Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις ο θάνατός του

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις ο θάνατός του

Κατέθεσε η ιατροδικαστής, παρούσα στη δίκη η Μάγδα Φύσσα

zak2
Με την κατάθεση της ιατροδικαστή Σουλτάνας Μαριανού συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, τον Σεπτέμβριο του 2018. Στο δικαστήριο βρίσκεται σήμερα και η Μάγδα Φύσσα, για να συμπαρασταθεί στα μέλη της οικογένειας του 33χρονου.

Κατά την κατάθεσή της στη δίκη, η ιατροδικαστής η οποία μαζί με τον Νίκο Καλόγρηα συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ανέφερε και εκείνη όπως και ο συνάδελφός της στην προηγούμενη δικάσιμο, ότι αιτία θανάτου του 33χρονου ήταν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου. Αυτές οι αλλοιώσεις ήταν το αποτέλεσμα των κακώσεων που είχε υποστεί ο Ζακ Κωστόπουλος κατά την επίθεση στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Η ιατροδικαστής, μεταξύ άλλων, είπε στην κατάθεσή της στο ακροατήριο: «Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια Θεσσαλονίκη. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου».

Αναφερόμενη στο οργανικό στρες που συνέβαλε στο ισχαιμικό επεισόδιο, η κυρία Μαριανού ανέφερε ότι από την 30ετή της εμπειρία της έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο συναντάται αλλά όχι συχνά. Η ίδια απαντώντας στον ισχυρισμό της υπεράσπισης για προγενέστερη ασθένεια στο ήπαρ που συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, κατέθεσε: «Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Πολιτική Αγωγή: Βρήκατε κάποιο εύρημα που να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιο νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του;

Ιατροδικαστής: Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορούν να ερωτηθούν ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει.

Επιπλέον, στην κατάθεσή της η κυρία Μαριαννού, ανέφερε ότι η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά του 33χρονου. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση βάσει βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος, ένας περίοικος, μεσίτης στο επάγγελμα, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του». Σύμφωνα με τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος (σ.σ. στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος) και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».

Ειδήσεις σήμερα

Η ΕΕ θα σταματήσει τις πτήσεις από νότια Αφρική εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα - Κρούσμα και στο Ισράηλ

«Δρ. Μαγικός... Αυλός»: Ιταλός γυναικολόγος έπειθε γυναίκες να κάνουν σεξ μαζί του για να τις «θεραπεύσει»

«Στοπ» της Ιταλίας στις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης