Φωτιά στο Μάτι: Αναβλήθηκε η πρώτη ομαδική προσφυγή θυμάτων που ζητούν αποζημιώσεις

Φωτιά στο Μάτι: Αναβλήθηκε η πρώτη ομαδική προσφυγή θυμάτων που ζητούν αποζημιώσεις

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και οι Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης, δηλώνοντας μέσω των συνηγόρων τους ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι

mati
Με αναβολή ξεκίνησε η πρώτη δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς του 2018 στην Ανατολική Αττική, καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν κατάθεσαν τα απαιτούμενα στοιχεία (φάκελο), προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία της δίκης.

Αναλυτικότερα, αναβλήθηκε για 25 Νοεμβρίου 2022 η συζήτηση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη ομαδική προσφυγή 27 θυμάτων και συγγενών θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού του 2018 στο Μάτι, Νέο Βουτσά και Ραφήνα, που έχασαν την ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο (στοιχεία, κ.λπ.) το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και οι Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης, δηλώνοντας μέσω των συνηγόρων τους ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των προσφευγόντων. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος «προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η Δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση», σημειώνοντας ότι «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Η αγωγή έχει κατατεθεί από 27 πολίτες οι οποίοι διεκδικούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Μεταξύ των προσφευγόντων είναι εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική καταστροφή ή σημαντικές φθορές.

Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, αποδίδοντάς τους μεταξύ άλλων σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Απαράδεκτη και σκαιή συμπεριφορά των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς του Ματιού, λέει ο Β. Καπερνάρος

Κλείσιμο
Ανακοίνωση για τη σημερινή εξέλιξη, εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Βασίλη Καπερνάρου, που εκπροσωπεί θύματα,

Σε αυτήν αναφέρει:

«Η καθ’ όλα απαράδεκτη και σκαιή συμπεριφορά των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς του Ματιού, ακόμη και σήμερα, ήτοι 4 χρόνια
μετά την καταστροφή»

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την φονικότερη πυρκαγιά της τελευταίας εκατονταετίας.

Η απόλυτη έλλειψη οργάνωσης των κρατικών μηχανισμών, η αδιαφορία και η ανικανότητα για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους και του φυσικού περιβάλλοντος, οι κακουργηματικές και εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις των οργάνων του κράτους και η, επί ματαίω, απόπειρα αυτών να «θολώσουν τα νερά» και να απεκδυθούν των ευθυνών τους, είναι μόνον ορισμένες από τις αιτίες που κρατικοί φορείς έχουν εναχθεί, ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ακόμη και σήμερα, και παρά το γεγονός ότι παραπέμπονται για κακούργημα, το εναγόμενο Ελληνικό δημόσιο, με τις επιμέρους υπεύθυνες υπηρεσίες, «δεν παρέδωσε φάκελο», διότι δήλωσε απροετοίμαστο, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η εκδίκαση των προσδιορισμένων δικασίμων.

Οι οικογένειες, οι οποίες έχασαν εξ ολοκλήρου τις περιουσίες τους και τώρα καλούνται να ξαναρχίσουν από το απόλυτο μηδέν, οι πολυεγκαυματίες-πολυτραυματίες, οι οποίοι έχουν αναλάβει το κόστος αποθεραπείας τους από ίδια κεφάλαια, ενώ αδυνατούν να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση τους, οι πενθούντες, οι οποίοι έχασαν τους ανθρώπους τους, εξαρτώνται από την έλλειψη φακέλων των εναγομένων, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν»…

Αυτή είναι η απαξία που προσδίδουν στα όσα τραγικά συνέβησαν την 23η Ιουλίου, αυτή είναι η εξακολουθητική καταχρηστική συμπεριφορά τους, εις βάρος των θυμάτων του Ματιού. Αυτή είναι η εικόνα μιας συντηρούμενης κρατικής παρακμής: «το δημόσιο δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί» (!!!).

Οι 103 ψυχές που υπερίπτανται πάνω από τα κεφάλια μας και όσοι έμειναν πίσω, γεμάτοι σωματικά και ψυχικά τραύματα πρέπει να δικαιωθούν και θα δικαιωθούν γιατί θα δώσουμε μάχη.



Ειδήσεις σήμερα:

Blame-game από την Άγκυρα μετά την «εκστρατεία» διεθνοποίησης της Αθήνας

«Η μητέρα μπορεί να τον επισκεφτεί όποτε θέλει», δηλώνει ο Νορβηγός πατέρας του 6χρονου Ράινερ

Μαρτίκας για Βρισηίδα: «Ό,τι πιο πονηρό μπορεί να γνωρίσει κάποιος και ό,τι πιο επικίνδυνο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης