Covid Free Wallet: Πώς θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή - Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Covid Free Wallet: Πώς θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή - Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πώς γίνεται η ταυτοποίηση των χρηστών στο κινητό - Με το Covid Free Wallet, οι πολίτες μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας

covid_pass2
Μια διευκρίνιση έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Covid Free Wallet, προκειμένου να αποδείξουν την ταυτοπροσωπία τους στην εφαρμογή, μέσω της οποίας θα ταυτοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι «για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου μέσω ΓΓΠΣΔΔ και του μητρώου επικοινωνίας. Αντίστοιχα, για τραπεζική ταυτοποίηση πρέπει τα στοιχεία να είναι επικαιροποιημένα». 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι για την ταυτοποίηση κάθε πολίτη. Αν κάποιος δεν έχει πιστοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο και δεν διαθέτει ούτε web banking, μπορεί να προχωρήσει ηλεκτρονικά στην πιστοποίηση του κινητού του, μέσω του εθνικού μητρώου επικοινωνίας. 

Η δυνατότητα της προσθήκης ταυτοπροσωπίας δόθηκε τη Δευτέρα στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων είτε μέσω Taxisnet, είτε μέσω κάποιου συμβαλλόμενου φορέα ή οργανισμού ( για παράδειγμα, με τους κωδικούς e- banking, ωστόσο στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία πρέπει να είναι επικαροποιημένα). 



Κλείσιμο
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη που διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου).



Στη ψηφιακή ταυτότητα εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Οι πολίτες θα πρέπει να ξανακατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Covid-Free Wallet, την οποία μπορούν να βρουν στο Google Play Store και στο Apple App Store.

Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν στα κινητά τους και μέσω του covidfree.gov.gr.




Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή στα δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.

Μετά την ενημέρωση, στο wallet σου εμφανίζεται η επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεσαι με κωδικούς taxisnet, και σου αποστέλλεται το OTP(One-time password) για επιβεβαίωση.
Covid Free Wallet: Tαυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό

Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία αυθεντικοποίησης, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας δημιουργείται αυτόματα και αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο στην εφαρμογή Covid Free GR Wallet. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσει και στο wallet της συσκευής του.



psifiakiTautotita


psifiakiTautotita1



psifiakiTautotita2

Το ανέβασμα του πιστοποιητικού στην εφαρμογή γίνεται με τους εξής δύο τρόπους:

Με τη σάρωση QR Code (από εκτυπωμένο πιστοποιητικό ή από QR code σε άλλη οθόνη)
Με την εισαγωγή αρχείου PDF (αφορά όσους έχουν «κατεβάσει» το πιστοποιητικό σε μορφή PDF)


Εφόσον το πιστοποιητικό εισαχθεί στην εφαρμογή, θα εμφανιστεί σε ευκρινή μορφή στο «πορτοφόλι», προκειμένου κατά τον έλεγχο να διαβάζονται εύκολα το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία εμβολιασμού.

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας έχει ως στόχο να περιοριστεί η συμφόρηση από τον έλεγχο πιστοποιητικών στις εισόδους καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και άλλων συναφών χώρων, την ώρα που κορυφώνεται η ανησυχία για την έλευση της παραλλαγής Omicron εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

H εφαρμογή Covid Free GR Wallet ήρθε για να αντικαταστήσει τα εκτυπωμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και διαγνωστικών ελέγχων. Το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο απλουστεύει σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid, διευκολύνοντας έτσι τους ελέγχους, ενώ η χρήση του είναι ιδιαιτέρως απλή.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν αντικαθιστά την ταυτότητα αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στα καταστήματα και όπου αλλού χρειάζεται.






Μετά από μία επαλήθευση με μήνυμα ή κωδικό στο smartphone, η ψηφιακή «ταυτότητα» εισάγεται στο Wallet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε καταστήματα και λοιπούς κλειστούς χώρους.

covidfreewallet-psifiakitautotita

Το πεδίο των καινοτομιών διευρύνουν οι νέες πρακτικές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απλοποιώντας διαδικασίες που μέχρι πρότινος προσέκρουαν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ταυτότητες, ψηφιακές υπογραφές, βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης και Δικαιοσύνη αποτελούν τα πέντε σημεία ψηφιακής αναβάθμισης.

Στο ψηφιακό wallet θα προστεθούν αργότερα εκτός από τις ταυτότητες και άλλες υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας.

Στόχος της πρωτοβουλίας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη είναι η σημαντική διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών κορονοϊού (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου).

Οδηγίες ενεργοποίησης

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η διαδικασία δημιουργίας και αποθήκευσης του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας είναι απλή.

1. Κατ' αρχήν, ο πολίτης πρέπει να έχει εγκαταστήσει στο κινητό ή το τάμπλετ του, μέσα από τις αντίστοιχες πλατφόρμες iOS και Android, ανάλογα με τη συσκευή του, τη νέα έκδοση της εφαρμογής covid-free GR wallet.

2. Στη συνέχεια, μπαίνει στην οθόνη «Ταυτοπροσωπία» και ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet ή web banking (εφόσον ο τραπεζικός λογαριασμός που αντιστοιχεί στους κωδικούς web banking είναι επικαιροποιημένος).

3. Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (One Time Password - OTP), ο οποίος αποστέλλεται με SMS στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του πολίτη.

4. Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία αυθεντικοποίησης, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας δημιουργείται αυτόματα και αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο στην εφαρμογή covid-free GR wallet. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσει και στην εφαρμογή wallet της συσκευής του.

Σημειώνεται ότι η άντληση των στοιχείων γίνεται από το Μητρώο Αστυνομικών Δελτίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας που δημιουργείται από το gov.gr λαμβάνει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και QR code.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον υπόπτου και σκοτώνουν άθελά τους μια 14χρονη!

Επιμένει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ: «Μάταιοι οι εξοπλισμοί της Ελλάδας»

Στο 32% η παρουσία της μετάλλαξης Omicron στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης