Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

«Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της διάθεσης των γειτόνων μας να αμφισβητήσουν τα σύνορα και τις ζώνες και να διεκδικήσουν πράγματα τα οποία δεν τους ανήκουν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης

__messinias
Την τουρκική προκλητικότητα στηλίτευσε σήμερα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας για την πατρίδα μας, μιλώντας στη σημερινή εορτή στον ιερό ναό της Αναλήψεως στην Καλαμάτα.

Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε τα εξής:

«Ισως σήμερα που είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν μέσα από την προπαγάνδα να ικανοποιήσουν εσωτερικούς σκοπούς και οι οποίοι δυστυχώς θέλουν να καθορίσουν την προπαγάνδα στο πλαίσιο ενός αναθεωρητισμού, για μας τους Ελληνες το μήνυμα της ημέρας της Αναλήψεως είναι πάρα πολύ επίκαιρο. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της διάθεσης των γειτόνων μας να αμφισβητήσουν τα σύνορα και τις ζώνες και να διεκδικήσουν πράγματα τα οποία δεν τους ανήκουν, κάτω από την ομπρέλα ενός πατριωτισμού που όμως δεν είναι γνήσιος. Γιατί γνήσιος πατριωτισμός είναι αυτός που εκφράζεται και εκδηλώνεται μέσα από τον αγώνα των ανθρώπων να διατηρήσουν και να σώσουν την ακεραιότητα της πατρίδας τους χωρίς να διεκδικούν τίποτα από κανένα άλλον. Αυτοί που διεκδικούν είναι οι εθνικιστές της ιστορίας.

Και εμείς για να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή να ενισχύσουμε τον αγώνα για να διατηρήσουμε τα σύνορά μας, να επιβεβαιώσουμε την ακεραιότητα των συνόρων της πατρίδας μας, να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις ζώνες αυτές που ίσως αμφισβητούν οι γείτονες, χρειάζεται να έχουμε πνεύμα ενότητας, συμπαράστααης συναδελφοσύνης, γιατί δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που διασπώμεθα αυτό τελικά οδηγεί εις βάρος της πατρίδος μας.

Μέχρι σήμερα οι γείτονες χρησιμοποιούσαν κάθε μέσον για να ενισχύσουν το ρόλο και την παρουσία τους στο εσωτερικό. Φαίνεται δυστυχώς ότι δεν μπορούν να ανεχθούν δίπλα τους έναν άλλο γείτονα ο οποίος, ανάλογα με τις δυνάμεις του, μπορεί να διεκδικεί την ακεραιότητα του ζωτικού του χώρου, να αγωνίζεται για να διατηρήσει την πατρίδα του έτσι όπως μας την έδωσαν οι πρόγονοί μας. Για να διασώσει ένα δικό του πνεύμα ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, όπως αυτό μεταλαμπαδεύθηκε μέσα στην ιστορία και όπως οι πρόγονοί μας το διεφύλαξαν.

Εμείς οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή του Αγίου Πνεύματος και να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας την ενότητα, να παραμερίσουμε τη μικρότητα και τη μικροψυχία μας, τις ιδιοτέλειες που πολλές φορές μας χαρακτηρίζουν, να θέσουμε στο περιθώριο κάθε τι που νομίζουμε ότι μπορεί να μας είναι χρήσιμο για μια μελλοντική μας στάση και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και μέσα από αυτό το πνεύμα της ενότητος να στείλουμε το μήνυμα της δυνάμεως, αλλά κυρίως της αντίστασης που απαιτεί και ουσιαστική υπέρβαση. Την υπέρβαση του να πάψουμε να βλέπουμε τα πράγματα στο μικρό κόσμο που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας και να δούμε το μεγάλο κόσμο που μας υποδεικνύει και μας παρουσιάζει η πατρίδα μας.

Εύχομαι σε όλους και στους κρατούντες και στους άρχοντες και στους αρχομένους, το πνεύμα ενότητος, καταλλαγής, ειρήνης, συναδελφοσύνης και συμπαράστασης που η σημερινή εορτή στέλνει στον κάθε άνθρωπο να αποτελέσει το εφαλτήριο για να μπορέσουμε όλοι μαζί να μη χάσουμε αυτά που κατέχουμε, αλλά να είμαστε πάντα νικητές και μπροστάρηδες, έτσι όπως η ιστορία το απαιτεί και όπως το φανερώνει ο ελληνικός πολιτισμός μας».

Ειδήσεις σήμερα

Τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη σύγκρουση, γυναίκα φωνάζει «μακελειό»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Washington Post: Οι Ρώσοι πήραν από το Τσερνόμπιλ εξοπλισμό 135 εκατ. δολαρίων

Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Εμπαπέ την «είδε» πρόεδρος - Εισηγείται να φύγουν Ποτσετίνο, Νεϊμάρ και άλλοι 12 παίκτες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης