Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Xρήσιμο βοηθητικό εργαλείο οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας» λέει εγκληματολόγος

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Xρήσιμο βοηθητικό εργαλείο οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας» λέει εγκληματολόγος

Στα χέρια των Αρχών οι ζωγραφιές της 9χρονης - «Η αποκωδικοποίηση των ιχνογραφημάτων των παιδιών είναι ένα χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο για να δούμε την ψυχική του κατάσταση» δήλωσε ο  εγκληματολόγος Πάνος Παπαϊωάννου

patra_tragwdia_new_2
Φως στο θρίλερ της Πάτρας αναμένεται να ρίξουν οι ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας που βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και προδίδουν τον ταραγμένο ψυχισμό ενός παιδιού που βίωνε μια βαθιά προβληματική κατάσταση. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πάνος Παπαϊωάννου, δικηγόρος κι εγκληματολόγος, αναφερόμενος στα μηνύματα που έστελνε η μικρή Τζωρτζίνα μέσα από τις ζωγραφιές της δήλωσε ότι «η αποκωδικοποίηση των ιχνογραφημάτων των παιδιών είναι ένα χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο για να δούμε την ψυχική του κατάσταση σε δεδομένο ερευνώμενο χρονικό διάστημα», όμως - όπως διευκρίνισε - «δεν μας δίνουν στοιχεία για να “δέσουμε την υπόθεση”».




«Το ιχνογράφημα μπορεί να μας δείξει κάποια στοιχεία» σημείωσε και υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον δικονομικά είναι ότι η ανακρίτρια έχει διατάξει από έναν ειδικό να δώσει μια συγκεκριμένη έκθεση, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι το ποινικό δίκαιο χρειάζεται σε περιπτώσεις τόσο ακραίες όπως ο θάνατος των τριών παιδιών στην Πάτρα να έχει τη συμβολή στη διαδικασία άλλων συνοδών επιστημών της νομικής δεν θα καταδείξουν τον ένοχο αλλά θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να έχουμε με άλλο τρόπο».

Κλείσιμο
«Αυτή τη διεπιστημονικότητα τη συζητήσαμε. Δηλαδή ότι χρειάζονται ψυχολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί για να υπάρχει και πρόληψη στην προστασία των ανηλίκων αλλά και στην περίπτωση του θανάτου της Τζωρτζίνας, στην έρευνα του ποινικού πεδίου πλέον, βοηθητική τεκμηρίωση σε στοιχεία, για να εντοπιστεί μια παράλειψη ή πράξη που συνδέεται με το εγκληματικό αποτέλεσμα. Τα συνοδά στοιχεία μπορεί να είναι και πολύτιμα» κατέληξε.

Στο μικροσκόπιο της ανακρίτριας η φράση που έγραψε η Τζωρτζίνα σε ζωγραφιά

Τον γρίφο μιας φράσης οκτώ λέξεων που έγραψε η Τζωρτζίνα σε μία ζωγραφιά προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι αρχές, που έχουν ζητήσει μάλιστα να κληθεί παιδική παιδοψυχολόγος.

Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με τον Alpha, βρέθηκαν μέσα στο σπίτι του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, ενώ κατασχέθηκαν και εντάχθηκαν στη δικογραφία, καθώς κρίθηκε ότι παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Μία από αυτές τις ζωγραφιές, που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, εκτιμάται ως σημαντική. Η Τζωρτζίνα είχε γράψει σε αυτή: «Η μαμά μου σήμερα έβγαλε ένα τεράστιο ουρλιαχτό».

Η συγκεκριμένη ζωγραφιά περιλαμβάνει τέσσερα πλαίσια, δύο μικρούς κύκλους και μάλλον δύο καρδούλες. Στο πλαίσιο το παιδί έχει τοποθετήσει ανθρώπινες μορφές, εκ των οποίων οι δύο είναι μουτζουρωμένες και οι άλλες δύο μοιάζουν με μικρά κορίτσια που έχουν φωτοστέφανα στο κεφάλι. Δεν πρόκειται για τις μουτζουρωμένες μορφές, αλλά για τις άλλες δύο. Υπάρχει κι ένα τρίτο κοριτσάκι, το οποίο είναι ζωγραφισμένο εκτός πλαισίου.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: «Η κόλαση είναι εδώ» λέει ο δήμαρχος

Μπιλ Γκέιτς: Ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα από την πανδημία

Η τελευταία συνέντευξη του Ίβιτσα Όσιμ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Εγώ, ο «καπετάνιος» και ο Σαραβάκος 25 χρόνια μετά»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης