Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Πόσες Ελληνίδες αποκτούν παιδί μετά τα 50 - Το σκεπτικό πίσω από το νομοσχέδιο

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Πόσες Ελληνίδες αποκτούν παιδί μετά τα 50 - Το σκεπτικό πίσω από το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου ηλικίας αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Τι ισχύει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

exosomatiki
Το σκεπτικό της θετικής εισήγησης για αύξηση του ορίου ηλικίας για εφαρμογή μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην ηλικία των 54 χρόνων για τις Ελληνίδες εξηγεί με σημερινή ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η θετική εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας αποτυπώθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

"Η εισήγηση αυτή στηρίχθηκε στην πραγματική ανάγκη των γυναικών για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αιτήσεις που δέχεται η Αρχή για χορήγηση της σχετικής άδειας" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και αποσαφηνίζεται ότι "οι γυναίκες θα πρέπει φυσικά να καταθέσουν στην Αρχή επίσημα δικαιολογητικά και γνωματεύσεις ιατρών που πιστοποιούν ότι η φυσική και σωματική τους κατάσταση τους επιτρέπει την κυοφορία και τον τοκετό".

Ενδεικτικά, η αρμόδια Αρχή από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα και σε συνέχεια του ν. 4812/2021 (που αύξησε το ηλικιακό όριο των γυναικών από τα 50 στα 52 έτη) έχει εκδώσει περίπου 400 άδειες για εφαρμογή μεθόδου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) σε ισάριθμες γυναίκες αυτής της ηλικίας που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή πρόκειται για γεγονός "που αναδεικνύει τη λειτουργικότητα της αύξησης του ηλικιακού ορίου της γυναίκας για εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής".

Η αύξηση του ορίου ηλικίας για μεθόδους ΙΥΑ προϋπήρχε σε άλλες, ευρωπαϊκές και μη χώρες. Στην Κύπρο και στην Ισπανία το όριο είναι 55 και 54 ετών αντίστοιχα. Στην Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Πολωνία, Λιθουανία αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.

Εκτός από την εναρμόνιση με τις άλλες χώρες, η Εθνική Αρχή στάθμισε επίσης δύο άλλες παραμέτρους: πρώτον, ότι ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος, δεύτερο, ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 χρόνων έχουν γεννηθεί σε γειτονικές χώρες αφου μέχρι πρότινος η εφαρμογή μεθόδων ΙΥΑ είχε ηλικιακό όριο στη χώρα μας τα 50 έτη.

Επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Αρχή αναφέρει ότι το 2007 είχαν αναφερθεί 52 γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 χρόνων και το 2017 οι γεννήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 148. Το 2019 οι γεννήσεις παιδιών σε αυτην την ηλικιακή ομάδα υποχώρησαν στις 135.

Κλείσιμο
Η εικόνα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται ως εξής: Το 2021, γεννήθηκαν στη Γερμανία 186 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών, στην Αγγλία 238 παιδιά και στην Ισπανία 449.

"Η σημερινή πρακτική δημιουργεί στους συμπολίτες μας που επιθυμούν και έχουν όνειρο ζωής να αποκτήσουν ένα παιδί τεράστια εμπόδια, μιας και τους εξαναγκάζει πρακτικά να φύγουν από την χώρα τους και να μεταβούν σε γειτονικές χώρες απλά και μόνο επειδή το νομικό πλαίσιο εκεί το επιτρέπει. Από την άλλη μεριά είναι αναντίρρητη πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν την ανάγκη των ζευγαριών από την Ελλάδα προκειμένου να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά πλειοψηφία με ωάρια δότριας, στερώντας από τα ζευγάρια το δικαίωμά τους να υποβληθούν σε θεραπεία «στο σπίτι τους» όπου αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη και από την χώρα μας ένα σημαντικότατο εισόδημα" καταλήγει η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον αρχηγό της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα για «εσχάτη προδοσία»

Μεγιστάνας του real estate στο Ντουμπάι ξόδεψε στη Μύκονο 100.000 ευρώ σε σαμπάνιες Dom Perignon

Αυξήσεις- «φωτιά» σε βασικά είδη στην Τουρκία – Τα λεμόνια και οι πατάτες είναι ακριβότερα κατά 614%!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης