Το «πακέτο» της Κομισιόν για ενεργειακές υποδομές - Τα 7 «χρυσά» ελληνικά projects

Το «πακέτο» της Κομισιόν για ενεργειακές υποδομές - Τα 7 «χρυσά» ελληνικά projects

Τι αναλογεί στην Ελλάδα από το mega-ευρωπαϊκό πακέτο των 300 δισ. για την ενέργεια - Ποια έργα προκρίνει η κυβέρνηση για χρηματοδότηση

ilektriki_energeia_new_xr
Γκάζι για την γρηγορότερη απεξάρτηση από τους ρωσικούς ορυκτούς πόρους, αλλά και τη μεγαλύτερη ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα πατά η Κομισιόν με το πακέτο εμβέλειας 300 δις ευρώ που ανακοίνωσε δια στόματος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την περασμένη Τετάρτη.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταφέρει το "ΘΕΜΑ" την προηγούμενη Κυριακή, η Κομισιόν δεν προκρίνει "ταμειακά μέτρα", ώστε δηλαδή τα κράτη-μέλη να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα, αν και επιτρέπει μια σειρά παρεμβάσεων, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Από την άλλη, όμως, "τρέχει" σημαντικά στο κομμάτι των υποδομών, προκειμένου η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία να είναι όλο και μικρότερη. Παράλληλα, ανοίγει παράθυρο για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και LNG από ευρωπαϊκά κράτη, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της τιμής στις αγορές. 
energeia

"Κλειδί" για τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU είναι η χρήση αδιάθετων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 225 δις ευρώ. Πρόκειται, βεβαίως, για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις και η Κομισιόν επιλέγει να μην ρίξει αυτά τα χρήματα στη μάχη της αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά να τα κατευθύνει με πιο "διαρθρωτικό" τρόπο για νέες και απαραίτητες υποδομές στην προσπάθεια για "γκάζι" ως προς την ενεργειακή μετάβαση και απεξάρτηση από τη Ρωσία. Με βάση τους ελληνικούς υπολογισμούς, το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας από τα δάνεια είναι στην περιοχή των 5 δις ευρώ, ενώ πάνω από 1 δις μπορεί να προκύψει από απευθείας χορηγήσεις. Οι απευθείας χορηγήσεις δεν προέρχονται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά από ανακατεύθυνση έτερων κοινοτικών πόρων, προερχόμενων κυρίως από τα Ταμεία Συνοχής και από τα κεφάλαια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

Το εν λόγω πακέτο που παρουσίασε η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα είναι βασικό αντικείμενο συζήτησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 και 31 Μαϊου, με την ελληνική πλευρά να τοποθετείται κατ' αρχάς θετικά. Ειρήσθω εν παρόδω, το θέμα του ευρω-πλαφόν στη χονδρική τιμή που έχει θέσει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και μήνες περιγράφεται από την Κομισιόν ως "ύστατο σενάριο", σε περίπτωση διακοπής της ομαλής ροής του αερίου από τη Ρωσία. Πάντως, η θετική ελληνική προαίρεση απέναντι στο σχέδιο, όπως πληροφορείται το "ΘΕΜΑ" συνδέεται με μια σειρά ενεργειακών projects που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους, έστω και αν πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια. 

Τα projects

Με την κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει τον σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και για την διεύρυνση των ενεργειακών πηγών για το ενεργειακό μίγμα της χώρας, ήδη γίνονται συσκέψεις, προκειμένου να φανεί ποιοι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πού. "Υποψηφιότητα" για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνεπώς, βάζουν:

1. Νέα έργα για ΑΠΕ, με τον ελληνικό σχεδιασμό να αναπροσαρμόζεται με ορίζοντα το 2030 και να προβλέπονται έργα ισχύος 25 GW έναντι αρχικού σχεδιασμού για 20 GW.

2. Νέα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Και εδώ ο σχεδιασμός επικαιροποιείται προς τα πάνω, από τα 1,5-2 GW στα 3,5 GW ως το 2030.
Κλείσιμο
energeia_times

3. Το νέο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που είναι μια σημαντική νομοθετική εκκερεμότητα του υπουργείου Ενέργειας και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτουν οι Ευρωπαίοι για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος Ενισχυμένης Εποπτείας. 

4. Έργα αύξησης της παραγωγής βιοαερίου, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιομεθάνιο, με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς να κάνουν λόγο για αντικατάσταση σημαντικού μέρους του εισαγόμενου φυσικού αερίου μέσω Ρωσίας με αυτόν τον τρόπο. 

5. Το "καλώδιο" για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ένω θέμα που αρκετές φορές έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων αξιωματούχων και η χώρα μας έχει εκφράσει τη βούληση να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 
tourkia_aioliki

6. Έργα ανάπτυξης αγωγών, αλλά και σημείων αποθήκευσης υδρογόνου, έστω και αν αυτό είναι ακόμα σε "εμβρυακό στάδιο" και χρειάζονται ακόμα χρόνια, έως ότου να είναι βιώσιμη ενεργειακή εναλλακτική. Ο ευρωπαϊκός στόχος είναι ως το 2030 να υπάρχουν ικανές ποσότητες υδρογόνου στην ελληνική αγορά, οι μισές εισαγόμενες και οι άλλες μισές να παράγονται εντός Ε.Ε.

7. Υποδομές για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με την ελληνική πλευρά να εξακολουθεί να επιμένει στο σενάριο του αγωγού EastMed, ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινήσει ως αγωγός αερίου και να συνεχίσει την "πορεία" του ως αγωγός υδρογόνου. 

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η Κομισιόν, όμως, θέλει να συντμήσει τις διαδικασίες και για την αποδέσμευση των κεφαλαίων, αλλά και για την προώθηση των εκάστοτε εθνικών προτεραιοτήτων που συνδέονται με τους στόχους που θέτει το REPowerEU.



Ειδήσεις σήμερα

Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»

Θρίλερ με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Όρος η εδαφική ακεραιότητα λέει ο Ζελένσκι

Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα - Έρχεται «μίνι» καύσωνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης