Βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ - Πώς έληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ ύστερα από 34 χρόνια

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ - Πώς έληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ ύστερα από 34 χρόνια

Το πανεπιστημιακό κτίριο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο - Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ υπό άκρα μυστικότητα νωρίς το πρωί της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου

katalipsi-apth-arthro
Σε βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνεται η μεγάλη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Στέκι στο Βιολογικό), ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών επί 34 ολόκληρα χρόνια.

Το πανεπιστημιακό κτίριο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο: Σπασμένοι τοίχοι, πόρτες και τζάμια, κατεβασμένα φωτιστικά και ρημαγμένο πάτωμα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ


Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΑΣ υπό άκρα μυστικότητα νωρίς το πρωί της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου.

Ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας -παρουσία δικαστικού λειτουργού και με συνοδεία αστυνομικών σκύλων- πραγματοποίησαν «έφοδο» περίπου στις 6 το πρωί στο λεγόμενο «Στέκι Βιολογικού» που τελούσε υπό κατάληψη για περίπου τρεις δεκαετίας και χρησιμοποιούνταν από φοιτητές, αλλά και εξωπανεπιστημιακούς.

Κλείσιμο
nddf
apos2
ijss


Οι αστυνομικοί με τους φακούς ανά χείρας «σκάναραν» σε πρώτη φάση τους χώρους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν βρίσκονταν εντός του κτιρίου καταληψίες, ενώ στη συνέχεια έφτασαν στον χώρο εργάτες οι οποίοι ξεκίνησαν να πραγματοποιούν εργασίες για τη διαμόρφωσή του, καθώς πρόθεση της Πρυτανείας είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών.

Στο «Στέκι στο Βιολογικό», εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες κράνη, κοντάρια αλλά και εργαλεία για οικοδομικές εργασίες, όπως φτυάρια και άλλα αντικείμενα τα οποία περισυνέλλεξαν οι αστυνομικοί.   

Πρύτανης ΑΠΘ: Η λήξη της 34 ετών κατάληψης σηματοδοτεί το τέλος του φόβου και της ντροπής

Τις ευχαριστίες για το τέλος μιας αυθαιρεσίας, εξέφρασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σε επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό με αφορμή τη λήξη κατάληψης.

«Η μέρα αυτή πιστεύω ότι δε σηματοδοτεί απλώς το τέλος μιας κατάληψης που κράτησε 34 χρόνια, αλλά το τέλος του φόβου και της ντροπής για όσα εδώ και δεκαετίες προσβάλλουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου προς τον κ. Μητσοτάκη και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οπως δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ στο ΑΠΕ, «Οι εργασίες που ξεκίνησαν στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, αφενός συμβολίζουν το τέλος μιας αυθαιρεσίας που διήρκησε 34 χρόνια, αφετέρου σηματοδοτούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου στη Σχολή Θετικών Επιστημών για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές».

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να υπηρετεί την προαγωγή της γνώσης, της έρευνας, της προσωπικής εξέλιξης, να λειτουργεί ως πυλώνας εθνικής ανάπτυξης και όχι ως θερμοκοιτίδα αυτόνομων νησίδων βίας και αυθαιρεσίας. Ως πρυτανικές Αρχές έχουμε καθήκον να προστατεύουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα από κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών της, επενδύοντας ταυτόχρονα στη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των μέσων και υποδομών για την εκπαιδευτική διαδικασία», πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο Πρύτανης.

Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΑΠΘ και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).


Ειδήσεις σήμερα:

Πρωθυπουργός Αυστραλίας: O Tζόκοβιτς θα γυρίσει με το πρώτο αεροπλάνο αν δεν δικαιολογηθεί για τον μη εμβολιασμό του 

Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου σε κρίσιμη κατάσταση 13χρονη από το Αλιβέρι

Νέα δίωξη για κακούργημα στον Αιγύπτιο - Σε εξέλιξη η απολογία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης