Καιρός: Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας με τον υδράργυρο να φτάνει τους 42°C

Καιρός: Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας με τον υδράργυρο να φτάνει τους 42°C

Σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα εξαιτίας των θερμών αέριων μαζών από τη βόρεια Αφρική - Πιθανώς να φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Αττική - «Ανάσα» από αύριο, πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την επόμενη εβδομάδα

kauswnas_kosmos_art
Στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, χθες δείχνοντας 40,4 βαθμούς, ενώ και σε άλλες εφτά περιοχές ξεπέρασε τους 39 βαθμούς. Ωστόσο σήμερα αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί ο υδράργυρος και στην ηπειρωτική χώρα.

Ο κ. Γιάννης Καλλιάνος μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα με τον υδράργυρο να φθάνει τοπικά ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ εξήγησε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ ζεστή εξαιτίας των θερμών αέριων μαζών από το βόρεια Αφρική. «Η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα θα είναι η σημερινή με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) , της κεντρικής Εύβοιας και της κεντρικής Πελοποννήσου να αγγίζει τους 39-40°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμα και 41-42°C.

Οι πολύ θερμές αεριες μάζες που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα, η σημερινή μέρα Πέμπτη, να είναι πολύ ζέστη ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, κυρίως τα Επτάνησα. Στην Αττική, σήμερα Πέμπτη, η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα αγγίξει τους 39°C και πιθανώς πολύ τοπικά ακόμη και τους 40°C. Οι άνεμοι γενικά την Πέμπτη δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Από αύριο όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως για τα ανατολικά και νότια τμήματα της επικράτειας. Στη δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να επικρατεί έντονη ζέστη με τον υδράργυρο από την Παρασκευή και έπειτα να προσεγγίζει τους 37-38°C και τοπικά ακόμη και λίγο παραπάνω.

Στις υπόλοιπες όμως περιοχές, από την Παρασκευή και έπειτα, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35-36°C με αποτέλεσμα να είναι ανεκτή η κατάσταση εφόσον πια ο καύσωνας θα αποτελέσει παρελθόν. Όπως και να 'χει όμως, από την Παρασκευή που θα μπει ένα βοριαδακι στο Αιγαιο έως 6 μποφόρ, θα ανακουφιστούν οι ανατολικές ηπειρώτικες περιοχές που την Πέμπτη θα νιώσουν έντονη τη ζέστη.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από την Παρασκευη και έπειτα δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία με αποτέλεσμα έως και την ερχόμενη Τρίτη περίπου να σημειώνονται τιμές κοντά στους 38°C στα Δυτικά, στους 35-36°C στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

Τελος, φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη "κινητικότητα" από τις θερμές αεριες μάζες που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική με αποτέλεσμα, ανά πάσα στιγμή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να είναι πιθανό να έχουμε πάλι έλευση έντονης ζέστης, όμως αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα σημειώνονται και μπόρες ή τοπικές καταιγίδες κυρίως στα πιο ορεινά τμήματα της κεντρικής και ιδιαιτέρως Βόρειας Ελλάδας».

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας της Πολιτικής Προστασίας, συνιστώνται στους πολίτες τα εξής: « Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου. Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα. Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Για τα βρέφη και παιδιά οι οδηγίες αυτοπροστασίας της Πολιτικής Προστασίας συνιστούν: «Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη».

Όσοι έχουν ηλικιωμένους θα πρέπει να τους μετακινήσουν σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. «Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Συνάντηση στην Ιταλία: Κοινό αίτημα Μητσοτάκη - Ντράγκι για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου


Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση και η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νίκου – Δείτε βίντεο

CDC: Σχεδόν ο ένας στους πέντε ενηλίκους που είχε COVID παρουσιάζει συμπτώματα διαρκείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης