Καβάλα: Στο Μπαγκλαντές με 11,5 τόνους πυρομαχικά πήγαινε το Αντόνοφ, λέει η Σερβία

Καβάλα: Στο Μπαγκλαντές με 11,5 τόνους πυρομαχικά πήγαινε το Αντόνοφ, λέει η Σερβία

Ο Σέρβος υπουργός 'Αμυνας δήλωσε ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων και αγοραστής ήταν το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές - «Υπάρχει αγωνία για το πόσο επικίνδυνο ήταν το φορτίο», λέει ο Περιφερειάρχης - Μυστηριώδης ουσία στο σημείο

sitnrivi_aeroskafous_xr
Το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός 'Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου 'Αμυνας.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός 'Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Παράλληλα, να έχει την εποπτεία των ερευνών και των ανακρίσεων που θα διεξαχθούν για τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών Θράκης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με σχετική παραγγελία του. Το αεροσκάφος συνετρίβη χθες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι οκτώ επιβαίνοντές του.

«Υπάρχει αγωνία για το πόσο επικίνδυνο ήταν το φορτίο»

«Το βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι και τώρα είναι το πόσο επικίνδυνο είναι το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος που έπεσε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο σημείο για να συμμετέχει στις έρευνες, τονίζοντας ότι «αυτό θα το απαντήσουν οι επιστήμονες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κρατικές αρμόδιες Υπηρεσίες και στο σημείο των ερευνών βρίσκονται και επιχειρούν ήδη οι πυροτεχνουργοί του στρατού. Επιπλέον, αναμένεται η εκτίμηση των ειδικών επιστημών - χημικοί του Στράτου, σχετικά με το υλικό που υπήρχε στο αεροσκάφος.

«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν την στιγμή, μέχρι να γίνει η εκτίμηση αν αυτό (το φορτίο) είναι επικίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος. «Υπάρχει ανησυχία και αγωνία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο για την ώρα», πρόσθεσε.
Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το Antonov που συνετρίβη 2
Κλείσιμο


Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πυρκαγιά, δεν θα παρθεί απόφαση εκκένωσης, εκτός «αν υπάρξουν φωτιά ή καπνοί που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα».

«Ακούστηκε ξαφνικά ένα μπαμ, βγήκαμε έξω και είδαμε τη φωτιά. Υπήρχε σύγχυση γιατί στην αρχή άλλος έλεγε ότι είναι ελικόπτερο, άλλος αεροπλάνο. Ακούσαμε τον θόρυβο, ένα μεγάλο μπαμ και μετά εκρήξεις», ανέφερε ο κύριος Δημήτρης, κάτοικος στο χωριό Αντιφίλιπποι.
Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το Antonov που συνετρίβη
 

«Ήμασταν έξω στην καφετέρια και βλέπαμε να κατεβαίνει από το Κάστρο κάτι που νομίζαμε ότι είναι φαναράκι. Τελικά λέμε "φωτιά, φωτιά" και μέχρι να δούμε τι είναι έπεσε κάτω. Τρομοκρατηθήκαμε, τα παιδιά άρχισαν να τζιρίζουν και κλαίνε. Ακούσαμε πολλές εκρήξεις», ανέφερε μία κάτοικος του χωριού.

Μετά και την αναφορά του συντονιστή των   Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγου Μάριου Αποστολίδη, ότι εντοπίστηκε μια άγνωστη ουσία στο σημείο της πτώσης, η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο αναμένεται να φτάσει ειδικός Διακλαδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα για να διερευνήσει τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής. Να σημειώσουμε πως οι πυροσβέστες που προσέγγισαν το σημείο συντριβής ανάφεραν «κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα». 

«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακρυά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις. Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαίωσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργή φωτιά καθώς έχει σβήσει από τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρό εστίες. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος στο σημείο έχει απαγορευτεί για τους πολίτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, για λόγους ασφαλείας. «Νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλια και στη γλώσσα, επομένως κι εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε.


Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής - Ειδικό drone σαρώνει την περιοχή

Η πορεία του αεροσκάφους τύπου Antonov λίγο πριν τη συντριβή στην Καβάλα

Πανελλαδικές: Αύριο Δευτέρα στις 12 τα μεσάνυχτα η λήξη προθεσμίας υποβολής Μηχανογραφικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης