«Κυκλώνας» Πούτιν δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

«Κυκλώνας» Πούτιν δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Με όπλο το LNG, τους λιγνίτες και το ντίζελ θα αντιμετωπιστούν τυχόν ακραία γεγονότα - Όλα τα σενάρια και η ετοιμότητα της χώρας αν το Κρεμλίνο κλείσει τις βαλβίδες αερίου

natural_gas_russia_europe_art
Το 50% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα στερήσει από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού η πλήρης διακοπή του Ρωσικού φυσικού αερίου έως τον Ιούνιο του 2023, με την κυβέρνηση να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκρούσει πιθανούς κλυδωνισμούς από τους εκβιασμούς Πούτιν.

Πρόκειται για 38,7 τεραβατώρες που αντιστοιχούν περίπου σε 46 καράβια LNG, από τις οποίες οι 26 TWh προορίζονται για την τροφοδοσία της Ελλάδας και οι υπόλοιπες για να στηρίξουν την Βουλγαρία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε χθες στην έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής για την διαχείριση κρίσεων που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ηλεκτροπαραγωγών της χώρας, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι, παρουσιάζοντας όλα τα σενάρια που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.

Από την παρουσίαση του Διαχειριστή προκύπτει ότι θα χρειαστεί να επιστρατεύσει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, δύο ισχυρά όπλα που είναι το LΝG και ο λιγνίτης, σε συνδυασμό όμως και με πρόσθετα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η μετατροπή των 5 μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που τις τελευταίες μέρες φτάνει τα 1.500 MW ανά ώρα αλλά και τη μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία, καθημερινά 4 έως 7 λιγνιτικές μονάδες. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Γ. Κοπανάκης επισήμανε χθες πως τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και της νέας μονάδας Πτολεμαίδας 5, με στόχο να ενταχθεί στο σύστημα το φθινόπωρο.


Τα σενάρια του ΔΕΣΦΑ και ο κρίσιμος ρόλος της Ρεβυθούσας

Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που το Κρεμλίνο αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου για την Ευρώπη; Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κύρια πηγή τροφοδοσίας για την εγχώρια αγορά αποτελεί η Ρεβυθούσα.

Κλείσιμο
Η τελευταία προβλέπεται να προμηθεύει με 220.000 MWh την ημέρα την κατανάλωση με την τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης της εγκατάστασης στις 225.000 MWh ημερησίως.

Αντίστοιχα, μέσω αγωγών, η χώρα θα προμηθεύετε ποσότητες περίπου 30.000 μεγαβατώρες (MWh) ημερησίως από τον ΤΑΡ (Νέα Μεσημβρία) και άλλες 10.000 MWh ημερησίως από τους Κήπους, μέσω του συμβολαίου με την τουρκική BOTAS.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας η Ρεβυθούσα είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθώς κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα. Η χωρητικότητα επομένως αυξάνεται στα 370.000 κυβικά μέτρα και παράλληλα ενισχύεται η δυνατότητα των εκφορτώσεων. Το κόστος της υποδομής προβλέπεται να καλυφθεί από το Ταμείο Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΑΕ).

Η ολοκληρωτική διακοπή στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, αν δεν λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα, θα οδηγούσε σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ σε έλλειμμα 51,7 TWh στη χώρα μας.

Για να περιοριστεί το έλλειμμα αυτό θα χρειαστούν επιπλέον φορτία LNG. Επίσης υπολογίστηκε ότι η πλήρης διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα έδινε μεγάλες ανάσες στο σύστημα καθώς θα μείωνε το έλλειμμα στις 8,2 TWh και στις 4,4TWh αντίστοιχα με τα πρόσθετα μέτρα (π.χ μετατροπή μονάδων αερίου σε ντίζελ).

Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της ασφαλούς τροφοδοσίας της χώρας, προτείνεται σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, ο περιορισμός των εξαγωγών φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και αντί για 65.000 MWh ημερησίως που είναι η τεχνική δυνατότητα, να μειώνονται σε 54.000 MWh ημερησίως.

Η Βουλγαρία, έχει ημερήσιες ανάγκες περίπου 181.000 MWh, σημαντικό τμήμα των οποίων θα καλύπτεται από τον ΤΑΡ με τη λειτουργία του αγωγού IGB που εγκαινιάζεται τέλη της εβδομάδας και μέσω της υπόγειας αποθήκης (Chiren) που διαθέτει.

Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί οκτώ φορτία στη Ρεβυθούσα από ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Elpedison και Mytilineos καθώς και την βουλγαρική MET Energy.

Αποθήκευση στην Ιταλία


Με βήμα γοργό για να καλύψει και τις απαιτήσεις της ΕΕ, κινείται η Ελλάδα και στο θέμα της αποθήκευσης αερίου, η οποία δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν διαθέτει δική της υποδομή.

Χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης προτάθηκε από την ΡΑΕ η Ελλάδα να αποθηκεύσει 2,1 TWh φυσικού αερίου με εμπορικούς όρους στην Ιταλία έναντι 8,5 TWh που αντιστοιχούν στο 15% της ετήσιας κατανάλωσης που προβλέπουν οι κοινοτικές απαιτήσεις.

Οι υπόλοιπες ποσότητες, προβλέπεται ότι θα καλυφθούν μέσω ντίζελ που θα προμηθεύσουν τα ελληνικά διυλιστήρια για τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου που θα αλλάξουν καύσιμο σε περίπτωση ακραίων συνθηκών. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να εγκριθεί η πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει σε περίπτωση τεχνικών αδυναμιών μιας χώρας την εκπλήρωση ισοδύναμης υποχρέωσης αποθήκευσης άλλους καυσίμου.




Ειδήσεις σήμερα:

Το Long Covid χτύπησε 1,1 εκατομμύριο Έλληνες (και η πανδημία συνεχίζεται)

Ολονύχτια μάχη με τις πυρκαγιές στο Σερνικάκι Φωκίδας και στο Κρανίδι

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και ο υδράργυρος στους 39 βαθμούς - Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης