Ήρθαν τα πρώτα έξι Rafale: Τα μηνύματα - Τα πλεονεκτήματα - Το παρασκήνιο - Οι φωτογραφίες

Ήρθαν τα πρώτα έξι Rafale: Τα μηνύματα - Τα πλεονεκτήματα - Το παρασκήνιο - Οι φωτογραφίες

Τα γαλλικά Rafale έφτασαν στην Τανάγρα και εντάχθηκαν στην 332 Μοίρα - Τις επόμενες εβδομάδες «πιάνουν δουλειά» στο Αιγαίο - «Με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου» είπε ο πρωθυπουργός στην τελετή παράδοσης - Διέλευση πάνω από την Ακρόπολη

RAFALE_B2
Στην Ελλάδα βρίσκονται από το μεσημέρι τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που εντάσσονται στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και σταδιακά θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, αφού προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού.

Τα υπόλοιπα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας σε δύο φάσεις: Τα επόμενα 6 αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Το ρολόι έγραφε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Ώρα 10:25 ώρα Ελλάδος τα έξι Rafale απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας. Έπειτα από μήνες εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής, οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που επελέγησαν για να οδηγήσουν την Πολεμική Αεροπορία προς την εποχή των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, ήταν έτοιμοι και με πιστοποίηση από την Dassault, την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale. Έτοιμοι, οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πιλότοι όχι απλώς για μια επιχειρησιακή πτήση με τα Rafale αλλά και για την εκπαίδευση άλλων Ελλήνων ιπταμένων, αφού οι πρώτοι οκτώ έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα Rafale.

Κάποιες από τις ικανότητές τους αυτές, οι Έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στο κόκπιτ των Rafale για την απευθείας πτήση των δύο ωρών από το Ιστρ της Γαλλίας στην Τανάγρα της Ελλάδας, τις έδειξαν λίγο πριν την πρώτη προσγείωση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης απ' όπου θα επιχειρούν στο μέλλον.

«Γεράκι red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», το μήνυμα του πύργου ελέγχου προς τους πιλότους των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσιων Rafale στην πρώτη τους επικοινωνία με την Τανάγρα κατά τη διάρκεια της πρώτης προσέγγισης των μαχητικών αεροσκαφών στην Πτέρυγα Μάχης όπου εντάσσονται.

Tελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale
Κλείσιμο


rafale_tanagra__4__2


Ο διάλογος: 

Πύργος Ελέγχου: «Γεράκι red, καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια. Αναφέρατε άνωθεν, διάδρομος σε χρήση 28 κεντρικός, 1032».

Πιλότος: «Τανάγρα, τα νέα γεράκια προσεγγίζουν την 332 και ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον». Αυτή ήταν η επικοινωνία του Πύργου Ελέγχου της Τανάγρας με τους χειριστές των Rafale κατά την προσέγγιση των νέων μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον διάδρομο προσγείωσης της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Ως είθισται, οι Έλληνες πιλότοι των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσιων Rafale (με τα οποία πετούσαν ως συγκυβερνήτες και δύο εκπαιδευτές πιλότοι της Dassault), προτού προσγειωθούν έκαναν προσομοίωση touch and go, χαμηλή πτήση πάνω από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης και χαιρέτησαν όσους παρακολουθούσαν την πρώτη τους προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο κινώντας τα φτερά των αεροσκαφών δεξιά και αριστερά.

Λίγα λεπτά νωρίτερα τα έξι γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, ενώ πραγματοποίησαν διέλευση στον αττικό ουρανό και πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κατά την προσγείωσή τους, το προσωπικό της αεροπορικής βάσης υποδέχθηκε τα νέα μαχητικά με αψίδα νερού καλωσορίζοντάς τα στα εδάφη της Μοίρας.

5483773
Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη


Το «μυστήριο» των 5 αεροσκαφών

Σε ορισμένες φωτογραφίες τα μαχητικά αεροσκάφη που απεικονίζονται φαίνονται να είναι πέντε αντί για έξι που είναι ο αριθμός των Rafale τα οποία παρέλαβε η χώρα.

Αυτό συνέβη γιατί τα Rafale έφτασαν στην Ελλάδα σε δύο σχηματισμούς των τριών αεροσκαφών. Στον ένα σχηματισμό εντάχθηκαν δύο Mirage όταν τα νέα μαχητικά πέρασαν στο FIR Αθηνών, προκειμένου να τα συνοδεύσουν.

Είναι ο σχηματισμός των 5 αεροσκαφών που φαίνεται στις φωτογραφίες.

rafale-mirage-8


Τα 6 Rafale καθώς πλησιάζουν για προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης:

rafale-tanagra-5


«Πολλαπλασιαστής ισχύος»

«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα νέα μαχητικά Rafale κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι αεροσκαφών στην Τανάγρα.

«Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

mitsotakis-rafale__12_


Απαλλάσσονται από φόρους πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο: «επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν. Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο».

5483928


Ανάπτυξη με θωράκιση της ασφάλειας

«Η αμυντική πολιτική είναι μέλος της εθνικής πολιτικής γιατί πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι πως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ξεκαθάρισε, «στον 21ο αιώνα άλλωστε, δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της Ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα πληρώματα των αεροσκαφών και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο έργο τους για την πατρίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Η άφιξη των 6 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει την δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε.

Θεωρώ πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία. Όπως γνωρίζετε, η υπογραφή της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία» (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Γεώργιος Μπλιούμης.

25175843


Ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού

«Κύριες Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι αρχηγοί, αγαπητά στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, υπερήφανοι σήμερα εδώ στη Τανάγρα, η Πατρίδα μας υποδέχεται τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα Rafale που είναι και τα πρώτα μαχητικά τα οποία εντάσσονται στη δύναμή της ,ύστερα από μία δεκαετία και πλέον. Έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό. Μία νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά, αλλά και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά ταυτόχρονα αμυντικά και διπλωματικά.

Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μόλις μήνες μετά την παραγγελία τους. Ετοιμοπόλεμα, καθώς τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης, έχοντας μάθει πολλά από τα μυστικά τους.

Είναι μαζί τα αεροσκάφη με τον προηγμένο εξοπλισμό τους. Οι «ριπές του ανέμου» όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι λοιπόν έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς. Μέσα στο 2022 άλλωστε θα αφιχθεί και η 2η εξάδα και μέχρι τα μέσα του 2023 η 3η, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου.

Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται ασφαλώς με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας μας, η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα. Απαντά, ωστόσο, και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης. Όπως και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο συνεχίζοντας, όπως ειπώθηκε, την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά ουσιαστικά από τη Μεταπολίτευση. Γενιές ολόκληρες χειριστών και τεχνικών έχουν πλέον εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά της. Μια πολύτιμη εμπειρία που γίνεται εφόδιο για την ομαλή ένταξη του Rafale στα ελληνικά όπλα.

Πρόκειται όμως και για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή.

Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία.

Στην Καλαμάτα το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαινιάζεται το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Μέσα στο έτος το Πολεμικό μας Ναυτικό θα υποδεχθεί τα πρώτα δύο από τα επτά ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα καθώς και τις τόσο απαραίτητες τορπίλες για τα υποβρύχιά μας. Ενώ και ο Στρατός Ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης.

Πάνω από όλα όμως επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν.

Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο.

Μια ανακούφιση για τους ίδιους σύμφωνη πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εφαρμογή ενός συνεκτικού προγράμματος το οποίο είχα περιγράψει πριν από ένα χρόνο και ήδη υλοποιείται, ήδη γίνεται πράξη.

5483832__1_
5483839
5483877
5483928
25175865
25175936


Είναι μια απόδειξη όχι μόνο της κυβερνητικής αξιοπιστίας αλλά και της δυνατότητας που έχει η χώρα να εκπονεί πλέον πολυετή και εξαιρετικά σύνθετα σχέδια και να υλοποιεί κάθε φάση τους με ταχύτητα, με συνέπεια και με διαφάνεια. Ανταποκρινόμενοι στα ζητούμενα της συγκυρίας αλλά προβλέποντας και τα μελλοντικά. Αξίζουν για αυτό, κύριε Υπουργέ, συγχαρητήρια στο Υπουργείο Άμυνας αλλά και στα επιτελεία και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών που εργάστηκαν μεθοδικά για να το πετύχουν.

Η αμυντική πολιτική είναι μέλος της εθνικής πολιτικής γιατί πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι πως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας.

Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός. Σε αυτό το δημιουργικό δίδυμο λοιπόν πιστεύω και για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι.

Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας, χρόνια σας πολλά, στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κυρίες και κύριοι, για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης. Στον 21ο αιώνα άλλωστε δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση.

Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Σε αυτό το δρόμο βαδίζουν Ελλάδα και Ευρώπη και αυτό το δρόμο θα προστατεύουν από ψηλά τα νέα μας Rafale για την απόκτηση των οποίων προφανώς δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός.

Δεν θα κουραστώ, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου, με αυτοπεποίθηση για τις αρχές της που ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και διαθέτοντας τη δύναμη πυρός, όχι μόνο των νέων όπλων της αλλά κυρίως των επιχειρημάτων της, γιατί τα πρώτα πάντα θα αποτρέπουν τις προκλήσεις ενώ τα δεύτερα θα αποτρέπουν τις συγκλίσεις.

Και σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη Μοίρα «Γεράκι», όπως «Ιέραξ» βαφτίστηκε και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ένα από τα τέσσερα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα, πάλι από τη Γαλλία, πριν από ακριβώς 110 χρόνια. Τότε γεννήθηκε ο στόλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που τώρα ενδυναμώνεται όσο ποτέ. Και μαζί του θεμελιώθηκε και η ελληνογαλλική συμμαχία των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα εδραιώνεται ακόμα περισσότερο.

Η προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα.

Γι’ αυτό και τους καλωσορίζω τους χειριστές, που τα πέταξαν από τη Γαλλία τα ίδια τα αεροσκάφη, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: «Η Ελλάς», είχε πει πριν από 110 χρόνια, «θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο των εθνών και έχω την ελπίδα ότι δια των αεροπλάνων μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα».

Ας έχουν, λοιπόν, καλές πτήσεις τα νέα μας Rafale και οι άξιοι χειριστές τους και οι τεχνικοί που τα υποστηρίζουν για να προστατεύουν την Ελλάδα και την Ευρώπη ταξιδεύοντας παντού την ειρήνη.

Καλοτάξιδα τα νέα Rafale».

Ειδήσεις σήμερα:

Τα Rafale στην Ελλάδα: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» είπε ο αρχηγός των έξι «γερακιών»

Υπόθεση βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου της κοπέλας

Survivor: 16χρονη έχει μηνύσει τον Γιώργο Κατσαούνη για ασελγείς χειρονομίες 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης