν με πιο ήσυχες γωνιές, συνεχίστηκε το διάστημα 1 με 3 Ιουλίου το φετινό πρόγραμμα Plastic Free Greece, με τέσσερις δράσεις καθαρισμού που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια (και στις σωστές του διαστάσεις).