Απολογία Λιγνάδη: Όταν άκουσα για ένταλμα σύλληψης, γέλασα και πίστεψα ότι είναι τρολιά

Απολογία Λιγνάδη: Όταν άκουσα για ένταλμα σύλληψης, γέλασα και πίστεψα ότι είναι τρολιά

«Ο εκφυλισμός του #metoo με χάσταγκ θα οδηγήσει στην αυτοκατάργησή του» υποστήριξε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης - «Όποιος έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως ώστε να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του» - «Χρησιμοποιώντας εμένα θέλησαν να χτυπήσουν τη Μενδώνη»

lignadis-main
Για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσής του με στόχο να χτυπηθεί, όπως είπε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μίλησε στην πεντάωρη απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, κατηγορούμενος για βιασμούς τεσσάρων ανηλίκων και νεαρών ανδρών. Μάλιστα, είπε πως όταν άκουσε ότι εκδόθηκε ένταλμα για σύλληψή του γέλασε και πίστεψε πως ήταν «τρολιά».

Ακόμη, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί σκευωρίας και αναφέρθηκε εκ νέου στο κίνημα #metoo. «Αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με ….χάσταγκ και να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι ότι νομίζει, θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και σε άλλο σημείο της απολογίας του τόνισε: «Θέλω να πω σε όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως ώστε να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, επιχειρώντας να απαντήσει σε ερωτήσεις της έδρας γιατί ενεπλάκη στην όλη υπόθεση, δεδομένου ότι αρνείται τις κατηγορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Συναντήθηκαν και δημιούργησαν ένα μείγμα, ένα κράμα πάρα πολλές επιθυμίες πολλών ομάδων. Κάποιο άνθρωποι οι … 2,5 αυτοί που υπήρχαν (εκ των καταγγελλόντων) είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το πω έτσι λαϊκά. Υπήρχε αυτό το υλικό. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές, θα τους έλεγα, που έχουν και έχθρα απέναντι μου. Υπάρχουν προστριβές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου οι οποίο είχαν τεράστια διαφωνία με τις ιδεολογικές μου θέσεις. …Κάποιοι ψευδοαριστεροί για να ακριβολογήσω … Υπήρχε ένας Κυπαρισσόπουλος που έβγαλε μια ιστορία από το μυαλό του και αυτή αποτέλεσε το φιτίλι. Αυτός πήγε και έδωσε συνέντευξη (…) Αυτούς εγώ τους ονομάζω «λαγούς». Άνοιξαν το χορό των καταγγελιών. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα σε σκάνδαλα και κλειδαρότρυπες. Αυτό όλο αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση. Και μετά τα κανάλια, τα site που είναι επιχειρήσεις και θέλουν κλικ. Άρχισαν να με διασύρουν στην αρένα του αίματος. Και όλο αυτό με έχει οδήγησε εδώ σήμερα».

«Χρησιμοποιώντας εμένα θέλησαν να χτυπήσουν τη Μενδώνη»

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κατηγορούμενος υποστήριξε: «Δεν λέω ότι οι αντιπαλότητες στο Εθνικό Θέατρο με πήρανε από το χεράκι και με φέρναμε εδώ. Όλο αυτό χτίστηκε. Συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ενώθηκαν και χρησιμοποιώντας ως μοχλό εμένα θέλησαν να χτυπήσουν τη Μενδώνη. Η πολιτική χρήση του θέματος είναι εξόφθαλμη. Τι καλύτερο να πεις «να τι διάλεξαν για το Εθνικό Θέατρο».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, ο Δ. Λιγνάδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επιλογές του και αποφάσεις του κατά τη διάρκεια της θητείας στο Εθνικό Θέατρο, οι οποίες όπως είπε, προκάλεσαν αντιπαλότητες και έχθρα προς το πρόσωπό του.

Ποιες αποφάσεις του θεωρεί ότι προκάλεσαν έχθρα στο πρόσωπό του

«Διορίστηκα το 2019 στο Εθνικό από τη κ. Μενδώνη μια κίνηση που την επικροτούσε τότε το 90%. Υπήρχε όμως ένα μικρό ποσοστό που διαφωνούσε. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής ο προηγούμενος διευθυντής μου είπε ότι μου παραδίδει το Εθνικό με πλεόνασμα 200.000 ευρώ. Σύντομα διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ. Μια αντιπαλότητα εκεί. Μου στέλνατε διάφορα απειλητικά μηνύματα τότε» ανέφερε.


«Σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσα την ονομασία της σκηνής «Ελένη Παπαδάκη». Είναι απίστευτο το τι σάλος και ορυμαγδός σχολίων υπήρξε γιατί ονόμασα τη σκηνή έτσι. Εξήγγειλα τη μετεξέλιξη της πειραματικής σκηνής σε ερευνητική σκηνή για το αρχαίο δράμα. Άνοιξα δεύτερο μέτωπο. Έλεγαν «νάτος ο εθνικόφρων… ». Στους «Πέρσες» ασπάστηκα ομοίωμα του Παρθενώνα και εκεί ποιος είδε το Θεό και δεν το φοβήθηκε. Γιατί φίλησα τον Παρθενώνα… Όλα αυτά δημιούργησαν κάποια μέτωπο επιθυμία για εκδίκηση. Στη πρώτη ευκαιρία να σου ρίξουμε Λιγνάδη …να πέσεις μέσα στο πηγάδι… Αναρωτήθηκα πολλές φορές με όλη αυτή τη διαπόμπευση και το διασυρμό μου να γίνεται δικαστήριο για μένα στα κανάλια για το όνομά μου. Να προδικάζουν τη περίπτωσή μου, να βλέπω όλα αυτά τα πάλαι πότε βοθροκάναλα της διαπλοκής, σύμφωνα με κάποιους αριστεριστές, να τα έχουν τώρα καταστήσει οι ίδιοι αρχάγγελους της κάθαρσης. Και αναρωτήθηκα πως εγώ με τη ρετσέτα του παιδόφιλου και του βιαστή πως θα πάω να μιλήσω σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς…..».

«Μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα, έπαιρνα μια δροσιά»

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της έδρας γατί έκανε παρέα με ανήλικους, ο Δ. Λιγνάδης είπε: «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα. Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά».

Σύνεδρος: Ποιες συμπεριφορές σας πυροδότησαν αυτές τις φήμες για τις οποίες έγινε τόσος λόγος στο ακροατήριο;

Κατηγορούμενος: Εγώ άκουσα τις λέξεις φήμες, φήμες αλλά δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη φήμη. Δεν μας είπε κάποιος ποια ήταν αυτή η φημολογία. Στο Αρσάκειο για παράδειγμα ήμουν 28 χρονών και έκανα παρέα με τρεις μαθήτριες και τους γονείς τους ….Αυτό εννοούν;


Ήμουν «ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα»


Ο Δημήτρης Λιγνάδης χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν αυθόρμητο έως επιπόλαιο άνθρωπο, που δεν «σπουδαιολογούσε», όπως είπε, τα πράγματα.

Σύνεδρος: Λειτουργούσατε με το θυμικό σας δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Όχι. μόνο. Δε φτάνεις να κανείς τέτοια καριέρα και σταδιοδρομία με βάθος και διάρκεια αν λειτουργείς μόνο με το θυμικό.

Σύνεδρος: Η κυρία Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».

Κατηγορούμενος: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορούμενου, στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, την ερχόμενη Τετάρτη, θα αγορεύσει ο εισαγγελέας της έδρας επί της ενοχής του ή μη.
Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστική μαρτυρία από ανήλικη ασθενή της Ζαχαροπούλου - «Δεν με προειδοποίησε, δεν είχα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου»


Μέσα σε 10 λεπτά άρπαξαν ένα εκατ. ευρώ, πέταξαν από τον 6ο όροφο το χρηματοκιβώτιο - Πώς έγινε η ληστεία στη Θεσσαλονίκη


«Εφάρμοσα το νόμο για τη μάσκα, δεν ήξερα ότι ο 11χρονος ήταν ασυνόδευτος», υποστηρίζει ο οδηγός του λεωφορείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης