Ζαχάρω: Συνέδριο για το οικοσύστημα Καϊάφα - Το Π.Δ. και η εικόνα εγκατάλειψης

Ζαχάρω: Συνέδριο για το οικοσύστημα Καϊάφα - Το Π.Δ. και η εικόνα εγκατάλειψης

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λίμνη Καϊάφα το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Ζαχάρως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας

Zacharo12
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου "Oικοσύστημα Καϊάφα- Κυπαρισσιακός Κόλπος- Βιώσιμη Ανάπτυξη" που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Ολύμπιον» στη λίμνη Καϊάφα ξεκίνησε με ξενάγηση από τον δήμαρχο Ζαχάρως δρα Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο στα ερείπια των ξενοδοχείων που κάποτε φιλοξενούσαν τους λουόμενους στα ιαματικά λουτρά του οικοσυστήματός του.

Η τρίτη και τελευταία συνεδρία έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου Εφετών κ. Γιάννη Μαρούδη και του κ. Ηλία Κωνσταντακόπουλου, αντεισαγγελέα Εφετών, προϊσταμένου της Εισαγγελίας πρωτοδικών Ναυπλίου, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική επικεντρώνεται πλέον στην προστασία του περιβάλλοντος στην πηγή και οι κατευθύνσεις που δίνει το ενωσιακό δίκαιο εναρμονίζεται στο εθνικό. "Η περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο της Κομισιόν. Η κλιματική αλλαγή, είπε, είναι πρωταρχικό μέλημα και όλες οι δράσεις, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια είναι συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή", τόνισε.

Ζαχάρω


Το «παρών» στη συνεδρία έδωσε η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Δώρα Αυγερινοπούλου, ενώ εισηγήσεις έκαναν ο κ. Παναγιώτης Γαλάνης, δικηγόρος με θέμα Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δίκτυο Natura 2000 κατά το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αρχιτέκτονας- πολεοδόμος με αντικείμενο «Παραβάσεις και παραλείψεις κατά την εφαρμογή της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την έκδοση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού».

Ακολούθησαν ο δικηγόρος, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρος κ. Βασίλης Ταουξής με θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος στα ποινικά και αστικά δικαστήρια», και η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα με αντικείμενο "Ταύτιση των δικαστικών αποφάσεων για το περιβάλλονμε τις επιλογές της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας".

Κλείσιμο
Ζαχάρω


Στην εισήγησή του, ο κ. Γαλάνης ανέπτυξε διεξοδικά τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ειδικά στις περιοχές Natura, για να καταλήξει ότι η αδειοδότηση δεν είναι ουδέτερη διαδικασία. Αποτελεί παρέμβαση του κράτους σε μια επένδυση, αναγκαία μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραλύσει κάθε δράση. "Πώς το δημόσιο δίκαιο επανεξελίσσεται μέσα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση; Υπάρχει έλεγχος; Αν είχαμε πλήρη σχεδιασμό θα είχαμε αγκυλώσεις;", αναρωτήθηκε για να επισημάνει ότι υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου και το κατά πόσον γίνεται κατανοητό τι πρέπει να εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτων- πολεοδόμος Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αφού αρχικά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε και αιτιολόγησε την κρίση ότι στην περίπτωση της Ζαχάρως αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα η κακή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Ζαχάρω


Όπως είπε, προηγήθηκε η απόφαση επί του περιεχομένου του Προεδρικού Διατάγματος του 2018 για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ως προς τις χρήσεις, τους περιορισμούς, τους όρους, ενόψει μιας αξιοποίησης του κτήματος των 5.500 στρεμμάτων του Καϊάφα. "Πρώτα αποφασίστηκε το περιεχόμενο του Διατάγματος και μετά ανατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη, ώστε να καλυφθεί το προαποφασισμένο περιεχόμενο του διατάγματος" τόνισε. Σε ό,τι αφορά την προστασία της χελώνας καρέτα- καρέτα, επισήμανε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η περιοχή του Βόρειου Κυπαρισσιακού Κόλπου δεν αποτελεί τόπο ωοτοκίας, λόγω της διαμόρφωσης του βυθού, σε αντίθεση με τις νοτιότερες.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, τοποθετήθηκαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, με βασικό άξονα των εισηγήσεών τους την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το στίγμα έδωσε η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήρισε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενών και επισήμανε ότι ενώ κάποτε η προστασία της φύσης αντιμετωπιζόταν ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, η πανδημία απέδειξε το αντίθετο.

Ζαχάρω

Ζαχάρω

Ζαχάρω

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, δρ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ανέλυσε πως το προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί διαρκές εμπόδιο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της οικονομίας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι πληγές στη Ζαχάρω από τη φονική πυρκαγιά του 2007 παραμένουν ανοιχτές, με τον τοπικό πληθυσμό να μειώνεται, καθώς περιορίζονται διαρκώς οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Αλεξανδρόπουλος δήλωσε την ικανοποίησή του για τις  τοποθετήσεις των κορυφαίων δικαστικών λειτουργών και των επιστημόνων που συνέβαλαν στην κατανόηση των προβλημάτων από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς ανοίγει νέο επίπεδο αγώνα, σε επιπεδο νομιμότητας, αλλά και δυναμικά για την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.  Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει την απορία του για την απουσία εκπροσώπων των δημοτικών αρχών περιφερειακών δήμων και άλλων εμπλεκομένων φορέων που πλήττονται από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος. Ειδήσεις σήμερα

Παρουσιάστηκε και προσήχθη ο σύζυγος της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στου Γκύζη

Καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές ο αρχηγός του καρτέλ με τα 300 κιλά κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη

Το προσεχές Eurogroup σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα» - Τα βήματα που ακολουθούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης