Απολογία Δούρου για Μάνδρα: Σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια

Απολογία Δούρου για Μάνδρα: Σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία δικάζεται για τέσσερα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος

rena
«Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια». Αυτό ανέφερε σήμερα με την έναρξη της απολογίας της στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία δικάζεται για τέσσερα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όσον αφορά την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, το 2017, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Έχοντας μπροστά της φακέλους με έγγραφα, τα οποία επικαλείται, η κυρία Δούρου ξεκίνησε την απολογία της λίγο μετά τις 9 το πρωί και άρχισε να δίνει τις εξηγήσεις της για τις ποινικές ευθύνες που της αποδίδονται από το κατηγορητήριο. Αυτές κατά βάση αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που δεν υλοποιήθηκαν, κατά την επίδικη περίοδο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Αρχίζοντας την απολογία της η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης, είπε στο δικαστήριο: «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στην Μάνδρα ήταν μια προφανής καταστροφή που μας συγκλόνισε όλους. Όμως στέκομαι σήμερα εδώ στο εδώλιο -με σεβασμό στο θεσμό της Δικαιοσύνης - αλλά άγομαι ενώπιον σας με κατηγορίες που αισθάνομαι πως δεν με αφορούν. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες. Όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν μια άλλη Ιφιγένεια».

«Κλιματική αλλαγή»

Η κυρία Δούρου αναφέρθηκε μάλιστα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας πάντως ότι δεν επικαλείται, ως άλλοθι. «Ότι όμως συνέβη στη Μάνδρα σχετίζεται απόλυτα με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης» ανάφερε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «Ο κ. Λέκκας (σ.σ. καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών) κατέθεσε ότι η πλημμύρα στη Μάνδρα σηματοδότησε στην έναρξη της κλιματολογικής κρίσης στη χώρα μας και αλλά και την έναρξη ακραίων φαινομένων. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την κλιματική κρίση σαν άλλοθι».

Συνεχίζοντας η κυρία Δούρου είπε στη απολογία της: «Το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας. Ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω. Παρ' όλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη. Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους».

Στη συνέχεια, η κυρία Δούρου αναφέρθηκε σε σειρά αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της θητείας στη Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, έκανε αναφορά σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, ενώ διερωτήθηκε τί άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος».

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η κατηγορουμένη ανέφερε ακόμη: «Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Αναφερόμενη στην κατηγορία της ανθρωποκτονία από αμέλεια, την οποία της αποδίδει το κατηγορητήριο, η κυρία Δούρου επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με την βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο δεν προέβλεψαν, όπως είπε, ούτε εκείνοι. «Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη (…) Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Επίσης, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε και για τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων που αφορούν στο 2014, αλλά και στην περίοδο που μόλις η ίδια είχε αναλάβει το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. «Το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψη μου την 1/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη, την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή», είπε χαρακτηριστικά.

Η απολογία της κυρίας Δούρου συνεχίζεται.


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω Covid

Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς

Δείτε βίντεο με τη Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού λίγο πριν από το δυστύχημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης