Κορωνοϊός: 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για παιδιά 5-11 ετών, στις 15 ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για παιδιά 5-11 ετών, στις 15 ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει ότι θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες - Πάνω από 60.000 ραντεβού κλείστηκαν από την ημέρα που  ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών

paidi-main
«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε δοσολογία μικρότερη απ' αυτή που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα επικρατήσει πλήρως τους επόμενους μήνες έναντι της νυν κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα. 

«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας ότι η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε συναγερμό. Χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές μεταλλάξεις που ενσωματώνει. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.  Τα ζητήματα αφορούν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό, τρίτον, πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα μπορεί να είναι στην κλινική έκφανση της νόσου, δηλαδή αν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Για τα ερωτήματα θα απαιτηθεί χρόνος. 

Ήδη, έχει επιβεβαιωθεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις απ' ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.  Για το ζήτημα των μηχανισμών της ανοσίας, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτετραπλάσιος ή υπερτριπλάσιος. Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg8cwcbtbtyp-se)


Εξαιρετικά απίθανο να ακυρωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Κλείσιμο
Η θέση πολλών ειδικών -και του Φάουτσι- είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν. Το στοιχείο είναι αισιόδοξο, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη. 

Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη αγγλική επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια. 

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Όμικρον είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα κι άλλες χώρες θα επιλέξουν την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. 

Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί εμβολιασμού

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 1 εκατομμύριο ραντεβού. Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας. 

Από προχθές, έχουν κλείσει 650.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης και σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 210.000. 

Στους άνω των 60, υπάρχουν 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης. ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και στην αναμνηστική δόση, όπου στους άνω των 60 υπάρχουν πολύ καλά ποσοστά, που είναι πάνω από 70%. «Ευελπιστούμε ότι θα πλησιάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς στους άνω των 60» κατέληξε. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg8d2jily0e9-sf)





Ειδήσεις σήμερα:

Άλλοι 116 θάνατοι, 714 οι διασωληνωμένοι, 4.943 τα νέα κρούσματα


Ο εγκέφαλος και τα πλοκάμια του - 43 αστυνομικοί, ληξίαρχοι, υπάλληλοι δήμων και ψευδομάρτυρες μοίραζαν ταυτότητες και διαβατήρια


Δείτε τη χειροτονία του καθηγητή της Ιατρικής Δημήτρη Λινού από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης