H απόφαση του Αριστοτέλειου για τη βιβλιοθήκη στο χώρο της κατάληψης και οι αντιδράσεις

H απόφαση του Αριστοτέλειου για τη βιβλιοθήκη στο χώρο της κατάληψης και οι αντιδράσεις

Οι εργασίες στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» θα συνεχισθούν υπό την επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων - Τι  λέει στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ

apth_foitites
Η απόφαση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει βιβλιοθήκη σε χώρο που για χρόνια τελούσε υπό κατάληψη, πυροδότησε ένταση στο Ίδρυμα. Χθες, έως και αργά το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν εντός του campus και περιμετρικά του ΑΠΘ, προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες που γίνονται για την μετατροπή της πρώην κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό" σε βιβλιοθήκη.

«Πρόκειται για μεγάλο έργο που θα ολοκληρωθεί μέσω ΕΣΠΑ» λέει στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου τονίζοντας ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις, η Βιβλιοθήκη θα κατασκευαστεί και θα παραδοθεί στους φοιτητές. «Θα τελειώσει η Βιβλιοθήκη, οι αποφάσεις της Συγκλήτου πρέπει να γίνουν σεβαστές, δεν μπορούμε να μην προστατέψουμε το αυτονόητο και να κάνουμε το παράλογο. Οι μειοψηφίες πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας δημοκρατικά» λέει ο πρύτανης.

Μία μικρή ομάδα φοιτητών, από την έναρξη των εργασιών της μετατροπής του χώρου σε Βιβλιοθήκη αντιδρούν, καθώς ο χώρος αυτός επί δεκαετίες τελούσε υπό κατάληψη. Χθες, από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν για άλλη μια ημέρα εντός του campus και περιμετρικά του ΑΠΘ, προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες που ξεκίνησαν μετά τις αργίες για το Πάσχα, για την μετατροπή της πρώην κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό" σε Βιβλιοθήκη. Μέλη φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, διαδήλωσαν από νωρίς το πρωί κατά της αστυνομικής παρουσίας εντός του ΑΠΘ.

Με την αποχώρηση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και εντάσεις, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, μερίδα διαδηλωτών πιάστηκαν στα χέρια, για άγνωστο λόγω, χωρίς ωστόσο το επεισόδιο να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι εργασίες στην πρώην κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό" θα συνεχισθούν υπό την επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων όσο χρειαστεί, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κλείσιμο
Η ένταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, ξεκίνησε από την Μεγάλη Εβδομάδα, όταν ένα φορτηγό έφτασε για να παραλάβει τα μπάζα από το πρώην «Στέκι του Βιολογικού» και ομάδα ατόμων ανέβηκε στην ταράτσα του νέου κτηρίου της ΣΘΕ πετώντας μπουκάλια με νερό κατά των ατόμων του συνεργείου που κάνουν τις εργασίες μετατροπής του χώρου σε Βιβλιοθήκη αλλά και δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο.

«Η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την οποία ήδη κάνουμε πράξη», σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με την κατασκευή νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ. «Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σήμερα τόσο εντός, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να διασφαλίσει την ομαλή κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης στη σχολή θετικών επιστημών», υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία: Σοκ από τον ενεργειακό πόλεμο και τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν


Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Νέος κύκλος καταθέσεων γιατρών για την Τζωρτζίνα


Καιρός: Χαλάει από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια - Πού θα βρέχει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης