Καιρός σήμερα - Φωτιές στην Ελλάδα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και άλλες 4 περιφέρειες

Καιρός σήμερα - Φωτιές στην Ελλάδα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και άλλες 4 περιφέρειες

Σε ετοιμότητα το Πυροσβεστικό Σώμα -  Το μελτέμι θα συνεχιστεί στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ

pirosvestes
Ηλιοφάνεια, άνοδο της θερμοκρασίας και ισχυρό μελτέμι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες να είναι αρκετά δυσμενείς ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Αττική, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη κυρίως στις νότιες περιοχές.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 107  δασικές πυρκαγιές όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα με την σημαντικότερη στο Ρέθυμνο, εκεί όπου στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Μέλαμπες στον Άγιο Βασίλειο.



Εκκένωση έγινε και στο χωριό Ορνέ όταν η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ χάρη στην βοήθεια των νέων σε ηλικία ατόμων του χωριού φυγαδεύτηκαν οι ηλικιωμένοι. Ηλικιωμένη γυναίκα 92 μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας, όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου συνεχίζει τη νοσηλεία της. Μέχρι αργά χθες το βράδυ εντολή για εκκένωση είχε δοθεί και για τους οικισμούς Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις όταν έπεσε το φως του ήλιου και στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα έμειναν μόνο οι επίγειες δυνάμεις που εκτός από τις φλόγες είχαν να αντιμετωπίσουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. 

Σύμφωνα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για Αττική. Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθος, Άργος, Κρήτη, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

kairos-pirkagies


Το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε ετοιμότητα εφαρμόζοντας το 2ο στάδιο με περιπολίες εναέριας επιτήρησης, αλλά και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το meteo.gr το μελτέμι θα συνεχιστεί στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ, ενώ αρκετά δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Αττική και στο Αιγαίο. Ειδικότερα, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Από το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών.

Κλείσιμο
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 37, στην Ήπειρο από 18 έως 35 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 34-35 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Αρκετά δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.

kairos-foties-meteo



Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Δύο νοσηλεύτριες και στελέχη του νοσοκομείου στο κάδρο των ευθυνών για τον θάνατο του 49χρονου

Μύκονος: Ξημέρωσε και ο Βέρτης ακόμη τραγουδούσε - Ο χαμός από τους Ισραηλινούς και οι εισπράξεις των €700.000

Από πτώση ο θάνατος της Ιβάνα Τραμπ - Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης