Xιονοκαταιγίδες στην Αθήνα και -14 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Xιονοκαταιγίδες στην Αθήνα και -14 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Σχεδόν σίγουρη η χιονόστρωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας - Ποιες περιοχές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή - Πότε θα χιονίσει στα νησιά του Αιγαίου

xionia-athens4

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονοπτώσεις, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Την Κυριακή αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 300 μέτρα, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν.

Χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των νησιών του Αιγαίου, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Κρήτης και στα δυτικότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 200-400 μέτρα.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας από το windy.com


Κλείσιμο


Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου και στα ορεινά της Κρήτης θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία -σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια- θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 6 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Τα φαινόμενα μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα στην Αττική;

Για ένα σπάνιο φαινόμενο στην Αττική προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως εξηγεί, την Δευτέρα είναι πιθανό να δούμε χιονοκαταιγίδες, δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί). Ταυτόχρονα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει χιονόπτωση την Δευτέρα στα κεντρικά και βόρεια της Αττικής, αλλά και στα νότια.

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι - απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι - απόγευμα, δείχνουν ότι είναι πιθανή και η χιονόστρωση που θα ξεπερνά τα 2 cm.

Πιο συγκεκριμένα:

- Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%
- Στο κέντρο της Αθήνας : 85%
- Στα νότια προάστια : 55-60%
- Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ' ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

«Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν "κλειδώσει". Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες», καταλήγει ο κ. Καλλιάνος.



Ειδήσεις σήμερα:

Βανδάλισαν την εκκλησία στα Κάτω Πατήσια όπου λειτουργούσε ο σάτυρος ιερέας - Δείτε φωτογραφίες

Αναζητούν ηλεκτρονικά ίχνη για την υπόθεση του βιασμού, αγωνία για την «καθυστέρηση» των εξετάσεων της Γεωργίας

Οκτώ συλλήψεις και δέκα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις για παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης