Ελένη Σπανοπούλου: Ο αγώνας που δώσαμε για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ

Ελένη Σπανοπούλου: Ο αγώνας που δώσαμε για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ

Τι λέει η δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, με αφορμή τις αρχαιρεσίες για το ταμείο περίθαλψης και επικούρησης

spanopoyloy
Με αφορμή τις εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), η δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Ελένη Σπανοπούλου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: 


Πριν από 4 χρόνια, ο δημοσιογραφικός Κλάδος, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δίναμε τη μάχη για τη σωτηρία του αυτοδιοικούμενου και αυτοδιαχειριζόμενου Ασφαλιστικού μας Ταμείου, του ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ.


Ενός Ταμείου πρότυπου στην Περίθαλψη των 17500 τότε ασφαλισμένων του και ζωντανού σήμερα με 27500 περίπου ψυχές, στο ασφαλιστικό του Μητρώο.

Είχαμε για πρώτη φορά μέχρι και απεργούς πείνας, στον τίμιο αυτό αγώνα.

Ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ για 14 χρόνια και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΔΣ στην 50χρονη ιστορία του Ταμείου μας, είχα αναλάβει δράση από 2009, ώστε η διαφαινόμενη τότε Κρίση να μας βρει στο τέλος της ζωντανούς. Για να μην μας μαζεύει το κάρο των εθελόδουλων της νέας γερμανικής κατοχής από τα πεζοδρόμια των νοσοκομείων... Και γιατί, με την κτηθείσα διοικητική εμπειρία και με δημοκρατική συνείδηση υποστήριξα δημόσια από το 2011 συγκεκριμένη πρόταση για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ όλων των ανθρώπων του Τύπου και των οικογενειών τους. Όχι μόνο των δημοσιογράφων και διοικητικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης!

Δεν είχα, δυστυχώς, υπολογίσει: 1) το εγκληματικό κούρεμα της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών φορέων (PSI) τον Μάρτιο του 2012 .Και ποιος μπορούσε άλλωστε, τότε ? 2) την κάθετη μείωση των εσόδων, που έφτασε το 80%! Με τη διαφήμιση να αργοπεθαίνει, μαζί με το διαβόητο Αγγελιόσημο, τα ΜΜΕ να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, την ανεργία στον Κλάδο να ξεπερνά το 40% και τους ασφαλισμένους να τρέχουν σωρηδόν να βγουν, στη σύνταξη λόγω των μνημονιακών νόμων! 3) τις συνδικαλιστικές ύαινες των κάθε λογής παρατάξεων, που ήθελαν να σαλτάρουν στις καρέκλες του ΕΔΟΕΑΠ και να τον ελέγξουν για κομματικά ή προσωπικά οφέλη. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο δημοσιογραφικός Κλάδος, ο πρώτος που στη δύσκολη ώρα της κατάρρευσης δεν στήριξε τη διοίκηση, την οποία ο ίδιος είχε εκλέξει. Την κανιβάλησε μαζί με τη Δημοκρατία, ασκώντας μέχρι και σωματική βία σε Γενική Συνέλευση! Ανθρωποφαγία, που εγγράφεται στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του επαγγέλματος μας. 4) Κίτρινα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που λειτούργησαν σαν πιστόλια του Συστήματος, εργοδοσίας, των διαφημιστών και ΤτΕ, αφού η Διοίκηση Σπανοπούλου τόλμησε να βάλει ορκωτούς, να βεβαιώσει και να αναρτήσει στο διαδίκτυο τις οφειλές τους στο Ταμείο και αρνήθηκε το κούρεμα των αποθεματικών του Ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδος, που γκρέμισε στα τάρταρα όλο το Ασφαλιστικό Σύστημα. Είμαι περήφανη, όχι μόνο για το έργο μας στη Διοίκηση, σε καιρούς δίσεχτους, αλλά και για την υποβολή αγωγής απαίτησης 90.000,000 ευρώ, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και την υπογραφή μου, κατά της διοίκησης Προβόπουλου, που εκκρεμοδικεί από το 2012.

Τότε, σύσσωμη η Διοίκηση μας παραιτήθηκε, αφού για μήνες αναμέναμε τον έλεγχο που ζητούσαν οι συνδικαλιστές. Για χρόνια ελεγχτήκαμε κάθετα, διαγώνια, οριζόντια, τα πάνω κάτω και τα μέσα έξω, όσο καμιά άλλη διοίκηση.

Σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ ζει χωρίς Αγγελιόσημο, αλλά με τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών, κατά το ίσο με τους άλλους έλληνες πολίτες και με νομοθετημένο έσοδο αντί του 20% του αγγελιοσήμου το 2% επί του τα ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτοστατήσαμε και δώσαμε ενωμένοι το 2017 τον Αγώνα για τη σωτηρία του Ταμείου όλων των ανθρώπων του Τύπου, χωρίς εξαιρέσεις.

Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ (διαδικτυακή Ομάδα) συντάξαμε και παραδώσαμε σε Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και Ενώσεις ρεαλιστική και αναλογισμένη πρόταση σωτηρίας του Οργανισμοί στη Νέα Εποχή. Αυτή που τελικά υπερψηφίστηκε στην ιστορική ΓΣ του 2017 και έγινε νόμος του Κράτους.

Habemus ΕΔΟΕΑΠ χάρη στην πρόταση αυτή και χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που δέχθηκε να την συζητήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αρμόδιο υφυπουργό τον Τάσο Πετρόπουλο και με πρωτοβουλία του αείμνηστου συναδέλφου Θοδωρή Μιχόπουλου. Μέχρι σήμερα έχουμε Ταμείο με τις σκληρές και έντιμες προσπάθειες της Διοίκησης ΚΑΠΑΚΟΥ-ΚΟΥΜΠΙΆ-ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ (2018-2021)

Τα γράφω αυτά, γιατί, ήδη, χωρούν δύο σημαντικά γεγονότα για το Ταμείο όλων των εργαζόμενων σε ολα τα ΜΜΕ:

- Ολα τα μέλη του ΔΣ επί προεδρίας μου (2009-2013) δικαζόμαστε για τον ΕΔΟΕΑΠ, μετά από ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες « συναδέλφων». Η αθωότητά μας θα αποδειχθεί στο ακροατήριο, και φυσικά δεν μπορώ, πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης, να αναφερθώ στη δικογραφία και τις κατηγορίες. Μπορώ μόνο να βεβαιώσω ότι όλοι θα υπερασπιστούμε τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του Ταμείου μας.

- Στις 19 Νοεμβρίου διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Θέλω να ελπίζω ότι οι άνθρωποι του Τύπου θα πάμε στην κάλπη ενωμένοι .Θα απομονώσουμε υβριστές και διασπαστές και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ της Αλληλεγγύης των Ανθρώπων, και όχι των παρατάξεων…

Καταφέραμε να έχουμε υγιή και βιώσιμο σήμερα, τον ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζόμενων, συνταξιούχων και άνεργων σε όλα τα ΜΜΕ, όλης της Επικράτειας.Ας μην ξαναζήσουμε την ανθρωποφαγία και τις λάσπες του 2012 .Ποτέ ξανά!

ΥΓ Δεν είμαι υποψήφια στις εκλογές. Αφιερώνω αυτό το κείμενο στον αξέχαστο αντιπρόεδρο μας Παναγιώτη Νεστορίδη, που το όνομα του θα εκφωνηθεί στο δικαστήριο δίπλα στα δικά μας.

Στη μνήμη του και το έργο του!

eodeap
Ελένη Σπανοπούλου



Ειδήσεις σήμερα

Ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα από νέου τύπου υποψήφιο μονοδοσικό γερμανικό εμβόλιο πεπτιδίων

Στην Άγκυρα αύριο ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι - «Είχε χρηματοδοτήσει το πραξικόπημα του 2016» σύμφωνα με τους Τούρκους

Κουβανή ισχυρίζεται ότι ο Μαραντόνα τη βίασε στα 16 της, ενώ η μητέρα της ήταν στο δίπλα δωμάτιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης