Εξοπλιστικά: Τέσσερις μνηστήρες για τις τέσσερις κορβέτες που σχεδιάζει να προμηθευτεί το Ναυτικό

Εξοπλιστικά: Τέσσερις μνηστήρες για τις τέσσερις κορβέτες που σχεδιάζει να προμηθευτεί το Ναυτικό

Ετοιμάζεται η λίστα αξιολόγησης, ώστε να προωθηθεί στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και εν συνεχεία να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

Corvettes_2
Αντλώντας παραδείγματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αξιολογώντας την επιχείρηση προβολής της εν λόγω σύγκρουσης στο Αιγαίο από την Αγκυρα, η χώρα μας συνεχίζει την προσπάθεια θωράκισης των συνόρων της έναντι της τουρκικής απειλής.

Μετά την τελική διπλή υπογραφή ένταξης τριών φρεγατών Belh@rra στον ελληνικό στόλο και έξι νέων Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία, στις 24 Μαρτίου από τους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας στο Θωρηκτό Αβέρωφ, σειρά παίρνει πλέον η προμήθεια τεσσάρων κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΝ έχουν θέσει σε βασική τους προτεραιότητα την αξιολόγηση των τεσσάρων προσφορών που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Βρετανία, προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα αξιολόγησης ώστε να προωθηθεί στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και εν συνεχεία να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
043_dpa-pa_220319-99-587697_dpai

Βασικό ρόλο στην πριμοδότηση των παραπάνω προσφορών αναμένεται να παίξει μια σειρά από κριτήρια τα οποία έχει θέσει στους υποψηφίους η ελληνική πλευρά, όπως ο βαθμός συνδεσιμότητας των πλοίων που προσφέρουν με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας στην κατασκευή τους, τα όπλα που αποδεσμεύουν, το μέγεθος μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.ά.

Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι η σχετική διαγωνιστική διαδικασία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, η προμήθεια αναμένεται να μετατεθεί χρονικά λίγο πιο πίσω από το 2026-2027, οπότε επρόκειτο να ενταχθεί το πρώτο πλοίο στον στόλο, αφού τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει. Το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταφέρει αρμοδίως στο ΥΠΕΘΑ ότι υπάρχει δυστοκία ως προς την εξεύρεση των σχετικών κονδυλίων, καθώς αφενός η πανδημία, αφετέρου ο επικείμενες οικονομικές συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έχουν δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στα δημόσια ταμεία.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΝ, το κόστος κάθε κορβέτας αναμένεται, μαζί με τα όπλα που θα φέρει, να κυμανθεί στα 500 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας θα κληθεί να προσθέσει στον ήδη βεβαρυμένο από τις προηγούμενες προμήθειες αμυντικό της προϋπολογισμό επιπλέον 2 δσ.ς ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Προσφορές

Μέχρι ώρας στο ΓΕΝ έχουν φτάσει τέσσερις προσφορές από τις εταιρείες Naval Group (Γαλλία), Damen (Ολλανδία), Fincantieri (Ιταλία) και Babcock (Βρετανία). Οι προσφορές βρίσκονται σε φάση τελικής αξιολόγησης, αφού θεωρείται ότι πολύ δύσκολα πλέον θα κάνει την εμφάνισή του κάποιος επιπλέον μνηστήρας.

Από τη μεριά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αφού βγήκαν εκτός στην προμήθεια των φρεγατών, δεν δείχνουν προς το παρόν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπουν σε νέα διαγωνιστική διαδικασία για οπλικά συστήματα του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχοντας στρέψει την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικά στην προώθηση του μαχητικού F-35 προς την Αεροπορία μας. Συγκεκριμένα, οι προσφορές για τις κορβέτες μέχρι τώρα είναι οι ακόλουθες:

Naval Group / Γαλλία:

Η γαλλική πλευρά προσφέρει στη χώρα μας τέσσερις κορβέτες Gowind με κόστος περίπου 1,75 δισ. ευρώ, μαζί με τα όπλα τους. Προβλέπεται η κατασκευή αριθμού πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με την κατασκευάστρια εταιρεία να παραχωρεί άδεια για επιπλέον κατασκευή κορβετών στην Ελλάδα.

Η παράδοση του πρώτου πλοίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε δυόμισι με τρία χρόνια και κάθε επόμενο πλοίο ανά έξι μήνες. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί, ενώ τέθηκε και υπηρεσιακά επί τάπητος ανάμεσα σε στελέχη της εταιρείας Naval Group, που συνόδευαν τη Γαλλίδα αρμόδια υπουργό, και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
043_dpa-pa_220226-99-296809_dpai

Οι Γάλλοι εμφανίζονται ως το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της εν λόγω προμήθειας, αφού στα ατού τους συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η στενή αμυντική σχέση που έχουν συνάψει η Αθήνα και το Παρίσι, η εύκολη διασύνδεση και συμβατότητα των συστημάτων των Gowind με τις φρεγάτες Belh@rra, η εξασφάλιση ομοιοτυπίας και η ύπαρξη κοινής εκπαιδευτικής φιλοσοφίας ανάμεσα στους δύο τύπους πλοίων.

Damen / Ολλανδία:

Οι Ολλανδοί προσφέρουν τέσσερις κορβέτες τύπου Sigma 105/14 με κόστος περίπου 1,65 δισ. ευρώ, μαζί με τα όπλα τους. Η βασική κατασκευή των πλοίων θα γίνει σε εγκαταστάσεις στην Ολλανδία, με τη συναρμολόγηση μερών τους να πραγματοποιείται σε ελληνικά ναυπηγεία.

Το πρώτο πλοίο προβλέπεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό σε δυόμισι με τρία χρόνια από την ανάληψη της προμήθειας και κάθε επόμενο ανά έξι μήνες. Το μήκος του πλοίου θα φτάνει τα 110 μέτρα έχοντας εκτόπισμα 2.600 τόνων, ενώ, μεταξύ άλλων, θα είναι εξοπλισμένο με οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και έως 16 αντιαεροπορικούς Mica.

Fincantieri / Ιταλία:

Οι Ιταλοί προσφέρουν τέσσερις κορβέτες τύπου Doha με κόστος περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Το πρώτο πλοίο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Ιταλία και τα υπόλοιπα τρία σε ελληνικά ναυπηγεία. Ο χρόνος κατασκευής, αλλά και το τυχόν επιπλέον κόστος που μπορεί να προκύψει θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του ναυπηγείου που θα επιλεγεί για την κατασκευή του πλοίου.

Οι Ιταλοί έχουν κάνει σύμπραξη με τις ΗΠΑ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μέσω των εταιρειών ONEX - Fincantieri, ενώ φέρονται να έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι, πέρα από τη ναυπήγηση των τριών κορβετών, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας προτίθενται να πραγματοποιήσουν και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «Υδρα», επενδύοντας περαιτέρω κεφάλαια στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Babcock / Βρετανία:

Οι Βρετανοί προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό τέσσερις φρεγάτες Arrowhead 140. Το συγκεκριμένο πλοίο δεν θεωρείται κορβέτα, αλλά φρεγάτα λόγω του εκτοπίσματος που έχει και φτάνει στους 7.000 τόνους (περίπου διπλάσιο από αυτό μιας κορβέτας).

Το βρετανικό πλοίο προσφέρεται με περιορισμένο εξοπλισμό, με το συνολικό κόστος της προμήθειας να φτάνει περίπου στα 2 δισ. ευρώ με Follow-On Support και στενή συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού με το Βασιλικό Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου για τις δοκιμές και την υποστήριξη των πλοίων σε βάθος χρόνου. Η κατασκευή όλων των πλοίων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η συγκεκριμένη προμήθεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις 18 Μαρτίου στο Πεντάγωνο ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον υφυπουργό Αμυνας της Βρετανίας Τζέρεμι Κιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης