Θεσσαλονίκη: Στη μάχη της περιφρούρησης του Σέιχ Σου οι εθελοντές

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη της περιφρούρησης του Σέιχ Σου οι εθελοντές

Οι «άγρυπνοι φρουροί», όπως τους αποκαλούν οι περισσότεροι κάτοικοι, γνωρίζουν κάθε μονοπάτι του Σειχ Σου και σε άμεση συνεργασία με την πυροσβεστική, αναλαμβάνουν την πυροπροστασία

αλογα-σειχ-σου4
Στη «μάχη» για την περιφρούρηση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης θα ριχτούν ξανά οι εθελοντές και την φετινή αντιπυρική περίοδο, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους και, φυσικά, την εμπειρία χρόνων που διαθέτουν.

Οι «άγρυπνοι φρουροί», όπως τους αποκαλούν οι περισσότεροι κάτοικοι, γνωρίζουν κάθε μονοπάτι του Σειχ Σου και σε άμεση συνεργασία με την πυροσβεστική και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλαμβάνουν πολλά χρόνια τώρα, την πυροπροστασία και την επιτήρηση του μοναδικού «πνεύμονα» πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Με την αντιπυρική περίοδο να ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου, εκατοντάδες εκπαιδευμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, από σχεδόν όλες τις εθελοντικές «μάχιμες» ομάδες της Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμοι να αφιερώσουν τον προσωπικό τους χρόνο και να αψηφήσουν τον κίνδυνο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, προκειμένου να καλύψουν κάθε σημείο του περιαστικού δάσους και σε περίπτωση πυρκαγιάς να σημάνουν συναγερμό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα λεπτό πολύτιμου χρόνου.

«Αμαζόνες», ιππείς, ειδικά drone και 4χ4

Όπως εξηγεί στο protothema.gr, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μίλτος Μπενάκης, «αμαζόνες» και ιππείς, ειδικά drones, γουρούνες, οχήματα 4χ4 και πεζοπόρα τμήματα, βρίσκονται σε ετοιμότητα και από αρχές Μαΐου θα «σαρώνουν» το Σέιχ Σου.

Μάλιστα, το μοντέλο της πυρασφάλειας που έχει αναπτύξει η εθελοντική ομάδα φέτος έχει δυναμώσει σημαντικά, σύμφωνα με τον κ. Μπενάκη, αφού, μεταξύ άλλων, οι περιπολίες θα ενισχυθούν με την ενσωμάτωση του Jeep Club.

«Πρόκειται για ένα κλαμπ με έτοιμα πληρώματα τα οποία εκπαιδεύσαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση καταστροφών, και θα δώσουν πολύ δυναμική μέσα στο δάσος σε όλη τη σεζόν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι επτά 4χ4 με τα πληρώματά τους και πέντε εποχούμενες «γουρούνες» θα «σκανάρουν» τους τομείς ευθύνης τους.

Κλείσιμο
Περίπου 20 «αμαζόνες» και ιππείς της Έφιππης Ομάδας Πυρασφάλειας που απαρτίζεται από αθλητές και ανθρώπους που ασχολούνται με την ιππασία, θα βρίσκονται και φέτος ανά βάρδιες στο δάσος. «Τα άλογα έχουν μοναδικό ένστικτο στον καπνό, στην ακοή και πολύ αυξημένη αντίληψη, κάτι που βοηθάει σημαντικά», τονίζει ο κ. Μπενάκης. «Παράλληλα, το άλογο είναι πιο προσιτό με την φύση, δεν έχει ρίπους, δεν προκαλεί καταστροφές στα μονοπάτια που περνάει και είναι πιο οικείο στον πεζοπόρο», συμπληρώνει.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τους εθελοντές με τα άλογα

Η Έφιππη Ομάδα Πυρασφάλειας ιδρύθηκε το 2006 και ανήκει στο Τμήμα Εποπτείας Εθνικών Δρυμών ενώ πολλοί αθλητές, που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους σε αγώνες, απαρτίζουν την Elite Horse Riders Team. Όπως αναφέρει στο protothema.gr, το μέλος της ομάδας που κάθε χρόνο «τραβάει» τα βλέμματα και «κλέβει» τις εντυπώσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Χρύσα Μακρή, η ιδέα για τον ενεργό ρόλο στην πυρασφάλεια του Σέιχ Σου προέκυψε από το γεγονός ότι το άλογο μπορεί να πάει παντού, ακόμα και σε σημεία που δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιο μηχανοκίνητο όχημα, είναι άμεσο, εύκολο και κρατάει συνεχώς τον αναβάτη σε ετοιμότητα.

«Πηγαίναμε στο βουνό με τα άλογα για τις προπονήσεις μας και τότε προέκυψε η ιδέα και σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε ως ομάδα να κάνουμε, παράλληλα, κάτι ακόμα πιο χρήσιμο, που θα μπορούσε να βοηθήσει», εξηγεί η κα. Μακρή, η οποία είναι αθλήτρια της ιππικής αντοχής. «Είμαστε γνώστες και έχουμε μάθει ούτως η άλλως να είμαστε πολλές ώρες στο βουνό με τα άλογα. Διαθέτουμε εξοπλισμό, GPS, ενδοεπικοινωνία και γνωρίζουμε πως να συμπεριφερθούμε. Σίγουρα δεν θα μπορούσε κάποιος αρχάριος που δεν ξέρει από άλογα, να ανέβει και να διασχίσει το βουνό», προσθέτει.

Όσον αφορά την αντίδραση του κόσμου που βλέπει την ομάδα να περιπολεί στο Σέιχ Σου, η κα. Μακρή αναφέρει ότι πολλοί είναι αυτοί που ξαφνιάζονται όταν τους βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους ενώ σε αρκετούς προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αποτελείται από περισσότερες γυναίκες.

«Είναι λίγο περίεργο γιατί το άλογο δεν κάνει θόρυβο όταν δεν τρέχουμε και ο κόσμος το αντικρίζει ξαφνικά να βγαίνει πίσω από τα δέντρα ή το βλέπει ξαφνικά στον δρόμο μπροστά του μετά από κάποια στροφή και ξαφνιάζεται», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν για να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί τους και ενδιαφέρονται να μάθουν για την ομάδα και τον ρόλο της στο δάσος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης