Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Κρατούσε στα χέρια του ένα γυαλί» κατέθεσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Κρατούσε στα χέρια του ένα γυαλί» κατέθεσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων

zak
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Ανάμεσά στα πρόσωπα που κατέθεσαν, ήταν πολίτες, αυτόπτες μάρτυρες και κάποιοι ανέφεραν ότι είχαν επαγγελματική ή φιλική σχέση με τον κατηγορούμενο μεσίτη.

Επίσης, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και αστυνομικός, ο οποίος είχε συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ στη δίκη κατέθεσε και ο διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος είχε σπεύσει πρώτος στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος όπου σημειώθηκε το περιστατικό, το Σεπτέμβριο του 2018. Ακόμη, στο ακροατήριο κατέθεσαν μάρτυρες που έχουν προταθεί από την πολιτική αγωγή, η οποία εκπροσωπεί την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, οι οποίο στις καταθέσεις τους έκαναν λόγο για ρατσιστικό έγκλημα.

Ειδικότερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε πρώτος αστυνομικός (στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας) ο οποίος μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ανέφερε: «Σαν Ασφάλεια πήραμε το σήμα μετά αφού ο Κωστόπουλος πήγε στον «Ευαγγελισμό» χωρίς να ξέρουμε αν ζει ή όχι. Πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει στο σημείο και μετά πήγαμε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί μας είπαν ότι είχε καταλήξει. Στο σημείο του περιστατικού είδαμε τη βιτρίνα σπασμένη και με αίμα στα γυαλιά».

Στη συνέχεια μάρτυρας συντηρητής ανελκυστήρων, ο οποίος είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη για φαγητό, κατέθεσε στο ακροατήριο: «Μόλις τελείωσα τη δουλειά μου ήμουν σε ένα παρακείμενο μαγαζί και κάθισα να φάω. Πήρα τηλέφωνο τον κατηγορούμενο μεσίτη και του είπα να κατέβει να φάμε. Μόλις κάθισε ακούσαμε φωνές και πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει. Είδα ένα παλληκάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπαίει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα .Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο. Έκανε ένα μικρό άνοιγμα. Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε «κάτσε μέσα». Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι Ο μεσίτης του είπε κάτσε μέσα και τον αφόπλισε. Είχε αμυχές στα χέρια του».

Εισαγγελέας: Είδατε τους δυο κατηγορουμένους να κλωτσούν τον Κωστόπουλο;

Μάρτυρας: Εγώ έκατσα πιο πίσω. Ίσως να χτύπησαν και τον Ζαχαρία. Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιων χαπιών.

Δικηγόρος, ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση, όπως ανέφερε με τον μεσίτη, είπε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο: «Είμαι φίλος και συνεργάτης του μεσίτη. Θα πηγαίναμε να καθίσουμε σε ένα εστιατόριο στη Γλάδστωνος. Πέτυχα τη στιγμή που ο Κωστόπουλος ήταν ξαπλωμένος έξω από το κατάστημα. Ο Εκαβίτης του έδενε το κεφάλι. Ξαφνικά κλώτσησε το τζάμι και έσπασαν κομμάτια. Πήρε ένα γυαλί και το πήγε στον Εκαβίτη, ο οποίος φοβήθηκε και έκανε πίσω… Είχε πολύ κόσμο, δημιουργήθηκε πανικός το τζάμι ήταν μεγάλο. Κάποια στιγμή τον έσπρωξε ένας αστυνομικός και τον έριξε κάτω. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Κάποια στιγμή έστρεψε το τζάμι προς το λαιμό ενός αστυνομικού και εκείνος του έλεγε «μη το κανείς»». .

Εισαγγελέας: Το σας είπε μετά ο μεσίτης;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι εκείνος πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα.

Κλείσιμο
Μάρτυρας δημοσιογράφος ανέφερε ότι είχε βρέθηκε στη Γλάδστωνος, την ώρα που το περιστατικό είχε τελειώσει. «Είδα τζάμια σπασμένα και τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στα αίματα του είχαν περάσει χειροπέδες» ανέφερε ο μάρτυρας.

Σύνεδρος: Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το περιστατικό;

Μάρτυρας: Είδα έναν άνθρωπο που έδειχνε νεκρός. Ενώ γνώριζα τον Ζακ δεν μπορούσα να τον αναγνωρίσω στη κατάσταση που ήταν. Ήταν το πρόσωπό του κατακόκκινο από το αίμα.

Στην κατάθεσή του ο διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο αφού έλαβε σχετικό σήμα, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όταν έφτασα εκεί, ο Ζακ είχε βγει έξω στο πεζόδρομο. Ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία…»

Πρόεδρος: Έλεγε κάτι;

Μάρτυρας: Βογκητά, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση, δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ανέφερε ότι όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν;

Μάρτυρας: Προφανώς υπάρχει απινιδωτής.

«Ρατσιστικό έγκλημα»

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έκανε λόγο για ρατσιστικό έγκλημα. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι όλοι μας μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς επειδή πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών και του κράτους τιμωρούνται… Τρία χρόνια είναι αυτή η υπόθεση και σε πειθαρχικό επίπεδο οι αρχές δεν έχουν να πουν κάτι. Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο» ανέφερε ο μάρτυρας, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε το θύμα.

Πρόεδρος: Έχετε κάποια στοιχεία ότι γνώριζαν οι κατηγορούμενοι ότι είναι ο Ζακ Κωστόπουλος;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι χειρίστηκαν όπως χειρίστηκαν τον Ζακ επειδή πίστευαν ότι εκπροσωπούσε ένα περιθώριο όχι γιατί έκανε κάτι.

Υπεράσπιση μεσίτη: Γνωρίζατε ότι κρατούσε μαχαίρι;

Μάρτυρας: Γνωρίζω ότι μπήκε μέσα στο μαγαζί γιατί κάτι είχε συμβεί πριν.

Ανάλογη ήταν και η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο δημοσιογράφος, η οποία γνώριζε όπως είπε τον Ζακ Κωστόπουλο επί πενταετία και είχε μαζί του επαγγελματική και φιλική σχέση. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος δεν ζούσε απομονωμένος είχε έντονη επαγγελματική και κοινωνική ζωή και ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. «Ειδικά το τελευταίο χρόνο συμμετείχε σε θεατρική παράσταση, έκανε σόου, αρθρογραφούσε ήταν σε ανοδική πορεία» ανέφερε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια η μάρτυρας έκανε λόγο για ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις του κατηγορούμενου μεσίτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έκανε συστηματικά αναρτήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στα γεγονότα. Ισχυρίζονταν ότι ο Ζακ αυτοκτόνησε με γυαλί, του καταλόγιζαν αμόκ» είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας στην κατάθεσή της για να επισημάνει ακόμη τα εξής: «Ο Ζακ ήταν πασίγνωστος άνθρωπος και η δράση του ήταν πάντα στο φως. Αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του».

Τέλος, στη δίκη κατέθεσε και μάρτυρας, ειδική στην ανάλυση βίντεο, σε κέντρο του Λονδίνου. Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έρευνάς της, η μάρτυρας ανέφερε πως υπάρχουν τρία βίντεο που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Σύμφωνα με την ίδια μάρτυρα από την ανάλυση των βίντεο προέκυψε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε δεχθεί 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων προέρχονται από τον κατηγορούμενο μεσίτη και πέντε από τον συγκατηγορούμενό του κοσμηματοπώλη.

Καταγράφοντας το χρονικό των γεγονότων μέσα από την ανάλυση των βίντεο, η μάρτυρας η οποία είναι είναι ερευνήτρια των Forensic Architecture είπε στην κατάθεσή της πως με μια μικρή πιθανότητα απόκλισης, στις 2:50 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας φάνηκε πρώτη φορά κάποιος αστυνομικός στο σημείο. Ακολούθως, σύμφωνα με τη μάρτυρα στο σημείο προσήλθαν οι διασώστες , ενώ διαπιστώθηκε ότι 2:52:55 ο Ζακ Κωστόπουλος έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

Η μάρτυρας ανέφερε πως στις 2:53:25 δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικούς, οι οποίοι έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί». Στις 2:54 αστυνομικός κλώτσησε το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω». Επίσης, σύμφωνα με τη μάρτυρα στις 2:55:1 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «2:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο Ζακ βρίσκεται στο φορείο». Τέλος, η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης για το εάν είδε από την ανάλυση των βίντεο, τον Ζακ Κωστόπουλο να κρατάει μαχαίρι είπε: «Δεν μπορεί να φάνει αν κρατάει μαχαίρι βλέπουμε μια αντανάκλαση αλλά δε ξέρουμε δεν είναι κοντινό το πλάνο είναι από κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι η τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε».





Ειδήσεις σήμερα:

Αγνοούμενη φοιτήτρια στη Γιούτα βρέθηκε στο υπόγειο του απαγωγέα της γυμνή και «καλυμμένη με κάρβουνα»

Πολικές θερμοκρασίες στα ορεινά της χώρας, πού άγγιξαν τους -9 βαθμούς Κελσίου

Τι αλλάζει στη ζωή μας με την Όμικρον - Τesting για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και διασκέδαση για τις γιορτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης