Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρής έντασης άνεμοι - Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρής έντασης άνεμοι - Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Μεμονωμένες καταιγίδες μετά το μεσημέρι κυρίως σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα - Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα ανατολικά και νότια

5334039
Θερμοκρασίες καύσωνα θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα και αύριο. Υψηλή ζέστη θα συνοδεύσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο στην Αττική να κυμαίνεται κοντά στους 37 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα αγγίξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία και τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, που στο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

AlertBanner2_r


Η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα υποχωρήσει σε επιπέδα κάτω του 10% (~7-8%) κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών/απογευματινών ωρών, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (~10-12%) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς (πολύ υψηλή ευφλεκτότητα), ενώ θα περιοριστεί χρονικά το νυχτερινό "παράθυρο" ελέγχου της φωτιάς.

Ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy (Θερμοκρασία-Υγρασία-Άνεμος) αναμένεται να βρεθεί σε ακραία υψηλές τιμές, στοιχείο που υποδεικνύει την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στη ζώνη πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 - 03 Ιουλίου 2022, αυτές περιλαμβάνουν την Αττική, την Κ. και Ν. Εύβοια, τμήματα της Βοιωτίας, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, την Αν. Σάμο και τη Ν. Κρήτη.

FireDanger-Weekend-02_03_July_2022


Ο καιρός σήμερα

Κλείσιμο
Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, ενώ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα ανατολικά και νότια τμήματα. Από τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 37, στην Ήπειρο από 18 έως 337-38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 17 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 38-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 36-37 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-7 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cl4cwowhte95)


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και στην Ήπειρο και τα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 και στο Ιόνιο από το μεσημέρι τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν όμβροι και μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, στη Θεσσαλία και τις Σποράδες 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και πιθανώς κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cl4cw4ig63d5)


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με και από το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα νότια 5 και από το μεσημέρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cl4cq2e2pe95)



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 03-07-2022
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια η μέγιστη θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Ειδήσεις σήμερα:

Ηλίας Νικολακόπουλος: Πάνδημη θλίψη για το δημοσκόπο της Μεταπολίτευσης

Απεργίες και κορωνοϊός προκαλούν... έμφραγμα στα αεροδρόμια: Σε απόγνωση χιλιάδες ταξιδιώτες - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χρειάζονται τη δεύτερη αναμνηστική δόση - Το σκεπτικό της Επιτροπής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης