Δολοφονία Άλκη: «Ζητάμε δικαίωση» λέει ο πατέρας του

Δολοφονία Άλκη: «Ζητάμε δικαίωση» λέει ο πατέρας του

«Σημασία έχει να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα» - «Το δικαστήριο πρέπει να γίνει στην Αθήνα» τονίζει στο protothema.gr ο πατέρας του Άλκη  - Στο εδώλιο και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με δόλο

alkis
«Ζητάμε δικαίωση για τη δολοφονία του παιδιού μας. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη γνωρίζει το καθήκον της και πράττει πάντα προς όφελος της ελληνική κοινωνίας, κάνοντας την δουλειά της», αναφέρει στο protothema.gr ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, λίγες ώρες μετά την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, που παραπέμπει στο δικαστήριο για ανθρωποκτονία με δόλο από κοινού και τους 12 κατηγορούμενος της στυγερής δολοφονίας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδης Καμπανός, «δεν έχει σημασία το πώς αισθάνομαι εγώ μετά την πρόταση της εισαγγελέως, αλλά σημασία έχει το πως θα ικανοποιηθεί το αίσθημα περί δικαίου της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή, αν αποδοθεί δικαιοσύνη σε τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα, όπως είναι η δολοφονία του Άλκη».

Για τη θανατηφόρα επίθεση με οπαδικά κίνητρα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης και συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, κατηγορούνται 12 άτομα που προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα και για άλλα αδικήματα και με την πρότασή της η εισαγγελέας ζητά να δικαστούν όλοι σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Πιστεύω ότι η τιμωρία ενός εγκλήματος σημαίνει και αποτροπή. Αν οι εγκληματίες δεν τιμωρηθούν, θα παρουσιάζονται συνέχεια τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς μαστίζουν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Η τιμωρία σημαίνει και αποτροπή», τονίζει ο κ. Καμπανός.

Η δίκη θα πρέπει να γίνει στην Αθήνα

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της οικογένειας, που αφορά τον τόπο που πρέπει να γίνει η δίκη για την δολοφονία του 19χρονου. «Το δικαστήριο πρέπει να γίνει στην Αθήνα, καθώς, αυτό που ήθελα από την αρχή, είναι το γεγονός της δολοφονίας του Άλκη, της θυσίας του Άλκη, να μην αποτελέσει ένα γεγονός καινούργιας διχόνοιας και μίσους», λέει ο κ. Καμπανός. «Αν θα γίνει στη Θεσσαλονίκη δεν μου εγγυάται κανένας ότι δεν θα βρεθούν κάποιοι «θερμοκέφαλοι» να συνεχίσουν τον κύκλο της βίας, μέσα στην ίδια πόλη, μεταξύ των οπαδών της μιας ή της άλλης ομάδας. Για αυτό πιστεύω ότι η Αθήνα είναι ένας καλός τόπος για να διεξαχθεί η δίκη, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», συμπληρώνει, μιλώντας στο protothema.gr.

Ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, ο οποίος έπεσε νεκρός στα 19 του χρόνια, έπειτα από τυφλή δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς αντίπαλης ομάδας, επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι η οικογένεια δεν ζητάει εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη, η οποία θα αποδοθεί με την τιμωρία των δραστών.

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία

Κλείσιμο
Η 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό, ολοκλήρωσε την έρευνα. Δεν ασκήθηκαν συμπληρωματικές διώξεις και δεν προέκυψε η εμπλοκή νέων προσώπων στην υπόθεση.

Η ογκώδης δικογραφία διαβιβάστηκε στην αρμόδια εισαγγελέα στις αρχές Ιουνίου και η σχετική πρόταση έγινε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για την παραπομπή των 12 κατηγορουμένων σε δίκη.

Η δικογραφία περιλαμβάνει μαρτυρικές καταθέσεις, εξετάσεις DNA, άρσεις επικοινωνιών, οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες, ψηφιακή πραγματογνωμοσύνη κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός έχασε τη ζωή του από τα τραύματα που έφερε στα πόδια και στο κεφάλι.

Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή ενός από τους κατηγορουμένους και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός από την παρέα του Άλκη ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ζητάει να παραπεμφθούν για συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα.

Να διεξαχθεί η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην Αθήνα θα ζητήσει ο συνήγορος της οικογένειας του 19χρονου, Αλέξης Κούγιας, με αίτημα το οποίο αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τρίτη.

Αντίστοιχο αίτημα θα υποβάλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά την παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση εν αναμονή της έκδοσης του βουλεύματος από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια:

«Σήμερα η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κυρία Χαρίκλεια Χοβαρδά υπέβαλε προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης την πρόταση της, η οποία αφορά ποιες κατά την εισαγγελική γνώμη πρέπει να είναι οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν στο Δικαστήριο οι δράστες της δολοφονίας εις βάρος του αείμνηστου Άλκη Καμπανού.

Ο κύριος Αλέξης Κούγιας και οι συνεργάτες του γραφείου μας θα επεξεργαστούμε την εισαγγελική πρόταση και με υπόμνημα μας θα εκφράσουμε και τις δικές μας απόψεις, ώστε το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει με κυριαρχικό τρόπο ποιο θα είναι τελικώς το κατηγορητήριο εις βάρος αυτών των δραστών.

Συγχρόνως αύριο θα υποβάλουμε προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αλλά και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κο Ισίδωρο Ντογιάκο, το αίτημα μας να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας των μαρτύρων κατηγορίας, των γονέων του Άλκη Καμπανού, αλλά και των ένορκων – μελών του Δικαστηρίου λόγω της εγκληματικής προσωπικότητος των δραστών και του εγκληματικού περιβάλλοντός τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Μηνύει το «Μακελειό» για το υβριστικό πρωτοσέλιδο που ταυτίζει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία


Συνελήφθη η δημοσιογράφος που έκανε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη ρωσική τηλεόραση


Power Pass: Χαμένοι όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής ποιοι είδαν χαμηλό αλλά και αρνητικό εκκαθαριστικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης