Κατακραυγή για τις καταστροφές στο ΑΠΘ - Πώς ήταν ο χώρος πριν «μπουκάρουν» με βαριοπούλες

Κατακραυγή για τις καταστροφές στο ΑΠΘ - Πώς ήταν ο χώρος πριν «μπουκάρουν» με βαριοπούλες

Περίπου 70 άτομα τα ξημερώματα του Σαββάτου ισοπέδωσαν με βαριοπούλες ό,τι βρήκαν μπροστά τους - Οι εικόνες που κατέγραψε το protothema.gr είναι χαρακτηριστικές- Η βιβλιοθήκη θα γίνει και ο χώρος θα ξαναχτιστεί άμεσα, λέει στο protothema.gr o πρύτανης του ΑΠΘ - Δείτε φωτογραφίες πριν και μετά τις καταστροφές

APTH_katastrofes_art
Ούτε δύο εβδομάδες δεν πέρασαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο που στεγάζονταν για 34 ολόκληρα χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» και άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου, εισέβαλαν με βαριοπούλες και κατάφεραν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, στον χώρο που όλο το προηγούμενο διάστημα λάμβαναν χώρα οι εργασίες.

Οι εικόνες που κατέγραψε το protothema.gr είναι χαρακτηριστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα περίπου 70 άτομα που φέρεται να συμμετείχαν στον βανδαλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες χρησιμοποίησαν ως εργαλεία βαριοπούλες, σφυριά, πυροσβεστήρες, ακόμα και τροχούς μπαταρίας, κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο λίγο πριν τις 02.00 και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους, να σπάνε τζάμια και παράθυρα και να διαλύουν ότι έβρισκαν μπροστά τους, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στη δημόσια περιουσία. Μάλιστα, τα άτομα σήκωσαν το ρολό που υπάρχει μεταξύ Βιολογικού και Γεωπονίας, έσπασαν τις πόρτες και ακολούθως με τροχούς έκοψαν τα σίδερα, μπήκαν μέσα στους χώρους και τα διέλυσαν όλα.

Γκρέμισαν με βαριοπούλες το Βιολογικό του ΑΠΘ όπου γίνεται η βιβλιοθήκη


viologiko_apth
viologiko_apth2


Κλείσιμο
Όση ώρα οι άγνωστοι ισοπέδωναν με μανία κυριολεκτικά ό,τι υπήρχε μέσα στον ισόγειο χώρο, κατεδάφιζαν τις προσφάτως κατασκευασμένες μεσοτοιχίες και ξήλωναν ακόμα και τους σοβάδες από τις κολόνες, στον χώρο του πανεπιστημίου υπήρχε μεγάλη παρουσία ατόμων και φοιτητών, καθώς από τις 10 το βράδυ ήταν σε εξέλιξη πάρτι που γινόταν εντός του campus, πλησίον της Σχολής Θετικών Επιστημών, στα σκαλιά της οποία βρίσκονταν δεκάδες άτομα την ώρα του βανδαλισμού.



IMG-237b3d6da79d3f7b10d5e2eb5c7fd3d0-V
IMG-13d92cb107a9c823bca31be51ce171f7-V

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του protothema.gr, τα άτομα που κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης, έδιωξαν τους φύλακες και χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να ολοκληρώσουν το οργανωμένο σχέδιό τους. Ενδεικτικό είναι ότι, η πρώτη κλήση στην αστυνομία που ενημέρωνε για την δράση τους έγινε στις 01:44 ενώ η δεύτερη έγινε στις 03:27.

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα άτομα τα ξημερώματα του Σαββάτου, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που εξασφάλισε και δημοσιεύει το protothema.gr, στις οποίες φαίνεται ο ισόγειος χώρος όπως ήταν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης, πριν δηλαδή να "μπουκάρουν" οι δράστες και γκρεμίσουν τα πάντα με βαριοπούλες, με αποτέλεσμα το πρωί να θυμίζει "κρανίου τόπο".

Οι φωτογραφίες από πριν:
ΑΠΘ-ΠΡΙΝ1

ΑΠΘ-ΠΡΙΝ


Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας.

Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει και ο χώρος θα ξαναχτιστεί άμεσα

Όπως είπε στο protothema.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως και μήνυση κατά αγνώστων. "Πρέπει όλοι να πάρουμε θέση και να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το έργο για τη δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που γίνεται στον χώρο της πρώην κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό " και θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα.

"Η κοινωνία και όλοι πρέπει να καταδικάσουμε τέτοιες ενέργειες. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και ο χώρος θα ξαναχτιστεί άμεσα", υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Θεοδωρικάκος: «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι μέσα στα πανεπιστήμια»

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

«Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» τόνισε σε δήλωσή του ο Τ. Θεοδωρικάκος. Επίσης, έκανε γνωστό πως επικοινώνησε το πρωί του Σαββάτου με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή της βιβλιοθήκης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να μπορέσει να δοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές και τους καθηγητές. «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα πανεπιστήμια. Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια θα γίνει απολύτως πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οικονόμου για ΑΠΘ: Τα απομεινάρια βίας και ανομίας δεν θα καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία προόδου

Παρέμβαση για τους βανδαλισμούς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε σε δήλωσή του, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη και ένας - ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους. Μάλιστα κάλεσε όλε τα κόμματα να πάρουν θέση.

«Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους,», είπε.

Αναλυτικά η δήλωση Οικονόμου:

Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ.

Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση.

Συμφωνούμε όλοι ότι ένας - ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με την βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών. Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους.

Συρίγος: Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί

Με σχετική του ανάρτηση ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, τονίζει ότι οι εργασίες για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ θα συνεχιστούν παρά τους βανδαλισμούς.

"Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί!

Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 6ης προς 7η Μαΐου αμετανόητοι και επικίνδυνοι νοσταλγοί του μπάχαλου γκρέμισαν τοίχους στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Βιολογικού στο ΑΠΘ. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη, κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα προχωρήσουν κανονικά", αναφέρει.

"Οι εικόνες της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ που είναι βγαλμένες από μία δυστοπία οπισθοδρόμησης και καταστροφής επιβεβαιώνουν ότι:

-προοδευτικός είναι αυτός που κλείνει καταλήψεις και στη θέση τους χτίζει βιβλιοθήκες.

-προοδευτικός είναι αυτός που βρίσκει ρημαγμένους και απαξιωμένους χώρους και τους αποδίδει στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

-προοδευτικός είναι αυτός που παίρνει αυτοδιαχειριζόμενες τρώγλες και τις κάνει υποδομές για τα δημόσια πανεπιστήμια.

-προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται την περιουσία του δημοσίου πανεπιστήμιου, την περιουσία του ελληνικού λαού.

Περιμένω από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας!", υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Παρέλαση στη Μόσχα, ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό, Χάρκοβο, Λουχάνσκ - Aνησυχία στην Ευρώπη

ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες σήμερα τα μέλη για να επιλέξουν το όνομα του κόμματος

Βροχερός ο καιρός την Κυριακή - Πού θα σημειωθούν βροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης