Καταγγελία για την αδυναμία μεταμόσχευσης ηπατοπαθούς ασθενή τελικού σταδίου

Καταγγελία για την αδυναμία μεταμόσχευσης ηπατοπαθούς ασθενή τελικού σταδίου

Η καταγγελία έγινε από το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω 

metamosxeusi__1_
Τη διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος καταγγέλλει το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω, με αφορμή το θλιβερό συμβάν της αδυναμίας μεταμόσχευση ηπατοπαθους ασθενή τελικού σταδίου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που έγινε γνωστή την περασμένη από το μέλος του ΔΣ του Εθνικου Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), κ. Γρηγορη Λεοντοπουλο.

"Ακυρώνει αυτή η ανεπάρκεια τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο" αναφέρει το Σωματείο.

Το χρονικό της μη διενεργεθεισας μεταμόσχευσης έχει ως εξής σύμφωνα με το ΗΠΑΡχω: "Στις 30/6/2022, ενημερωθήκαμε ότι ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο, δε μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Μάλιστα, αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο με παρουσία της Υφυπουργού Υγείας".

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω διαχρονικά έχει γνωστοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας (ενηλίκων-ανηλίκων) τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Ωστόσο, οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά όπως είναι φανερό χειροτέρεψαν φτάνοντας στο σημείο να μη μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολύτιμα μοσχεύματα χαρίζοντας ζωή.

Με αφορμή αυτό το άκρως καταδικαστέο γεγονός ζητουν άμεσα τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να μεριμνήσουν για:

• την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους
Κλείσιμο
• ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση
• να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί»
• να εγκαινιαστεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών με στόχο, την βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα "ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα. Δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο, ασθενείς τόσο κοντά στο θάνατο να αντιμετωπίζονται από το σύστημα που υποτίθεται μεριμνά γι’ αυτούς με τόση σκληρότητα, αδιαφορία και απανθρωπιά. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν αρμόζουν στη κοινωνία μας" καταλήγει.


Ειδήσεις σήμερα

Αύριο η δίκη Αδαμαντίδη για τον ξυλοδαρμό της Βαρβάρας Κίρκη - Εκείνος είναι το «θύμα» λέει ο δικηγόρος του

Πολύ υψηλή η επικινδυνότητα για πυρκαγιές σήμερα

Πώς έγινε το αιματηρό επεισόδιο με τους δύο νεκρούς στην Αθήνα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης