Πολιτική Προστασία: Tο ζήτημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών νέος πυλώνας στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ

fwtia-nyxta4

Στο πλαίσιο του τρίτου γύρου στρατηγικού διαλόγου που ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, συμφωνήθηκε να μεταβεί στη χώρα μας ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ για παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών, όπως αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του. Επιβεβαιώνεται έτσι, όπως τονίζει το υπουργείο, «η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενώ η χώρα μας αποκτά έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο με τεχνογνωσία αιχμής στα θέματα αυτά».

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσινγκτον υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, επισφραγίστηκε, σύμφωνα με το υπουργείο η κοινή δέσμευση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ομόλογων υπηρεσιών των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Ομάδα στελεχών του υπουργείου, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου είχε συνομιλίες με στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών (Federal Emergency Management Agency - FEMA) και ανώτερους αξιωματούχους, ενώ συμφωνήθηκε η συνέχιση των συνομιλιών σε επίπεδο ομάδων εργασίας. Μάλιστα, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο, προγραμματίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο, μετάβαση του κ. Στυλιανίδη στις ΗΠΑ για περαιτέρω επαφές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε η σημασία μακροπρόθεσμων προγραμμάτων συνεργασίας για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με έμφαση σε δράσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας και αναδάσωσης.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, η Ελλάδα ευχαρίστησε θερμά τις ΗΠΑ για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς διέθεσαν ένα αεροσκάφος επιτήρησης P-8 Poseidon. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να μεταβεί στη χώρα μας ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ για παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.

Ειδήσεις σήμερα

Δακτύλιος: Ελεύθερη κυκλοφορία για οχήματα υγραερίου, φυσικού αερίου, υβριδικά, ηλεκτρικά και Euro 6 έως 120 gr CO2

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε δύο μέρες έπεσε στην Αττική βροχή τριπλάσια απ' ό,τι κάθε Οκτώβριο

Κλειστή η Εγνατία στο ύψος της Μεγάλης Βόλβης λόγω συσσώρευσης υδάτων - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης