Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκε η αίτησή της κατά του Νίκου Κουρή για το επίθετο του πατέρα της

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Απορρίφθηκε η αίτησή της κατά του Νίκου Κουρή για το επίθετο του πατέρα της

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κόρης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, η συμπεριφορά του κ. Κουρή προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας της ως κληρονόμου - Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου

IMG_0846
Στην απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, κατά του Νίκου Κουρή, προχώρησε με απόφασή του Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης που εξέδωσε το δικαστήριο (1555/2022) η κυρία Θεοδωράκη δεν παραστάθηκε στη συζήτηση επί της αίτησης που η ίδια είχε καταθέσει, ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ούτε όμως και εξήγησε επαρκώς στο δικόγραφο με ποιον τρόπο προσβάλλονται τα κληρονομικά και πνευματικά της δικαιώματα από το Νίκο Κουρή.

Ειδικότερα, στην αίτησή της προς το Μονομελές Πρωτοδικείο η κυρία Θεοδωράκη υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, πως ο Νίκος Κουρής, «φέρεται να εμφανίζεται σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μουσικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα αυτοαποκαλούμενος ως Νίκος Θεοδωράκης ήτοι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί την οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θοδωράκη επιδιώκοντας να προσδώσει κύρος το πρόσωπο του και να θεμελιώσει κληρονομικό δικαίωμα».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κόρης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, η συμπεριφορά του κ. Κουρή προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας της ως κληρονόμου, καθώς επίσης και το πνευματικό και ηθικό δικαίωμα της ως νόμιμου κληρονόμου επί των προϊόντων διάνοιας του αποβιώσαντος πατέρα της.

Για τους λόγους αυτούς, η κυρία Θεοδωράκη με την αίτησή της ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ώστε να σταματήσει ο αντίδικός της, ήτοι ο κ. Κουρής, να προσβάλει, όπως ανέφερε, την προσωπικότητά της χρησιμοποιώντας παρανόμως το επίθετο «Θεοδωράκης» επικαλούμενος ότι είναι ο γιος του μουσικοσυνθέτη. Επιπρόσθετα, η κόρη του εκλιπόντος μουσικοσυνθέτη ζητούσε ο κ. Κουρής να μην χρησιμοποιεί το επίθετο «Θεοδωράκης» στο μέλλον επ’ απειλή χρηματικής ποινής 50.000 € και προσωπικής κράτησης εφτά μηνών.

Το σκεπτικό

Τώρα, το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση της κυρίας Θεοδωράκη αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε:

«Ουδόλως (η αιτούσα) εξειδικεύει πως συντελείται προσβολή των κληρονομικών ή πνευματικών της δικαιωμάτων βάση πλέον της ιδιότητας ως νόμιμου κληρονόμου του πατρός της, αφού η αναφορά και μόνο εκ μέρους του Νίκου Κουρή του ονόματος «Θεοδωράκης» δεν εξικνείται μέχρι του σημείου της παροχής σ’ αυτόν οφέλους από κληρονομικά ή πνευματικά δικαιώματα, ούτε εξηγεί πως η εκδοθείσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων θα την προστατεύσει από τις επικαλούμενες προσβολές», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ακόμη, στην απόφαση επισημαίνεται πως ο ισχυρισμός της κυρίας Θεοδωράκη ότι με τα ασφαλιστικά μέτρα ««θα βραδύνει» η τυχόν έκδοση οριστικής απόφασης επί μίας αγωγής που δεν εξειδικεύει αν έχει ασκήσει ή προτίθεται στο μέλλον να ασκήσει, δεν συνιστά λόγο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων».

Ειδήσεις σήμερα:

Στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας οι απαντήσεις για το θρίλερ της Πάτρας - «Δεν υπάρχει κανένα σύνδρομο», λένε οι γιατροί

Η άνεργη με εισόδημα 250.000 ευρώ και άλλες ιστορίες βορείων προαστίων

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή μετά το αδιέξοδο της Αττάλειας - Tα διλήμματα για Πούτιν και Ζελένσκι
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης