Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για ακατάλληλες συνθήκες και αμέλεια περίθαλψης σε κτηνιατρείο - Τι απαντά ο γιατρός

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για ακατάλληλες συνθήκες και αμέλεια περίθαλψης σε κτηνιατρείο - Τι απαντά ο γιατρός

Ανθρωποι της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο κτηνίατρο, αφού σε δύο περιστατικά με σκύλους με παθητική και ενεργητική κακοποίηση, υπογράφει ο ίδιος κτηνίατρος  - «Με έχουν στοχοποιήσει», λέει στο protothema.gr ο γιατρός

ktiniatrio__2_
Σοβαρές καταγγελίες για ακατάλληλες συνθήκες σε κτηνιατρείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενεργητική και παθητική κακοποίησης ζώων και σκόπιμη αμέλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ίδιο κτηνίατρο, κατέθεσε η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας, Ελευθερία Βεκίλογλου, όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου όταν έφτασε η πρώτη καταγγελία στην ομάδα, η οποία αφορούσε την κακοποίηση σκύλου που είχε στην κατοχή του ένας άνθρωπος εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες.

«Πήγαμε να ελέγξουμε την κατάσταση και παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να το φροντίζει. Μας το παρέδωσε οικειοθελώς για να του βρούμε ένα άλλο σπίτι, όπως και έγινε. Μας παρέδωσε, επίσης και το βιβλιάριο του ζώου. Τότε, βλέποντας το βιβλιάριο για να ελέγξουμε αν είναι νόμιμα καταχωρημένη η ηλεκτρονική του σήμανση, είδαμε ότι το υπογράφει ο συγκεκριμένος κτηνίατρος, στον οποίο κάναμε αργότερα την καταγγελία», εξηγεί. «Το ζώο είχε «τσιπάκι» αλλά δεν ήταν κατοχυρωμένο, δηλαδή δεν αντιστοιχούσε στον ιδιοκτήτη του, κάτι που είναι παράνομο καθώς από το νόμο υπάρχει υποχρέωση», προσθέτει.
ktiniatrio__3_
 

Ο ίδιος κτηνίατρος εμφανίζεται και σε δεύτερη καταγγελία η οποία έφτασε στην ομάδα, σύμφωνα με την κα. Βεκίλογλου. «Αυτή αφορούσε ένα σκυλί το οποίο φέρει πάρα πολλές πληγές στο σώμα του και δεν γνωρίζαμε τι γίνεται. Βρήκαμε το σπίτι, χτυπήσαμε το κουδούνι του ιδιοκτήτη, ωστόσο, σε πρώτη φάση, μας έδιωξε. Καλέσαμε την Άμεση Δράση και μόλις έφτασε το περιπολικό δέχθηκε να μας μιλήσει. Μας είπε ότι ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου και ότι αυτό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, χωρίς να γνωρίζει συγκεκριμένα τι πρόβλημα. Το σκυλί είχε τόσες ανοιχτές πληγές που το έτρωγαν οι μύγες», αναφέρει η κυρία Βεκίλογλου.
Κλείσιμο
ktiniatrio__4_
 

Βλέποντας το βιβλιάριο, το οποίο παραδόθηκε και στους αστυνομικούς, διαπίστωσαν πως υπογράφει ο ίδιος κτηνίατρος που σχετίζεται με την πρώτη καταγγελία. «Τον πήραμε τηλέφωνο και δεν απαντούσε, οπότε ξεκινήσαμε για να πάμε από εκεί. Φτάνοντας στο κτηνιατρείο, αντικρίσαμε μία τραγική κατάσταση, μια εικόνα απελπιστική που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση κτηνιατρείο. Τον καλέσαμε ξανά και μας είπε ότι εκείνος είναι ο κτηνίατρος που επιβλέπει το σκυλί, πως έχει πάρει δείγμα από το ζώο και πως έχει καρκίνο. Επίσης, μας είπε ότι δεν κάνει κάποια θεραπεία καθώς το σκυλί δεν μπορεί να γίνει καλά», επισημαίνει.
ktiniatrio__5_
 

Ολοκληρώνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία, οι άνθρωποι της ομάδας αντιλήφθηκαν, όπως λένε, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο κτηνίατρο, αφού σε δύο περιστατικά με σκύλους, που, όπως καταγγέλλουν, έχουν παθητική και ενεργητική κακοποίηση, υπογράφει ο ίδιος κτηνίατρος. «Βλέποντας και την εικόνα στο κτηνιατρείο του, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος άνθρωπος θα πήγαινε το ζώο του εκεί, με την κατάσταση που επικρατούσε. Ο άνθρωπος αυτός φέρει ευθύνη και με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα, καθώς σε κάθε περίπτωση αφήνει τα ζώα να υποφέρουν και αυτό είναι έμμεση και άμεση αμέλεια», υπογραμμίζει.

Οι άνθρωποι της Ομάδας Διάσωσης, όπως αναφέρει η κα. Βεκίλογλου, κατέθεσαν μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και στον Κτηνιατρικό Σύλλογο και έχει κοινοποιηθεί και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
ktiniatrio__7_
 

Τι απαντάει ο κτηνίατρος

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο κτηνίατρος που κατηγορείται από την Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων, «είμαι 40 χρόνια κτηνίατρος, έχω τελειώσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα σε κανέναν με τη δουλειά μου, ούτε είχα κάποιο πρόβλημα μέχρι τώρα. Ξαφνικά ακούω για μία καταγγελία ότι εγώ έκανα λάθος διάγνωση για ένα σκυλί το οποίο είχε ένας ηλικιωμένος και έχει καρκίνο στο κεφάλι, στο οποίο τόσο καιρό του έδιναν κάποιο φάρμακο. Με κατηγορούν ότι ενώ το σκυλί είχε πληγές, εγώ είπα ότι έχει καρκίνο, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να έχω κάνει λάθος διάγνωση. Ο άνθρωπος το έχει σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο και όποιος περνάει από εκεί τον κάνει παρατήρηση. Αυτός τους έλεγε ότι πάει στον κτηνίατρο και όταν ερχόταν του έδινα αντιβίωση και βιταμίνες για να κρατηθεί το σκυλί, γιατί είναι και 15χρονών», αναφέρει ο κτηνίατρος σχετικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία.
ktiniatrio__8_
 

Όσον αφορά το περιστατικό με το «τσιπάκι» στο σκυλί που δεν είχε καταχωρηθεί στην ειδική πλατφόρμα, ο κτηνίατρος αναφέρει ότι δεν θυμάται καθόλου το περιστατικό. «Με έχουν στοχοποιήσει στα καλά καθούμενα δίχως να δώσω δικαίωμα. Κάνω 40 χρόνια αυτήν την δουλειά και ποτέ δεν με έχουν κατηγορήσει, ας ψάξουν να ρωτήσουν για εμένα. Εγώ είμαι εδώ και ανοιχτός να μιλήσω σε όποιον θέλει, δεν κρύβομαι. Αν έκανα μία λάθος διάγνωση είναι ανθρώπινο και θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης να ζητήσει μία δεύτερη γνώμη», τονίζει.

Σχετικά με την κατάσταση που καταγγέλλουν ότι επικρατεί εντός του κτηνιατρείου, ο ίδιος αναφέρει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται εργασίες στον χώρο για να βαφτεί και μέχρι τη Δευτέρα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Το ιατρείο είναι παλιό και ήθελε απλά ένα βάψιμο. Δεν είχε μέσα ούτε ακαθαρσίες, ούτε τίποτα», υπογραμμίζει.
ktiniatrio__6_
 

Αναλυτικά το κείμενο της μήνυσης:

«Μήνυση περιστατικών ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων και σκόπιμης αμέλειας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους από τον κοινό επιβλέποντα κτηνίατρο.

Περιστατικό 1ο

Στις 12 Ιουνίου 2022 δεχτήκαμε κλήση από περιοίκους της περιοχής Τούμπας και συγκεκριμένα στην οδό Διδασκάλου Βασιλείου Αδαμίδου, καταγγέλλοντες την κατά επανάληψη ενεργητική κακοποίηση σκύλου από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του, κατά τη διάρκεια βραδινής βόλτας σε πάρκο της περιοχής. Μέλος της ομάδας μας έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε την ύπαρξη νεαρού ζώου κουταβιού περίπου 6 μηνών, το οποίο κινούνταν ελεύθερο στο πάρκο της περιοχής. Αφού εντοπίστηκε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης τον ρωτήσαμε κατά πόσο ισχύουν οι καταγγελίες κακοποίησης του σκύλου και αν έχουν τα νόμιμα έγγραφα που το συνοδεύουν. Αυτός παραδέχτηκε πως δεν είναι σε θέση να φροντίζει σωστά και όπως ορίζει ο νόμος την ευζωία για τα ζώα το σκυλάκι, όντας χρήστης εθισμένος σε ουσίες, και μας ζήτησε να παραλάβουμε το σκυλάκι και να του βρούμε ένα καλό σπίτι. Αυτό έγινε και το ζώο έχει πλέον υιοθετηθεί. Καθώς μας παρέδωσε το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, διαπιστώθηκε πως ο υπογράφων κτηνίατρος που παρακολουθούσε το ζώο και έκανε την ηλεκτρονική σήμανση αλλά και τα εμβόλια του είναι ο κύριο (σ.σ αναφέρει το στοιχεία του). Μετά από έρευνα της σήμανσης του ζώου διαπιστώθηκε πως δεν ήταν καταχωρημένο στην πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ρητά ορίζει ο νόμος.

Περιστατικό 2ο

Μετά από λίγες ημέρες σπεύσαμε σε άλλη καταγγελία για αμέλεια κτηνιατρικής φροντίδας ζώου, στην οδό Ολύνθου, Τούμπα. Εκεί μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη ο οποίος αρνήθηκε ότι γνωρίζει τι έχει το ζώο του, το οποίο φέρει εμφανείς και μεγάλες πληγές με πύον. Μετά την άρνησή του κλήθηκε η Άμεση Δράση και τα όργανα διαπίστωσαν ότι το βιβλιάριο που τους έδειξε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ζώου, είχε την υπογραφή και την σφραγίδα του ίδιου κτηνιάτρου με το προηγούμενο περιστατικό. Χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

Θέλοντας να βοηθήσουμε το ζώο αναζητήσαμε το κτηνιατρείο και τον κτηνίατρο που παρακολουθούσε και το ζώο. Όταν φτάσαμε επί της διευθύνσεως η οποία αναφέρεται τόσο στην σφραγίδα του, όσο και στο «Χρυσό Οδηγό» βρήκαμε προ μεγάλης εκπλήξεως το κτηνιατρείο επί της οδού (σ.σ. αναφέρεται η διεύθυνση), δεν θυμίζει ιατρείο τόσο από υγειονομικής άποψης όσο και από την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας, όπως επισυνάπτουμε τις σχετικές φωτογραφίες.

Με την παρούσα μήνυση παρακαλούμε να διενεργηθεί από τις αρμόδιες αρχές αυτοψία και έλεγχος της νομιμότητας τόσο του χώρου όσο και της άδειας κτηνιάτρου.

Ζητούμε επίσης τον έλεγχο της κατάστασης του ζώου από δημόσιο κτηνίατρο, όσο και την άμεση περίθαλψη του λόγο της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του, καθώς εγκυμονεί άμεσος κίνδυνος για την ζωή αυτό.

Επιθυμούμε την ποινική δίωξη των υπεύθυνων όπως και την επιβολή των προστίμων σύμφωνα με τις παραβάσεις που θα διαπιστώσουν οι αρμόδιες Αρχές μετά τον έλεγχο».



Ειδήσεις σήμερα:

Ηλίας Νικολακόπουλος: Πάνδημη θλίψη για το δημοσκόπο της Μεταπολίτευσης

Απεργίες και κορωνοϊός προκαλούν... έμφραγμα στα αεροδρόμια: Σε απόγνωση χιλιάδες ταξιδιώτες - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χρειάζονται τη δεύτερη αναμνηστική δόση - Το σκεπτικό της Επιτροπής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης