Καιρός: Μέσα σε μία ώρα έπεσε επτά βαθμούς η θερμοκρασία - Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Καιρός: Μέσα σε μία ώρα έπεσε επτά βαθμούς η θερμοκρασία - Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία εξπρές - Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας και της Φωκίδας - Χιόνισε σε Μαλακάσα και Ιπποκράτειο Πολιτεία - Σφοδρή χαλαζόπτωση στο Ηράκλειο

5490840
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία εξπρές που χτυπάει τη χώρα μας. Νωρίτερα το απόγευμα σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση σε Μαλακάσα και Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας από το χιόνι.

Σύμφωνα με το Meteo.gr, απότομη πτώση θερμοκρασίας σε μικρό χρονικό διάστημα κατέγραψαν οι περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας 7 και το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου 2022 όταν ένα ψυχρό μέτωπο σάρωσε τη χώρας μας.

Το μέτωπο κινούμενο νότια-νοτιοανατολικά, προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη, οδήγησε σε πτώση της θερμοκρασίας έως και 7.5°C σε λιγότερο από 1 ώρα σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της πτώσης της θερμοκρασίας όπως την κατέγραψαν 438 μετεωρολογικοί σταθμοί.

Καταγραφές της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας κατά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου στις 07-08/02/22


Με αποχρώσεις του μπλε στις κουκίδες του χάρτη εμφανίζεται η πτώση της θερμοκρασίας σε βαθμούς Κελσίου ανά 1 ώρα και στις γραφικές παραστάσεις της θερμοκρασίας επιλέχθηκαν 4 μετεωρολογικοί σταθμοί από την ηπειρωτική Ελλάδα για τη σύγκριση των χρονικών στιγμών στις οποίες καταγράφηκε το πέρασμα του ψυχρού μετώπου. Από το Κιλκίς έως τον Δομοκό μεσολάβησαν περίπου 5 ώρες, όσες και μεταξύ Δομοκού και Κηφισιάς στην Αττική. Τέλος, υπολογίστηκε ότι η ταχύτητα του ψυχρού μετώπου ήταν περίπου 40 km/h. 

Αναχώρησαν τα πλοία για Κρήτη

Όπως έγινε γνωστό, κανονικά αναχώρησαν στις 9 το βράδυ τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία για την Κρήτη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα το "Νήσος Ρόδος" αναχώρησε για το Ηράκλειο, το "Φαιστός Παλλάς" για το Ηράκλειο και τα Χανιά και το "blue Galaxy" για τα Χανιά.

Έως τις 8:30 δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Δείτε την εξέιλξη της κακοκαιρίας  και των ανέμων
Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, σε περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία με χιονοπτώσεις.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσε στις 7 το απόγευμα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας οι οδηγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε τα οχήματά τους να φέρουν αντιολισθητικές εφόσον έχουν σκοπό να κινηθούν:

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας - Κοζάνης από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο (μέσω Καστανιάς), καθώς και στην επαρχιακή οδό Βέροιας - Σελίου από το 13ο έως το 26ο χιλιόμετρο.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από το 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας

-Στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 70ό έως το 85ο χιλιόμετρο (μέσω Ταξιάρχη), καθώς και στις δασικές οδούς Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) & Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη.

Νομός Ευβοίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης, όλων των βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλλα) έως την 42η χ/θ (Δερβένι), με την κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων να διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης , διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.
Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το  eviathema.gr 

Eviathema.gr - Χιονόπτωση στο Άγιο Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_EVIATHEMA4
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_EVIATHEMA6
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_EVIATHEMA55


Νομός Βοιωτίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, όλων των βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 33η χ/θ.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού , διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από την 6η χ/θ, έως την 16η χ/θ της Επαρχιακής Οδού Αράχωβας – Επταλόφου και από την 13,5η χ/θ της ίδιας Επαρχιακής Οδού (θέση Σκαμνός) προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης , διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από την 65η χ/θ έως την 67η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ έως την 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα).
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 6η χ/θ έως την 42η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φιδακίων – Σελλά, από την 3η χ/θ έως την 25η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από την 2η χ/θ έως την 15η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ (θέση Βράχος), μέχρι τα όρια με Νομό Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκι).

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού , διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η χ/θ έως τον Επτάλοφο.
Στην Επαρχιακή Οδό Πολυδρόσου – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, από την 4η χ/θ (Άνω Πολύδροσος), έως την 20η χ/θ (θέση Κελάρια).
Στην Επαρχιακή Οδό Καλοσκοπής – Καστριώτισσας.
Στην Επαρχιακή Οδό Λιδωρικίου – Αρτοτίνας, από 43η χ/θ (διασταύρωση Κροκυλίου) έως Αρτοτίνα.
Στην Επαρχιακή Οδό Λιδωρικίου – Λαμίας, από 17η χ/θ (Τοπική Κοινότητα Συκιάς) έως Τοπική Κοινότητα Αθανασίου Διάκου.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice . gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στο κέντρο του Ηρακλείου

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο Ηράκλειο λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τρίτης.

Η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή αλλά με μικρή διάρκεια. Επί ένα τέταρτο της ώρας περίπου έπεφτε πυκνό χαλάζι στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται με βροχόπτωση.

Οι ημέρες της ηλιοφάνειας έδωσαν τη θέση τους στη νέα κακοκαιρία ωστόσο αυτή τη φορά δεν αναμένεται να έχει την διάρκεια της «Ελπίδας». Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρκετά την Κρήτη αλλά θα έχουν σύντομη διάρκεια.

«Η διαταραχή της κακοκαιρίας επηρεάζει αρκετά την Κρήτη» αναφέρει στο cretapost ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Αναφορικά με το πότε θα εξασθενήσει εντελώς η κακοκαιρία ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει «μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης θα συνεχιστούν αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση και σταματούν προς το μεσημέρι της ίδιας μέρας».

Οι φωτογραφίες του cretapost είναι ενδεικτικές της χαλαζόπτωσης που ξάφνιασε τους κατοίκους του κέντρου του Ηρακλείου ενώ ταυτόχρονα γεννά την απορία εάν το πρωί θα το έχει στρώσει.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης