Υπόθεση τοκογλυφίας στην Κρήτη: Δάνειζαν με «όρους μαφίας» για να ζουν σε επαύλεις και να κυκλοφορούν με Πόρσε!

Υπόθεση τοκογλυφίας στην Κρήτη: Δάνειζαν με «όρους μαφίας» για να ζουν σε επαύλεις και να κυκλοφορούν με Πόρσε!

Ένας 46χρονος Ηρακλειώτης και δύο Αλβανοί φέρεται να ήταν ο «σκληρός πυρήνας» της οργάνωσης - Για ένα δανεισμό ποσού της τάξεως των 5000 ευρώ, ο τόκος μπορεί να ανερχόταν έως και τα 2000 ευρώ μηνιαίως

police_xeiropedes_art
Ένας 46χρονος Ηρακλειώτης, γνωστός με παρατσούκλι που παραπέμπει σε πόλη της Πελοποννήσου, και δύο 30χρονοι Αλβανοί, αποτελούσαν- σύμφωνα με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης-τον «σκληρό πυρήνα» εγκληματικής οργάνωσης στην οποία αποδίδεται ότι είχε εγκλωβίσει στα δίχτυα της τοκογλυφίας πολλούς πολίτες.

Σοβαρή τοκογλυφική δράση φέρεται να είχαν αναπτύξει δύο ακόμα συλληφθέντες, ένας 45χρονος Ηρακλειώτης και ένας 24χρονος που διατηρεί καφετέρια στα ανατολικά προάστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος υποστηρίζουν ότι η ογκώδης δικογραφία είναι «δεμένη» και περιλαμβάνει καταθέσεις παθόντων, οι οποίοι πείστηκαν να μιλήσουν για όσα βίωσαν στα «νύχια των αρπακτικών» με τις Πόρσε, τις Τζάγκουαρ, τις επαύλεις, τα πανάκριβα ρούχα και τις επιχειρήσεις. «Κάθε κατάθεση είναι και μία πονεμένη ιστορία» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Cretalive έγκυρη αστυνομική πηγή. Υποστηρίζεται ότι όσοι αναγκάστηκαν για τους δικούς τους λόγους να δανειστούν από εκείνους, μετάνιωσαν την ώρα και την στιγμή καθώς ο δανεισμός γινόταν με όρους μαφίας, σε ένα άκρως εξοντωτικό πλαίσιο.

Η κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική, ωστόσο σε γενικές γραμμές για ένα δανεισμό ποσού της τάξεως των 5000 ευρώ, ο τόκος μπορεί να ανερχόταν έως και τα 2000 ευρώ μηνιαίως. Αν τώρα υπήρχαν καθυστερήσεις στην καταβολή του τόκου, έμπαινε διπλός και τριπλός τόκος, ακόμα και ανά ημέρα. Ένα ποσό των 5000 ευρώ μπορούσε εν ριπή οφθαλμού να εκτοξευτεί στις 50.000 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού site, υπήρχαν άνθρωποι που έπεσαν στην ανάγκη τους για λόγους υγείας επειδή έπρεπε να κάνουν κάποια επέμβαση οι ίδιοι ή τα παιδιά τους και δανείστηκαν με τοκογλυφικούς όρους, «υπογράφοντας» την καταδίκη τους. Υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, άνθρωποι που εξαιτίας της πανδημίας, για να μην βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους (εταιρείες, μαγαζιά, φαρμακεία κλπ) επίσης υποχρεώθηκαν να δανειστούν από συλληφθέντες, για να σώσουν την κατάσταση, και τώρα πνίγονται από τη θηλιά των τοκογλυφικών τόκων και των απειλών.

Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήταν τόσο ασφυκτική η πίεση που ασκούσαν που κάποιοι είχαν μπει στη διαδικασία να ξεπουλήσουν ακίνητα ιδιοκτησίας τους για να ξεπληρώσουν τους «δανειστές» τους.

Κλείσιμο
Ο 46χρονος είναι ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στο Ηράκλειο, τόσο από διάφορες ποινικές υποθέσεις όσο και από την παρουσία του στη νύχτα αλλά και σε χώρους γυμναστηρίων. Και οι δύο 30άρηδες Αλβανοί όμως δεν είναι «πρωτάρηδες» στις Αρχές. Την έρευνα του Οργανωμένου συνδράμει το ΣΔΟΕ με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο ανοίγματος λογαριασμών και «ξεσκονίσματος» οικονομικών στοιχείων.

ΕΛ.ΑΣ: «Υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω… εμείς είμαστε εδώ!».

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σχολίασε στο Cretalive ότι στη δικογραφία υπάρχουν σοβαρές καταθέσεις παθόντων που εμπιστεύτηκαν τα στελέχη του Οργανωμένου και δέχτηκαν να μιλήσουν. Εκεί, όμως, έξω, υπάρχουν και άλλοι (ξέρουν ήδη κάποιους από αυτούς) που εξακολουθούν να σιωπούν υπό καθεστώς φόβου. «Τώρα είναι η ευκαιρία να μιλήσουν. Γίνεται πραγματικά μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για να «καθαρίσει» το τοπίο. Είναι στο χέρι τους. Εμείς το δικό μας χέρι το απλώνουμε με σθένος για να τους τραβήξουμε στο φως» προέτρεψε με νόημα.

Σήμερα οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής.


Ειδήσεις σήμερα:

«Γάζωσαν» ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Λεωφόρο Μαραθώνος - Δείτε βίντεο

Επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στο κέντρο της Πάτρας

«Θρίλερ» στον αυριανό β' γύρο των γαλλικών εκλογών - Σκληρή μάχη για τον Μακρόν ενώ ο Μελανσόν καραδοκεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης