Έφτασε στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος - Συναντάται αυτή την ώρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έφτασε στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος - Συναντάται αυτή την ώρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών - Τον υποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα 

papas_athina_afiksi_xr
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών, έφτασε στις 11:10, με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.

Εκ μέρους της κυβέρνησης τον υποδέχτηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

papas_aerodromio___2_


Τον Πάπα Φραγκίσκο καλωσόρισαν στα σκαλιά του αεροσκάφους και τέσσερα παιδιά-σύμβολο αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές.


papas1
Κλείσιμο
 

Μαζί του βρίσκονται περίπου 80 δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον Ποντίφικα από διάφορες χώρες.  

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εν συνεχεία, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Στην επίσημη τελετή υποδοχής παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.



Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα 



Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg6f1icv558h-se)



Ζήτησε «500αράκι» για τις μετακινήσεις του

Εντύπωση προκάλεσε και το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος δεν ήθελε χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων και προτίμησε να ένα μικρό Fiat “500αράκι” και μάλιστα χωρίς καμία θωράκιση. Με αυτό το όχημα θα κάνει όλες τις μετακινήσεις του στην πρωτεύουσα. Και με το ίδιο αυτοκίνητο, που του παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Αθήνα, θα μετακινηθεί και στη Λέσβο, την οποία θα επισκεφθεί την Κυριακή.


papas-aerodromio___1_
papas_aerodromio___5_


Το πρόγραμμά του 

Αργότερα σήμερα, θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αργότερα, θα μιλήσει σε αξιωματούχους, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και θα ακολουθήσει στις 16.00 το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη μεταβασή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών για να μιλήσει σε επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας.Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος της ενεργής εκκλησιαστικής διπλωματίας και της προσέγγισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ελληνορθόδοξης.

Η επίσκεψη είναι ύψιστης σημασίας για τους χιλιάδες Καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αποτελεί και ένα ακόμα έμπρακτο βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Τέλος, ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο μεταναστευτικό. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτό το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υποκρισία και επαινώντας την Ελλάδα για την συμβολή της.


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής


Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.


Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:

Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Φειδιππίδου - Λ. Αλεξάνδρας - αριστερά 28ης Οκτωβρίου - δεξιά Ιουλιανού - αριστερά Αριστοτέλους - Σωκράτους - αριστερά Π. Τσαλδάρη - Πλατεία Ομονοίας - δεξιά Αθηνάς - Πλατεία Μοναστηρακίου - 'Αρεως - Διοσκούρου - Πρυτανεία - Τριπόδων - Σέλλευ - Λυσικράτους - Λ. Βασ. Αμαλίας - Λ.Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου - Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.


Στη Μυτιλήνη την Κυριακή

Την Κυριακή θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά τη Μυτιλήνη και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου θα αναπέμψει δέηση. Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες θα επιστρέψουν μαζί του στη Ρώμη.

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, πάνω από 30 προσφυγικές οργανώσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Πάπα, ζητώντας να συναντηθούν μαζί του για να τον ενημερώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση.

Η διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο

Προηγήθηκε η διήμερη στάση του στην Κύπρο, όπου στο μενού κυριάρχησε το Κυπριακό και το μεταναστευτικό. «Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή», ανέφερε κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης Πάπα στην Κύπρο, μετά από αυτή του Πάπα Βενέδικτου το 2010. «Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτιά τους», ανέφερε για το Κυπριακό ο Πάπας, τονίζοντας την ανάγκη του διαλόγου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από αυτή του διαλόγου», υποστήριξε ο Ποντίφικας και τόνισε την ανάγκη να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές. Έγινε δεκτός από το Νίκο Αναστασιάδη, με τιμές Αρχηγού κράτους. Τον Πάπα υποδέχθηκε και η μπάντα της Αστυνομίας καθώς και Σώματα του στρατού. Είχε συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Πραγματοποίησε και επαφές με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία, ενώ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, παρουσία σχεδόν δέκα χιλιάδων πιστών και οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου. Πρόκειται για σήμα κατατεθέν της διαχωρισμένης Λευκωσίας.

Φεύγοντας από την Κύπρο επέλεξε τους 50 πρόσφυγες που θα πάρει μαζί του στη Ρώμη. Στη Λευκωσία διέμεινε στο Φραγκισκανικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, όπου είναι και η έδρα της Αποστολικής Μονής. Εκεί είχε μείνει και ο Πάπας Βενέδικτος XVI όταν επισκέφθηκε τη χώρα το 2010, αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο. Οι υπέυθυνοι, μάλιστα, επέλεξαν το ισόγειο, ώστε να αποφύγει να ανέβει σκαλιά εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του στα 84χρονο του χρόνια. «Ένα παράθυρο στο δωμάτιο του Πάπα βλέπει στον μικρό κήπο της κουζίνας του μοναστηριού, αλλά και στα κατεχόμενα», είπε. «Είναι σύμβολο του πόνου. Ο Πάπας έρχεται να εκφράσει την εγγύτητά του με τον πληθυσμό της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δυο», σχολίασε ένας από τους οργανωτές της επίσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πάπας, όπως και σε κάθε του επίσκεψη, έτσι και στην Κύπρο επέλεξε το Fiat 500 για τις μετακινήσεις του. Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, καθώς στην έναρξη της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο με μαχαίρι, ενώ ομάδα Ορθοδόξων ζητούσε την απομάκρυνση του πάπα από την Κύπρο.






Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι δρόμοι θα μείνουν κλειστοί στην Αθήνα για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου - Επί ποδός 3.500 αστυνομικοί

«Νόσησα με Covid κι έμεινα ένα μήνα σε ΜΕΘ, χρειάστηκα 2,5 μήνες για αποκατάσταση» λέει πνευμονολόγος στον Βόλο

Ο κορωνοϊός θα μείνει εδώ, αλλά δεν θα είναι τόσο επιθετικός, λέει η Παγώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης