«Δεν ήταν νεκρός για 11 ώρες, υπάρχουν στοιχεία», λένε από το «Παπανικολάου» για τον θάνατο του 43χρονου

«Δεν ήταν νεκρός για 11 ώρες, υπάρχουν στοιχεία», λένε από το «Παπανικολάου» για τον θάνατο του 43χρονου

«Σε καμία περίπτωση δεν αφέθηκε αβοήθητος - Οι γιατροί ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία» αναφέρουν πηγές του νοσοκομείου για τον άτυχο 43χρονο ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό όπως αποδείχθηκε από το μοριακό τεστ που διέταξε ο ιατροδικαστής - Πιθανή πνευμονική εμβολή έδειξε η νεκροψία

papanikolaou_thessaloniki_new_xr
«Δεν ήταν νεκρός για 11 ώρες», τονίζουν στο protothema.gr πηγές του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα έγιναν την 1η Απριλίου με τον 43χρονο άνδρα που άφησε τη τελευταία του πνοή σε καρέκλα, έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Όπως υποστηρίζουν νοσοκομειακές πηγές, υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο 43χρονος προσήλθε στα επείγοντα με πόνους στα κάτω άκρα, έγινε ο καθαρισμός και η περιποίηση των πληγών του και οι γιατροί του παρείχαν κάθε αναγκαία ιατρική φροντίδα, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Μάλιστα, σημειώνουν ότι προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις, όπως της αρτηριακής πίεσης και του οξυγόνου, οι τιμές των οποίων ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επισημαίνουν δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν άφησαν τον 43χρονο «να πεθάνει αβοήθητος σε μία καρέκλα του νοσοκομείου» αλλά κατά την αποχώρησή του από το ΤΕΠ κάλεσαν ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει στην διεύθυνση που ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί, κάτι το οποίο, όπως λένε, είναι καταγεγραμμένο και αποδεικνύεται από τις κλήσεις που έγιναν στο ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, πηγές του «Παπανικολάου», διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο 43χρονος ήταν για 11 ολόκληρες ώρες νεκρός στην καρέκλα έξω από το ΤΕΠ και εντοπίστηκε το πρωί από προσωπικό του νοσοκομείου που μόλις είχε αναλάβει βάρδια. Υποστηρίζουν ότι στο σύστημα έχει καταγραφεί η ώρα προσέλευσης και σε ποια ειδικότητα πήγε ο ασθενής για φροντίδα και από το βιβλίο «λογοδοσίας» φαίνονται αναλυτικά οι ώρες που το προσωπικό συνομίλησε με τον 43χρονο και οι απαντήσεις που τους έδωσε. Ο άνδρας, όπως λένε, εντοπίστηκε νεκρός από το νοσηλευτικό προσωπικό μόλις πήγαν να τον ειδοποιήσουν ότι έφτασε το ασθενοφόρο.

Ήταν θετικός στον κορωνοϊό

Σημειώνουν, επίσης, ότι πριν την ιατροδικαστική εξέταση και έπειτα από απαίτηση του ιατροδικαστή, διενεργήθηκε μοριακό τεστ για κορωνοϊό, στο οποίο ο 43χρονος ήταν θετικός.

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκε η είσοδός του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δεν υπάρχει καμία καταγραφή των στοιχείων του. Επίσης, επάνω του δεν βρέθηκε κανένα ταυτοποιητικό στοιχείο και έγινε μεγάλη προσπάθεια να εντοπιστεί ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «το συμβάν βρίσκεται υπό διερεύνηση και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά όχι βιαστικά και πρόωρα».

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια θανάτου του 43χρονου.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του θύματος, Δημήτρης Γαλεντέρης, ο μηχανισμός θανάτου είναι ακόμη υπό διερεύνηση και από την διενέργεια της νεκροψίας προέκυψε η υποψία πνευμονικής εμβολής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων είναι αυτά που θα διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα.

«Πέθανε στις 2 τα ξημερώματα, τον βρήκαν στις 11:30 το πρωί» λέει ο αδερφός του 43χρονου

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο αδελφός του, Ανδρέας Καμπάκας, ο οποίος περιέγραψε τις τελευταίες δυο ώρες της ζωής του άτυχου 43χρονου, κανένας δεν περίμενε πως από τους πόνους που αισθανόταν εκείνη την ημέρα στο πόδι του, θα κατέληγε να τον δουν στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου για αναγνώριση.

«Δεν του πήραν καν την πίεση ή να του μετρήσουν το οξυγόνο του. Σε ένα τέτοιο συμβάν θα φαινόταν ο κορεσμός που αισθανόταν. Τα πνευμόνια του δεν γίνεται να γύρισαν τόσο πολύ, όπως λέει ο τεχνικός μας σύμβουλος Δημήτρης Γαλεντέρης, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αν έβλεπαν τον κορεσμό θα καταλάβαιναν πως έπρεπε να του δώσουν οξυγόνο».

Το χρονικό του θανάτου του 43χρονου

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευή 1η Απριλίου, όταν ο Μενέλαος Καμπάκας άρχισε να υποφέρει από πόνους στο πόδι. Αμέσως ειδοποίησε τον αδελφό του Ανδρέα, ο οποίος βρισκόταν εκτός Θεσσαλονίκης.

«Είναι τραγικό όλο αυτό που ζούμε και που έχει συμβεί, διότι ο αδελφός μου έφυγε πραγματικά αβοήθητος, καθώς κανένας δεν του έδωσε σημασία. Κάλεσε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στα επείγοντα και κατέληξε λίγες ώρες μετά, που τον βρήκαν νεκρό, να τον βάλουν μέσα σε μια σακούλα» αναφέρει αγανακτισμένος και προσθέτει: «Ο Μενέλαος αισθάνθηκε αφόρητους πόνους στο πόδι του. Με πήρε τηλέφωνο γύρω στις 22:30 και με ενημέρωσε. Του είπα να καλέσει ασθενοφόρο γιατί ήμουν εκτός εκείνη την ώρα και να πάει στο νοσοκομείο. Όντως στις 23:00 κάλεσε το 166 και μισή ώρα μετά τον παρέλαβαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” γύρω στις 23:45. Εκεί τον εξέτασε ένας χειρουργός και του λέει “είσαι καλά, φεύγεις”. Αυτό σύμφωνα με τα χαρτιά που έχουν την υπογραφή του γιατρού συμβαίνει στις 12:30. Εκείνος όμως πονούσε, ήξερε ότι κάτι δε πάει καλά και του λέει του γιατρού “Δεν φεύγω”. Ο γιατρός αντί να κινήσει τις διαδικασίες και να του κάνει εξετάσεις, θεώρησε σωστό να καλέσει τον σεκιουριτά του νοσοκομείου να τον βγάλει εκτός».

Με τους πόνους να συνεχίζουν να είναι έντονοι ο 43χρονος καταφέρνει να βγει εκτός επειγόντων, ωστόσο αρνείται να φύγει από το νοσοκομείο: «Με τον σεκιουριτά έφυγαν από τα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών, όμως ο αδελφός μου δεν ήθελε να φύγει εκτός νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να καθίσει σε μια καρέκλα έξω. Τελικά εκεί που καθόταν, πέθανε γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο ιατροδικαστή, που έχουμε ορίσει Δημήτρη Γαλεντέρη. Σημασία έχει ότι τον βρήκαν το πρωί της επόμενης ημέρας γύρω στις 11:30 νεκρό. Αναρωτιέμαι τόσες ώρες δεν πέρασε κανένας από εκεί για να τον δει ή κανένας δεν του έδωσε σημασία;»

Ο 43χρονος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. «O Μενέλαος δεν είχε προβλήματα υγείας, αλλά απ' ότι φαίνεται τον χάσαμε από θρόμβωση. Ήταν 43 ετών και θα μπορούσε να είχε σωθεί. Εγώ έμαθα τον θάνατό του όταν με κάλεσαν από την αστυνομία για να πάω για αναγνώριση. Μετά από έξι ώρες μας επέτρεψαν να τον δούμε γιατί μετά θάνατον βρέθηκε, λένε, θετικός στον κορωνοϊό. Με χίλια ζόρια μας άφησαν και τον είδαμε και τελικά με χαρτί εισαγγελέα διατάχθηκε εκ νέου η εξέταση για τον ιό. Στο νοσοκομείο δεν ήθελαν να του κάνουν νέα εξέταση, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να διατάξει την απομάκρυνση του από το νοσοκομείο. Στη νέα εξέταση που του έγινε πέντε μέρες μετά προέκυψε πως δεν είχε κορωνοϊό».

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καμπάκας, ο 43χρονος δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει δική του οικογένεια, ενώ λάτρευε την φύση: «Δεν είχε δική του οικογένεια αλλά ήμασταν συνεχώς μαζί. Εργαζόταν για μένα, τον είχα κοντά μου. Του άρεσε να παίρνει το ποδήλατο του και να πηγαίνει στο βουνό να κάθεται. Ήταν άνθρωπος της παρέας, του καλού φαγητού και της φύσης. Δεν αξίζει σε κανέναν αυτό το τέλος».


Ειδήσεις σήμερα:

«Ναι» από τη Σικελία για να επιστρέψει για πάντα το «θραύσμα Fagan» της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Αθήνα

Στο πατρικό της πήγαινε η 38χρονη από την Ελασσόνα που έχασε το μωρό της - Ρύθμιζε λεπτομέρειες για τον γάμο και τη βάπτιση

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για 13.000 ιδιοκτήτες με τροπολογία – Ποιους αφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης