Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι δράσεις των δήμων της Αττικής

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι δράσεις των δήμων της Αττικής

Στο σύνολό τους οργάνωσαν και πραγματοποιούν αναδασώσεις, δράσεις ανακύκλωσης, εργαστήρια, εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα

2109381
Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους για τους δήμους της Αττικής βρίσκεται αυτό το τριήμερο η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.

Στο σύνολό τους οργάνωσαν και πραγματοποιούν αναδασώσεις, δράσεις ανακύκλωσης, εργαστήρια, εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, θέλοντας να τιμήσουν την ημέρα και να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά παράλληλα να ενημερώσουν τους δημότες τους και να ευαισθητοποιήσουν όσους ακόμη στέκονται αποστασιοποιημένα γύρω από τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και τις συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή στη φύση και στη ζωή μας.

Μια σειρά εκδηλώσεων γίνονται με αποδέκτη ειδικά τα παιδιά, μέσα από την αγωνία των δημοτικών Αρχών για το περιβάλλον που θα τους παραδοθεί στο μέλλον, αλλά και την προσπάθεια να μάθουν από τώρα να το αγαπάνε και να το φροντίζουν για τη στιγμή εκείνη που ως ενήλικες θα αναλάβουν αυτοί την προστασία του.

Ο δήμος Καλλιθέας έστησε ένα ολόκληρο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες (5-8/6). Πρόκειται για μια γιορτή μ' ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία. Η κεντρική πλατεία Δαβάκη μετατρέπεται σ' ένα υπαίθριο λούνα παρκ ανακύκλωσης, όπου τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικά διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες, θα εξοικειωθούν με τη διαδικασία της ανακύκλωσης ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

«Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν άμεση και αναπόσπαστη προτεραιότητά μας. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας, σ' ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», λέει δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος.

Ένα περιβαλλοντικό τετραήμερο (3-6/6) οργάνωσε και ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου. Ειδικά σήμερα (5/6) τα παιδιά θα κάνουν φυτεύσεις και θα παίξουν παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση. Και αύριο (6/6) θα βραβευτούν τα σχολεία που συμμετείχαν σε προγράμματα ανακύκλωσης στο πλαίσιο του Σχολικού Μαραθώνιου, με τη συλλογή πόντων από τη διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση τεσσάρων ρευμάτων υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες).

Κλείσιμο
«Γιορτάζουμε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε μία κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα, καθώς η κρίση της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές συνθήκες και τις υψηλές αυξήσεις στα ενεργειακά, διαμορφώνουν επικίνδυνες εξελίξεις», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου.

Από τη δική του μεριά, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης διοργανώνει σήμερα το 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Οικογενειακό Πάρκο Αγίας Παρασκευής Ελληνικού. Μια γιορτή για το περιβάλλον με οικολογικές δράσεις, με Survival Games και με συναυλία των «Love Again». Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης του διαγωνισμού «Πράσινο Μετάλλιο» με τα τρία διακριθέντα έργα να βραβεύονται και με όλες τις συμμετοχές να εκτίθενται στο χώρο.

Αναφερόμενος στη δημιουργία αυτού του πάρκου που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος είπε: «Επτά χρόνια ζωής γιορτάζει το 1ο Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο Αγίας Παρασκευής Ελληνικού. Το ομορφότερο οικογενειακό πάρκο της Νότιας Αθήνας. Το 2014 το παραλάβαμε παραμελημένο, μια ξερή αλάνα και το μετατρέψαμε σ' έναν επίγειο παράδεισο, χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Φυτέψαμε εκατοντάδες δέντρα, λουλούδια και μυρωδικά, δημιουργήσαμε έναν ποδηλατόδρομο για τους μικρούς μας φίλους, γήπεδο 5Χ5, υπαίθριο γυμναστήριο, τραπέζια πινγκ πονγκ, σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά, πάρκο σκύλων και βοτανόκηπο, τραπεζόπαγκοι και κιόσκια προσφέρουν στους επισκέπτες στιγμές ανεμελιάς σ' έναν χώρο όμορφο, καθαρό και ασφαλή».

Βορειότερα, ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού οργανώνει σήμερα στο πάρκο του δράση ανακύκλωσης και παράλληλα εκδηλώσεις για τα παιδιά, όπως κυνήγι θησαυρού με θέμα «Πού πήγαν τα λουλούδια», εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, αλλά και πειραμάτων με θέμα το νερό, καθώς και διαδραστική θεατρική παράσταση με τίτλο «Οι σούπερ προστάτες της Γης».

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού προχωρά σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή των πολιτών σε αποψιλώσεις και καθαριότητα και το απόγευμα έχει προγραμματίσει μια πρωτότυπη δράση, το «Παίζουμε βόλεϊ, ανακυκλώνουμε και μαθαίνουμε για την προστασία του περιβάλλοντος» στο γήπεδο του πάρκου Αλεξάνδρου Παπάγου.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο δήμος Αγίας Παρασκευής παρουσίασε τις οικολογικές δράσεις του την Παρασκευή (3/6) στην κεντρική πλατεία, μοίρασε αρωματικά γλαστράκια, απασχόλησε με ζωγραφική τα παιδιά και με λιχουδιές τους τετράποδους «επισκέπτες», σε μια οικολογική δράση για τα αδέσποτα ζώα.

Ο δήμος Χαλανδρίου τιμά σήμερα το περιβάλλον μ' ένα πρόγραμμα δράσεων γύρω από τη Ρεματιά και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, με περιπάτους, καθαρισμούς, με πότισμα και περιποίηση του αναδασωτέου χώρου στη Φραγκοκλησιά, αλλά και με μουσική και παραδοσιακούς χορούς στο πάρκο του Συνοικισμού.

Ο δήμος Πεντέλης πραγματοποίησε τη δική του δράση το Σάββατο (4/6) μαζί με τον ΣΠΑΠ (Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού), ενώ οργάνωσε κι ένα διαδραστικό ταξίδι με παιχνίδια και εργαστήρια για παιδιά και με σύνθημα «Μόνο Μία Γη». Παράλληλα δημιούργησε για μικρούς και μεγάλους ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης της χωριστής συλλογής των υπολειμμάτων τροφών, αλλά και της δημιουργίας ενός λαχανόκηπου στο σπίτι.

Ο δήμος Αμαρουσίου γιορτάζει την Ημέρα με δράσεις καθαρισμού και ανακύκλωσης και με τη συνδρομή εθελοντών και ο δήμος Μεταμόρφωσης με δενδροφυτεύσεις. Τις δυνάμεις του με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει ο δήμος Κηφισιάς και οργανώνουν μαζί δράση καθαρισμού στον Κηφισό ποταμό, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Ποιητική και οικοκριτική: Η περιβαλλοντική ηθική και φυσιολατρία στα έργα του Οδυσσέα Ελύτη και του Νικηφόρου Βρεττάκου».

Ο δήμος Ηρακλείου προσκαλεί σήμερα τους δημότες το στο πάρκο της Παναγίτσας, με σκοπό να γνωρίσουν πώς λειτουργεί η ανακύκλωση και ειδικά τα παιδιά να μάθουν για την Υπηρεσία Καθαριότητας και τα μηχανήματά της που καθαρίζουν καθημερινά την πόλη και όλοι μαζί να γνωρίσουν τον περιβαλλοντικό εθελοντισμό. Στο τέλος θα υπάρξει και μια δράση για την υιοθεσία ζώων.

Στη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου, ο δήμος Πετρούπολης θέτει τους «Μικρούς κηπουρούς» εν δράσει, ώστε να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να λάβουν μέρος στο Υπαίθριο Εργαστήριο Κηπουρικής, που στήθηκε στο Άλσος Αγίου Δημητρίου. Έτσι, οι «μικροί κηπουροί» θα έχουν τη δυνατότητα να φυτεύσουν αρωματικά φυτά και να ενημερωθούν από τους γεωπόνους του δήμου για τη φύτευση και τη φροντίδα τους.

Παράλληλα, η δημοτική Αρχή οργάνωσε και την 4η Δράση Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για την προστασία του Ποικίλου όρους, με σύνθημα «Ζούμε το Βουνό μας! ΚαθαρίΖΟΥΜΕ & ΦροντίΖΟΥΜΕ το Ποικίλο!» και με τη συμμετοχή πολιτών, μαθητών, ομάδων, συλλόγων και εθελοντών.

Ο δήμος Ιλίου πραγματοποίησε την Παρασκευή (3/6) τη δική του ειδική δράση για το περιβάλλον και ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού το Σάββατο (4/6) στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης εκδηλώσεις με βιωματικά παιχνίδια, ανάγνωση οικολογικών βιβλίων και παραμυθιών, εργαστήρια και εικαστικές δημιουργίες, κουκλοθέατρο και χορό. Και ο δήμος Αιγάλεω αφιερώνει σήμερα στην ανακύκλωση τη δική του γιορτή στο Άλσος της πόλης.

Ενημερωτικές περιβαλλοντικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών διοργανώνει στο Άλσος ο δήμος Περιστερίου. Μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει και τη νέα δράση χωριστής συλλογής υλικών, ώστε να μάθουν οι δημότες για τα μυστικά της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Στον δήμο Χαϊδαρίου είναι οι δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί αυτοί που το επόμενο τριήμερο (6-8 Ιουνίου) προσκαλούν τον κόσμο στην πλατεία Δημαρχείου, για «να δείξουν τρόπους ώστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και ιδέες για να τον χαρούμε μέσα από το παιχνίδι». Από τη δική της μεριά η δημοτική Αρχή πραγματοποίησε το Σάββατο (4/6) δράση καθαρισμού του Άλσος Δαφνίου σε συνεργασία με εθελοντές, τοπικούς συλλόγους και το Σώμα Προσκόπων.

Στον ανατολικό τομέα του λεκανοπεδίου, ο δήμος Ηλιούπολης τιμά την Ημέρα στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο «Δημήτρης Κιντής» (δωρεάν είσοδος), με τη θεατρική παράσταση «Η ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό», βασισμένη στο βιβλίο του Λουίς Σεπουλβέδα. Πρόκειται για ένα έργο, που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σ' αυτά, σε αρμονία με τη «Μάνα Γη» και όσα απλόχερα μας δίνει, παρ' όλο που την κακομεταχειριζόμαστε.

Ο δήμος Ζωγράφου διοργανώνει αυτές τις ημέρες την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα. Ξεκίνησε στις 30/5 και θα ολοκληρωθεί στις 6/6, σε συνεργασία με την Ελληνίδα πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Βανέσα Αρχοντίδου. Πρόκειται για μια διαδραστική εκπαιδευτική ενημέρωση με 12 παρουσιάσεις για την κλιματική αλλαγή στα Δημοτικά σχολεία της πόλης. Ακόμη, η δημοτική Αρχή προχώρησε σε δενδροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο του 12ου Δημοτικού σχολείου με τη συμμετοχή μαθητών.

Νοτιότερα, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου και στο πλαίσιο της προσπάθειας ενθάρρυνσης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για την προστασία του, οργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας της πόλης.

Ο δήμος Αγίου Δημητρίου γιόρτασε ταυτόχρονα την Ημέρα Περιβάλλοντος και την Ημέρα Ποδηλάτου χτες (4/6) στο ολοκαίνουργιο Πάρκο Οικογένειας, με περιβαλλοντικά παιχνίδια, με πράσινο κινητό σημείο ανακύκλωσης «the green city», αλλά και με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το μαγικό δεντρί». Για σήμερα έχει προγραμματίσει την περιβαλλοντική δράση «Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο πλανήτης γη: οικολογικά λαϊκά παραμύθια για εμάς και τις μελλοντικές γενιές».

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργάνωσε και υλοποίησε στα 10 Δημοτικά σχολεία ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, αλλά μέσω αυτών και των γονέων τους και αύριο (6/6) στο θέατρο «Σοφία Βέμπο» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων και επιβράβευσης των σχολείων με τις καλύτερες επιδόσεις.

Από κοινού με το Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης, ο δήμος Ελευσίνας διοργανώνει σήμερα δράση καθαρισμού στο παραλιακό μέτωπο, με τη συμμετοχή ιδιωτών, φορέων, σχολείων, κατοίκων και συλλόγων της περιοχής.

Τέλος, στην 1η Πράσινη Έκθεση «Attica Green Expo», που διεξήχθη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στον χώρο πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου, μετείχαν με δικό τους περίπτερο ή συμμετείχαν με ομιλίες στην Ημερίδα που έγινε, αρκετοί δήμοι της Αττικής, όπως Φυλής, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:


Γερμανία: 5 δισ. ευρώ κοστίζει η διακοπή εφοδιασμού της Gazprom Germania με φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα στο σημείο

Οι 5 αλλαγές - κριτήρια που καθορίζουν την πορεία των βάσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης