Στο εδώλιο σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης για τέσσερις βιασμούς

Στο εδώλιο σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης για τέσσερις βιασμούς

Αρχίζει η δίκη του, τι αναφέρει η δικογραφία - Αναβολή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα ζητήσει ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο - Κάλεσμα για συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο

lignadis_diki_xr
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθεται σήμερα, ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να δικαστεί για βιασμό κατά συρροή τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Επί της ουσίας πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metoο στον καλλιτεχνικό χώρο και ήδη έχουν προγραμματιστεί έξω από το δικαστήριο συγκεντρώσεις προς υποστήριξη των θυμάτων.

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης που όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης αναμένεται να μεταφερθεί στο δικαστήριο υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας έχει κάνει γνωστή τη πρόθεσή του να ζητεί διακοπή της δίκης για ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας του. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση του αντιδίκων του εντολέα του με τον Ιωάννη Βλάχο που εκπροσωπεί δύο από τους μηνυτές του Δημήτρη Λιγνάδη να αναφέρει πως η τακτική των διαρκών διακοπών και αναβολών σε μια δίκη έχει ως στόχο την εξόντωση, των αντιδίκων ορισμένοι εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό, δεν διαθέτουν οικονομική άνεση και ήδη έχουν προετοιμαστεί να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παραστούν στην δίκη ως μηνυτές.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε είχε συμβεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας που είχε προηγηθεί. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του. Στην απολογία του στην ανακρίτρια είχε δηλώσει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή του με ανηλίκους»!

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από τις εισαγγελικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ένας 41χρονος σήμερα άνδρας, κατέθετε την πρώτη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη καταγγέλλοντάς τον για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 15 ετών. Παρότι τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο 41χρονος–ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους μάρτυρες στην επικείμενη δίκη - είχαν υποπέσει σε παραγραφή, εντούτοις οι μάρτυρες που πρότεινε να εξεταστούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο μηνυτής, είχε υποδείξει στις εισαγγελικές αρχές ως μάρτυρα ένα νεαρό άνδρα με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον οποίο γνώρισε, όπως είχε αναφέρει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνδρας αυτός του είχε πει ότι και αυτός είχε σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο συγκεκριμένος νεαρός καταθέτοντας στην εισαγγελία υποστήριξε πως είχε βιασθεί από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του έτη. Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους μια ακόμη μήνυση σε βάρος του ηθοποιού. Αυτή έφερε την υπογραφή ενός 27 σήμερα άνδρα, ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στη Σουηδία. Ο μηνυτής κατηγορούσε τον σκηνοθέτη επίσης για βιασμό, το 2010, ενώ ο ίδιος ήταν ανήλικος, μαθητής ακόμη! Κατόπιν αυτών, οι εισαγγελικές αρχές με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ανακρίτριας, εξέδωσαν στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Δυνάμει αυτού, ο σκηνοθέτης συνελήφθη και οδηγήθηκε λίγες ώρες αργότερα με χειροπέδες στα χέρια στην 19η τακτική ανακρίτρια.

Κλείσιμο
Έπειτα από μια μαραθώνια απολογία, ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πήρε τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου το δρόμο για τις φυλακές της Τρίπολης, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας, έκριναν ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί. Κατά την απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται: «Όλα αυτά είναι κατασκευασμένα καταρχάς στο «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου από την στιγμή που ανέλαβα Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2019, βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση με το πρόσωπό μου…» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος και απαντώντας σε μια από τις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας για το εάν καλούσε νεαρά άτομα ηλικίας 15 - 14 ετών στο σπίτι του, είχε υποστηρίξει: «Δηλώνω κατηγορηματικά «όχι», ούτε έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών ούτε ο ίδιος, ούτε θα προσέφερα ποτέ σε κανέναν. (….) Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…».

Οι ισχυρισμοί που προέβαλλε ο κατηγορούμενος δεν έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία στο ένταλμα της προφυλάκισης που συνέταξε, «είδε» συγκεκριμένη μεθοδολογία πίσω από τις πράξεις του. Η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων που αποδίδει το κατηγορητήριο στο Δημήτρη Λιγνάδη, καταδείκνυαν κατά τη δικαστική λειτουργό, «εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας». Μάλιστα, άλλοι συνάδελφοί της, σε βούλευμα που εξέδωσαν, λίγο μετά την προφυλάκιση του ηθοποιού, απορρίπτοντας την αίτηση που εκείνος είχε καταθέσει για ακυρότητα της προδικασίας, τον χαρακτήριζαν «παράφιλο», «εφηβόφιλο» και άτομο που εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη τα χειραγωγούσε, «ώσπου εν τέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του».

Τι αναφέρει το βούλευμα για τους βιασμούς

Μετά την προφυλάκιση του σκηνοθέτη και την ολοκλήρωση της ανάκρισης ακολούθησε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο υιοθέτησε στο ακέραιο την πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Συμέλας Σαπίδου. Με το βούλευμα αποφασίστηκε η παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη. Στο δικαστικό έγγραφο καταγράφονται τα περιστατικά και τα στοιχεία εκείνα, που κατά την κρίση των δικαστών, στάθηκαν ικανά να παραπέμψουν τον σκηνοθέτη στο εδώλιο, κατηγορούμενο για σειρά ιδιαίτερα σοβαρών αλλά και ειδεχθών αδικημάτων. Συνολικά, πρόκειται για τέσσερις καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του για βιασμούς και πράξεις άγριας σεξουαλικής κακοποίησης, εκ των οποίων οι τρεις εξ αυτών προέρχονται από ανηλίκους.

Ειδικότερα, η πρώτη από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη Λιγνάδη στηρίζεται στη μαρτυρία του 27χρονου άνδρα, ο οποίος πλέον ζει στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο άνδρας αυτός, αιγυπτιακής καταγωγής, σε ηλικία 16 ετών φέρεται να υπέστην άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη. Στο «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται ως εξής: «Ο κατηγορούμενος στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη ημερομηνία κατά το χρονικό διάστημα από 01.04.2011 έως 31.05. 2011, αφού προσκάλεσε στο διαμέρισμά του τον (….) αιγυπτιακής καταγωγής, γεννηθέντα την 14.09.1995, με το πρόσχημα να συζητήσουν το επαγγελματικό του μέλλον στον χώρο του θεάτρου του προσέφερε αλκοόλ και τσιγάρο ινδικής κάνναβης, περιάγοντας αυτόν σε κατάσταση αναισθησίας». Στη συνέχεια δε, «εκμεταλλευόμενος την πλήρη ανικανότητά του να αντισταθεί» ο κατηγορούμενος εξανάγκασε το ανήλικο τότε αγόρι «σε πεολειξία, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ανήλικος είχε χάσει τις αισθήσεις του, αμέσως μετά τις ασελγείς πράξεις που διέπραξε ο κατηγορούμενος σε βάρος του, και όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα «βρήκε το παντελόνι του και το εσώρουχό του πεταμένο δίπλα του στη βεράντα».

Η Επίδαυρος

Η δεύτερη κατηγορία για την οποία δικάζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφορά στα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας που είχε προταθεί από τον 41χρονό άνδρα. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης «στην Επίδαυρο Αργολίδας, πρώτες πρωινές ώρες της 26.07.2015, εντός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος όπου είχε καταλύσει με τον Αιγυπτιακής καταγωγής (…) γεννηθέντα την 02.09.1997 την ώρα που αυτός κοιμόνταν σε πρηνή θέση, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη σωματική του δύναμη, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματός του και κρατώντας τον σφιχτά από τη μέση, κατά τρόπο που να μη δύναται αυτός να αντισταθεί, ενήργησε σε βάρος του» και παρά τη θέλησή του προέβη σε ασελγείς πράξεις «ικανοποιώντας έτσι τη γενετήσια ορμή του». Όπως αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, ο ανήλικος «προέρχεται από ένα στερημένο οικογενειακό περιβάλλον» και ο κατηγορούμενος «από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπό του και το όνειρό του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση». Η συμπεριφορά του αυτή, «εξύψωσε ηθικά τον ανήλικο, που δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένειά του και τον έκανε να εμπιστευθεί απόλυτα τον κατηγορούμενο…».

«Με νάρκωσε»

Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα άνδρα ηλικίας σήμερα 46 ετών, ο οποίος κατέθεσε στις δικαστικές αρχές πως ο σκηνοθέτης αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος. Για αυτή την υπόθεση το βούλευμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή κατά το διάστημα 05-06/12/2018, αφού προσκάλεσε (ο κατηγορούμενος) στο διαμέρισμά του τον (….) γεννηθέντα την 02.02.1976, άσκησε σε βάρος του σωματική βία, περιάγοντας τον σε κατάσταση αναισθησίας με τη χρήση υπνωτικής ουσίας που έριξε κρυφά στο ποτό του». Στη συνέχεια με τη χρήση «ερωτικού βοηθήματος – δονητή» τον βίασε. Όταν δε το φερόμενο ως θύμα ζήτησε εξηγήσεις από το Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος του είπε: «Έλα που δε σου άρεσε, να σου δώσω πενήντα εκατό ευρώ να φύγεις». Τότε, «ο καταγγέλλων «τον χαστούκισε και ο κατηγορούμενος τον απείλησε πως αν δεν έφευγε αμέσως από το διαμέρισμα, θα καλούσε την αστυνομία, λέγοντας του με νόημα ότι οι αστυνομικοί θα πίστευαν τον ίδιον και όχι αυτόν, λόγω προφανώς του ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αναγκάζονταν τον με τον τρόπο αυτό να αποχωρήσει».

Τέλος, εξίσου αποκρουστικά είναι τα όσα αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και όσον αφορά στην τέταρτη υπόθεση βιασμού ανηλίκου. Για την πράξη αυτή το βούλευμα αναφέρει για τον κατηγορούμενο πως «σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή, την 15.03. 2015, την ώρα που ο φιλοξενούμενος στο διαμέρισμά του (…) ουκρανικής καταγωγής, γεννηθείς την 02.06.1997, βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο με ένα φίλο του, εισήλθε αιφνίδια στον χώρο, όντας γυμνός από τη μέση και κάτω». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης αφού ακινητοποίησε τον ανήλικο προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του. Κατά τις δικαστικές αρχές, ο ανήλικος είχε εκμυστηρευτεί στον κατηγορούμενο ότι στο σπίτι που έμενε με την οικογένειά του δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ότι η μητέρα του ήταν αλκοολική και ότι ο πατέρας του είχε βιαιοπραγήσει αρκετές φορές σε βάρος του. «Ο κατηγορούμενος χωρίς δισταγμό του πρότεινε να μείνει σπίτι του, όπως και έγινε». Εκεί, σύμφωνα με τη δικογραφία ο ανήλικος «ανέχονταν» σεξουαλικές επαφές με τον κατηγορούμενο «για να παραμένει σπίτι του, όπως παραδέχθηκε…».

Η δίκη

Την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα θα κρίνουν τέσσερις λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) και τρεις τακτικοί. Στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες και υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις μέχρι η έδρα να εκδώσει την ετυμηγορία της. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης κριθεί ένοχος για όσα του αποδίδονται αντιμετωπίζει πολυετή κάθειρξη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρία νεκρά κοριτσάκια στην Πάτρα: Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής πάει ο φάκελος

Γηροκομείο - κολαστήριο στα Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη - Δείτε βίντεο

Νέα Υόρκη: Οι αρουραίοι μπορούν να αποτελέσουν πηγή νέας παραλλαγής της Covid, λένε ερευνητές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης