Θεσσαλονίκη: Σε αναμονή του πορίσματος για την πυρκαγιά στην Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: Σε αναμονή του πορίσματος για την πυρκαγιά στην Αριστοτέλους

Εξιτήριο πήραν οι περισσότεροι που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομεία - «Είδαμε ξαφνικά τους καπνούς, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική», λένε πολίτες που απεγκλωβίστηκαν 

aristotelous__7__2
Προανάκριση διενεργεί η πυροσβεστική υπηρεσία για τα ακριβή αίτια της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε πολυώροφο εγκαταλελειμμένο κτίριο, δίπλα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης.

Έχει ήδη γίνει αυτοψία και η συλλογή των στοιχείων από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, ώστε τις επόμενες μέρες να παραδοθεί το πόρισμα των ειδικών για την εκδήλωση της φωτιάς, από την οποία απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή της πυροσβεστικής 42 άτομα.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δυο άνθρωποι στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, η κλινική τους εικόνα είναι καλή και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποσωληνωθούν. Μια ακόμη γυναίκα παραμένει σε νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο η ζωή της, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που διακομίστηκαν χθες σε νοσοκομεία της πόλης πήραν εξιτήριο.

Πως ξεκίνησε η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά φέρεται να εκδηλώθηκε σε ακάλυπτο εγκαταλελειμμένο χώρο κτηρίου που βρίσκεται επί της οδού Εγνατία, κοντά στο κτήριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά γρήγορα έφτασαν σε δύο διπλανά κτήρια όπου στεγάζονται δεκάδες γραφεία, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν συνολικά 44 άτομα και να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για να καταφέρουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.
aristotelous-fwtia__6_
aristotelous-fwtia__4_
aristotelous-fwtia__3_
aristotelous-fwtia__2_
Ανάμεσα στα δεκάδες άτομα, ήταν και αρκετοί μαθητές οι οποίοι εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν μαθήματα σε φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών, όταν ξαφνικά είδαν τους καπνούς να γεμίζουν το κτήριο, με αποτέλεσμα να μην έχουν τρόπο διαφυγής μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Κλείσιμο
Όπως φαίνεται στο βίντεο και τις φωτογραφίες που εξασφάλισε και δημοσιεύει το protothema.gr, από τον πρώτο όροφο του εγκαταλελειμμένο κτηρίου όπου φαίνεται να ξέσπασε η πυρκαγιά, οτιδήποτε υπήρχε στο εσωτερικό του έγινε στάχτη και έλιωσε από το υψηλό θερμικό φορτίο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι ότι αρκετοί άνθρωποι από δύο διπλανά κτήρια, είχαν ανοίξει τα παράθυρα και έβγαζαν έξω τα πρόσωπά τους προσπαθώντας να πάρουν καθαρό αέρα μέχρι να τους εντοπίσει η πυροσβεστική και να καταφέρουν να απομακρυνθούν.

Καταστηματάρχες της περιοχής ανέφεραν στο protothema.gr, ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και ότι έγινε έκρηξη σε μονάδα κλιματιστικού που ήταν εγκατεστημένη σε διπλανό κτήριο, με τη φωτιά να φτάνει γρήγορα στον ακάλυπτο χώρο. Το συγκεκριμένο σενάριο, όπως και κάθε άλλο στοιχείο, εξετάζεται από το έμπειρο προσωπικό του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής.

Τι ανέφεραν οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική

«Είδαμε ξαφνικά τους καπνούς, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και περιμέναμε να έρθει η πυροσβεστική να μας απεγκλωβίσει. Ήμασταν στον πέμπτο όροφο του κτηρίου και στον διάδρομο είχε πολύ καπνό», ανέφερε γυναίκα που μόλις είχε βγει με τη συνοδεία της πυροσβεστικής από την πολυκατοικία.

«Εκείνη την ώρα δουλεύαμε και είδαμε καπνούς από το παράθυρο. Σηκωθήκαμε και μας είπανε να μη μπούμε στο ασανσέρ. Η συνάδελφός μου έφυγε νωρίτερα, αλλά εμείς φύγαμε με την πυροσβεστική που μας πήρε όλους. Μέσα στο κτήριο δεν υπάρχει φωτιά, δεν άκουσα έκρηξη, αλλά είχε πολύ καπνό. Βγήκαμε στο μπαλκόνι, βλέπαμε την φωτιά και, φυσικά, ανησυχήσαμε πολύ», ανέφερε στους δημοσιογράφους εργαζόμενη που απεγκλωβίστηκε από κτήριο που είχε γεμίσει καπνούς.

Θεσσαλονίκη: Δύο παιδιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά (2)


«Η κόρη μου ήτανε στον έβδομο όροφο και όταν με πήρε τηλέφωνο μου είπε ότι το κτήριο είχε γεμίσει με καπνό και ότι δεν μπορούσαν να φύγουν γιατί φοβόντουσαν ότι θα πεθάνουν», ανέφερε μητέρα ανήλικης μαθήτριας η οποία εκείνη την ώρα παρακολουθούσε τα μαθήματά της στο φροντιστήριο.

Απεγκλωβίστηκαν 44 άτομα – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Όπως ανέφερε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, "η πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 14.50 για πυρκαγιά σε κτήριο γραφείων. Επειδή ήταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και υπήρχαν πληροφορίες ότι υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα κινητοποιήσαμε αμέσως μεγάλη δύναμη, 12 οχήματα, 40 πυροσβέστες και δύο ειδικά οχήματα για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε και από τα μπαλκόνια, αν χρειαζόταν, τα εγκλωβισμένα άτομα".

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε εγκαταλελειμμένο κτήριο πίσω από αυτό που στεγάζονται τα δύο Επιμελητήρια, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό.

Θεσσαλονίκη: Δύο παιδιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τη φωτιά (1)


Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η πυροσβεστική περιέβαλε το κτήριο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, από τρεις διαφορετικές μεριές, η οποία, τελικά, ξέσπασε σε διπλανό από το ΕΒΕΘ εγκαταλελειμμένο κτήριο, όπου μέσα σε αυτό υπήρχαν σκουπίδια και διάφορα άλλα αντικείμενα. «Από εκεί ξεκίνησε η πυρκαγιά και υπήρχε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, γι' αυτό υπήρχε και ο έντονος μαύρος καπνός που φαινόταν από μακριά. Η φωτιά δεν πέρασε στο διπλανό κτήριο, περιορίστηκε στον χώρο που εκδηλώθηκε. Πέρασαν οι καπνοί οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα στον κόσμο που αμέσως βγήκε στα μπαλκόνια και στην ταράτσα, ώστε να μην κινδυνέψουν από τους έντονους πυκνούς καπνούς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απεγκλωβίστηκαν συνολικά 44 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά που ήταν σε φροντιστήριο.

aristotelous__6__2
aristotelous__7__2
aristotelous__4__2
aristotelous__1__2
aristotelous__1_
aristotelous__7_

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Σφελινιώτης, Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε ακάλυπτο χώρο. «Παρείχαμε συνδρομή στους συναδέλφους μας από την Πυροσβεστική. Βεβαιωθήκαμε ότι δεν υπήρχε κανένα άτομο που να βρίσκεται σε κίνδυνο και μεταδίδαμε τις πληροφορίες που λαμβάναμε από πολίτες στους Πυροσβέστες ώστε με ασφάλεια να απεγκλωβιστούν όλοι. Όλα πήγαν άριστα», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι άμεση και μεγάλη ήταν η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Στο σημείο επιχείρησαν πέντε ασθενοφόρα με δέκα διασώστες, μία Κινητή Ιατρική Μονάδα με γιατρό και ένα μικρό όχημα όγκου ταχείας απόκρισης με έναν διασώστη.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ παρείχε τις πρώτες βοήθειες (λήψη ζωτικών, χορήγηση οξυγόνου και κλινική εξέταση) σε συνολικά 15 άτομα τα οποία απεγκλωβίστηκαν από δύο κτήρια και στη συνέχεια μετέφερε όσους είχαν ανάγκη στα νοσοκομεία της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακρίβεια και ανατιμήσεις στρέφουν τους Έλληνες καταναλωτές σε λιγότερο υγιεινές τροφές

«Θρίλερ» διαρκείας με την πειρατεία των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Καλά στην υγεία τους τα πληρώματα

Μήνυση της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου στο δικηγόρο της σπιτονοικοκυράς - «Πήρε την τσάντα της Τζωρτζίνας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης