Ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να αποφυλακιστεί πριν το 2027

Ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να αποφυλακιστεί πριν το 2027

Ο καταδικασμένος τρομοκράτης είχε αιτηθεί την υφ’ όρων αποφυλάκισή του – Γιατί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκρινε ότι δεν θεμελιώνει τέτοιο δικαίωμα

koufontinas
Έχασε προσωρινά την μάχη της υφ΄ όρων αποφυλάκισης το μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάνθηκε με βούλευμά του ότι θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους τον Σεπτέμβριο του 2027.

Το βούλευμα αποφαίνεται ότι η αίτηση του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα η οποία στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ΄ όρων απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει από 1.7.2019) πρέπει να απορριφθεί.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (καθώς εργαζόταν στις φυλακές και ειδικά στις αγροτικές φυλακές).

Τι υποστηρίζει στην αίτησή του

Η αίτησή του στηριζόταν στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου, με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Όπως είναι γνωστό, ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα για υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Τόσο όμως η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο ανατρέπουν αυτό το δεδομένο καθώς κρίνουν ότι ο παλιός Ποινικό Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Κάτι που δεν αφορά μόνο τον μελισσοκόμο, αλλά πολλούς κρατούμενους με πολλαπλές ισόβιες καταδίκες.

Το κενό νόμου που κάλυψε ο νέος Ποινικός Κώδικας

Όπως σημειώνουν οι δικαστές η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο παλαιό Ποινικό Κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό αυτό όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ' όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 Π.Κ.).

Κλείσιμο
Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα ότι αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυϊσοβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου». Αναφέρουν ακόμη ότι «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς υπολογισθείσα 25 ετών» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

Ως προς την εφαρμογής της αρχής των επιεικέστερων διατάξεων για έναν κατηγορούμενο οι δικαστές αποφαίνονται ότι «η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνο αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογιακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου».
Ειδήσεις σήμερα:

Είχαμε 2.000 κρούσματα της «Όμικρον» και την επόμενη ημέρα έφτασαν τις 11.000, λέει Ελληνίδα γιατρός στο Γιοχάνεσμπουργκ


«Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός» λέει ο επικεφαλής της BioNTech, ανακοινώνονται οι αποφάσεις για την τρίτη δόση


Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ιστιοφόρο χωρίς επιβάτες τσακίζεται στα βράχια, στην Κεφαλονιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης