Καιρός: Δεκαήμερος καύσωνας με 40άρια και στην Αττική, τι προβλέπουν Καλλιάνος - Λαγουβάρδος

Καιρός: Δεκαήμερος καύσωνας με 40άρια και στην Αττική, τι προβλέπουν Καλλιάνος - Λαγουβάρδος

Στη δίνη υψηλών θερμοκρασιών και η χώρα μας, με συνθήκες καύσωνα να  «κυκλώνουν» όλη την Ευρώπη  - Ξεκινά από αύριο το «κύμα» πολύ υψηλών θερμοκρασιών με 40άρια, η αιχμή της έντονης ζέστης είναι  η προσεχής Πέμπτη

kausonas-kairos-kairosaurio-thermokrasiestora-40aria
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών, καθώς από σήμερα Τρίτη (21/6) η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει με το θερμόμετρο την Τετάρτη και την Πέμπτη να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ χθες η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στον δεκαήμερο καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών. Εκτιμάται ότι την Πέμπτη θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 39 ή και 40 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή όμως, το παρήγορο είναι, όπως αναφέρει  ότι θα παρατηρηθεί πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες σε ορισμένες βόρειες περιοχές της χώρας.

Έως το τέλος του μήνα, οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται αρκετά υψηλές, με μία πρώτη αιχμή την Τετάρτη, Πέμπτη και εν μέρει την Παρασκευή. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον πρώτο καύσωνα, το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα», τόνισε ο μετεωρολόγος.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και νοτιοανατολικής Μεσογείου θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών καιρικών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Το πρώιμο «κύμα» καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία πλήττει την Ευρώπη με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια στιγμή, καύσωνας πλήττει και πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Στο «χορό» των πολύ υψηλών θερμοκρασιών μπαίνει από σήμερα και η χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία σήμερα Τρίτη 21/06 αναμένεται να ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου σε μεμονωμένες περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας.

Αύριο, Τετάρτη 22/06, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, ξεπερνώντας τους 36 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας.

Θερμότερη ημέρα αναμένεται η Πέμπτη 23/06, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, ή ακόμα και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Μακεδονίας, όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη.

kairos-kausonaskairos-kairosaurio-meteoΥψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 23/06, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Κλείσιμο
Όπως διακρίνεται και στο επόμενο σχήμα, αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων πληθυσμών (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.α.) στην Αθήνα. Συνίσταται επομένως, προσοχή και μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες της πρωτεύουσας.

kairos-thermokrasies-kausonas-meteoΤο σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meteo.gr/heatalert.cfm. Οι προγνώσεις ανανεώνονται καθημερινά και σχετικές προειδοποιήσεις παρέχονται στις προγνώσεις καιρού περιοχών της Αθήνας (π.χ. Αθήνα - Κέντρο).

Τι λένε οι μετεωρολόγοι - Λαγουβάρδος, Καλλιάνος, Ζιακόπουλος μιλούν για το πρώτο «κύμα» καύσωναΙσχυρό κύμα καύσωνα προβλεπόμενης έντασης αλλά απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας έρχεται από την Τετάρτη στη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr για τις υψηλές θερμοκρασίες της Τετάρτης και της Πέμπτης όπου σε τοπικό επίπεδο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου.

«Από την Τετάρτη θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα εισέλθουν στη χώρα μας και θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατακόρυφα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Φαίνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε δύο πολύ ζεστές ημέρες και την Παρασκευή,απλώς την Παρασκευή στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας δηλαδή στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα πέσει ελαφρώς ο υδράργυρος γιατί θα ενισχυθούν οι βοριάδες. Παρόλα αυτά για την Παρασκευή σε περιοχές της κέντρονότιας ηπειρωτικής Ελλάδας θα έχει ζέστη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Απλώς δεν θα είναι τόσο έντονο στην Αττική. Την Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη θα σκαρφαλώσει τοπικά στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον μετρωρολόγο, αυτό το κύμα ζέστης θα έχει απροσδιόριστη χρονική διάρκεια διότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων όπου κάποια προγνωστικά μοντέλα θέλουν να διαρκεί αυτός ο καύσωνας αρκετές ημέρες μετά την Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ενώ τα άλλα μισά προγνωστικά μοντέλα θέλουν αυτός ο καύσωνας να τελειώνει την Παρασκευή. Ο υδράργυρος φαίνεται να υποχωρεί λίγο αλλά μέσα στο Σάβ/κο όπου θα έχουμε θερμοκρασίες 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, τοπικά 38 βαθμούς και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα 38 βαθμούς Κελσίου. Κι από Δευτέρα πάλι σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο φαίνεται να έχουμε ένα νέο θερμό κύμα.

«Προσωπικά, εγώ πιστεύω ότι η καιρική αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή , θα υποχωρήσει ελαφρώς ο υδράργυρος από την Παρασκευή κι έπειτα , όχι όμως σημαντικά για να δροσιστούμε αλλά θα παραμείνει η ζέστη και για αρκετές ημέρες μετά» λέει ο Γιάννης Καλλιάνος και συνεχίζει :

«Η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Πέμπτη με τον υδράργυρο στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα υπάρξουν περιοχές στην κεντρική Μακεδονία , στη Θεσσαλία, την κεντροανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο όπου σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Άρα, λοιπόν οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρεθούν Τετάρτη και Πέμπτη στους 40 βαθμούς Κελσίου με την Πέμπτη να είναι η χειρότερη μέρα του καύσωνα.

Από την Παρασκευή θα αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος δηλαδή από τους 41-42 βαθμούς θα πάμε στους 38 βαθμούς Κελσίου και θα παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες μέσα στο Σαβ/κο με έντονη τη ζέστη και την επόμενη εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος .Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες). 

Από σήμερα Τρίτη, σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα δείχνει 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπαίνουμε σε ένα ζεστό δεκαήμερο σε όλη την Ελλάδα. Η πιο ζεστή ημέρα φαίνεται να είναι η Πέμπτη (23/06/2022), όπου θα έχουμε θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 39, 40 και ενδεχομένως και τους 41 βαθμούς. Την Πέμπτη, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα έχει και η Αττική.


kairos-kausonas-kairospempti


»Την Παρασκευή (24/06/2022) αυτό το απότομο κύμα ζέστης θα αρχίσει να πέφτει, αρχικά από τα βόρεια, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν εκείνη την ημέρα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Μπαίνουμε σε μια θερμή περίοδο

Μπαίνουμε λοιπόν, σε μια θερμή περίοδο, συνεχόμενων ημερών, η οποία μάλιστα έρχεται αμέσως μετά από μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες ήταν στη χώρα μας κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Καύσωνας σε ΗΠΑ και Ευρώπη  - Πού οφείλεται

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα συστήματα, δηλαδή, κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων αντικυκλώνων στις ηπειρωτικές περιοχές και στη συνέχεια δημιουργεί αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ταυτόχρονα συμβάντα επεισοδίων καύσωνα». 

Πού θα καταγραφούν 40άρια – Οι εκτιμήσεις για την Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα καταγραφούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα κυμαίνονται από 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας ενδεχομένως και τους 40 βαθμούς, στις περιοχές όμως μακριά από την ακτογραμμή. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι κατά 6, ακόμα και κατά 7 βαθμούς μειωμένη.

Aκραίες θερμοκρασίες (κατηγορία 3) παρατηρήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καύσωνα μεταξύ 22 και 29 Ιουνίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κατηγορία 1) καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 29 Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Βίντεο καιρού: Η πρόγνωση από τον μετεωρολόγο, Παναγιώτης Γιαννόπουλο Ζιακόπουλος:  Επικείμενος καύσωνας: επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση

Τα παραπάνω κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών έχουν καθοριστεί από την ΕΜΥ με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους (όρια τα ποσοστά 10%, 1% και 0,1%).

kausonas-ziakopoulos

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της τρέχουσας εβδομάδας.ΤΡΙΤΗ (21/6):

Μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 36 βαθμούς.

ΤΕΤΑΡΤΗ (22/6):

Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία ως τους 38 βαθμούς.

kairos-kausonastetarti


ΠΕΜΠΤΗ (23/6):

Τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά οι 38 με 40 βαθμοί και οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, οι 41 βαθμοί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/6):

Τοπικές καταιγίδες το πρωί στη ΒΑ Ελλάδα και ίσως το απόγευμα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Πτώση θερμοκρασίας κυρίως στην Α. Ελλάδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/6):

Γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Άνεμοι Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 37 βαθμούς.Καλοκαίρι κόλαση και σε Ιραν Ιρακ

Το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι βγαλμένο από την κόλαση, έπειτα από μια άνοιξη που σημαδεύτηκε από αμμοθύελλες και σκόνη, οι οποίες προκλήθηκαν επίσης από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

Το κλίμα αλλάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Μπάρχαμ Σάλεχ. Ο ίδιος ζήτησε να αναχθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της «εθνική προτεραιότητα διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις μελλοντικές γενιές».

Στην επαρχία οι σοδειές αναμένεται να είναι καταστροφικές. «Η ερημοποίηση πλήττει το 39% του εδάφους του Ιράκ, η σπανιότητα του νερού είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις επαρχίες μας», τόνισε ο Σάλεχ.
Ειδήσεις σήμερα:

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η κληρονομιά του στην κρυφή σύζυγο και το Ίδρυμα Ερευνών

Μητσοτάκης: Ενισχυμένο το νέο Fuel Pass - Στα 80 ευρώ η επιδότηση στη βενζίνη

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η κρίση στον γάμο της και το πρόβλημα της υγείας της
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης